[Video] Ford GT… loading 95%

Aș putea spune… iată ce se întâmplă când un italian supără un american. După eșecul negocierilor de preluare de către Ford a companiei Ferrari din 1963, Henry Ford II a dat directivă departamentului de competiție să creeze un GT care să umilească Ferrari în cursele de anduranță.

Fără a vă plictisi cu detalii de culise, vă spun că în cărțile de istorie a rămas, în urma încleștării dintre cei doi titani, un Ford GT 40 care a câștigat cursa de la Le Mans de patru ori consecutiv – între 1966-1969. GT 40 a fost un fel de poreclă dată mașinii, supercarul american având o înălțime de doar 40 inch, 1.02 metri, la rama parbrizului, așa cum se măsura înălțimea pe atunci.

Între 2005-2006 Ford, purtat de valul retro, a lansat Ford GT. Puțin peste 4.000 de exemplare produse.

Și iată-ne în fața celei de a doua generații Ford GT. De data asta vorbim despre un supercar al zilei de mâine. Este probabil unul dintre cele mai rapide proiecte care au văzut luminile standului la un salon, cei de la Ford începând să lucreze la acest proiect acum un an, iar modelul de serie este așteptat anul următor. Așa că primele prototipuri vor începe testele în această primăvară.

Ford susține că vânează cel mai bun raport CP/kg. Cum propulsorul V6 EcoBoost este creditat cu peste 600 cp, de aici deducem logic că noul Ford GT va avea o masă impresionant de mică pentru 2015. Propulsorul este derivat din cel al prototipului de Daytona de clasă LMP2.

Sunt șanse ca această luptă cu kg să îi determine pe cei de la Ford să ofere și jante din carbon, așa cum o fac pentru GT350R. Iar dacă privim în aceeași curte a lui GT350R, probabil aerul condiționat, sistemul audio și alte detalii de lux vor fi trecute pe lista de opționale.

GT vine cu un pachet aerodinamic activ, aripile spate putând să își schimbe unghiul de atac dar și înălțimea.

Suspensia activă poate reduce garda la sol la viteze ridicate, dar poate fi controlată de la interior pentru mărirea gărzii la sol în cazul trecerii peste … barierele de viteză, acele obiecte de plastic negru… cu o formă abstractă!

Ford susține că nu dorește să doboare vreun record de viteză, dar urmărește să stabilească niște recorduri pe circuite. Prin urmare, un supercar pentru piloți, nu pentru colecționari. Și pe undeva istoria se repetă. Acest Ford GT există și pentru a permite omologarea versiunii de anduranță ce va lua startul în 2016 la Le Mans, acolo unde s-ar putea reedita un duel care a fascinat în anii 60.

Un supercar pur, mecanică pură, fără motorașe electrice, unul în care nu trebuie să îmbraci  combinezon ”cauciucat” pentru a te feri de eventualele scurgeri de kW.

Ford GT se pare că va fi unul dintre primele supercaruri cu aerodinamica ”la vedere”. Tot ce este suprafață are menirea de a asigura apăsare aerodinamică. Ford GT poate fi considerat un ”bipost” acoperit. Avem un fuselaj care integrează și cele două locuri de care sunt atașate roți și elemente aerodinamice.

Undeva în carenajul punții spate este ascuns câte un intercooler în fața fiecărei roți, aerul dirijat spre acesta fiind evacuat prin grupurile optice spate, mai exact prin centrul acestora.

Acele evacuări care seamănă cu ajutajele unui avion de vânătoare se pare că vor fi păstrate pe modelul de serie.

Pentru că va fi cam imposibil să vorbim despre o oglindă retrovizoare în habitaclu, în locul ei va fi un display care va afișa imagini de la camera video spate.

Ford confirmă că 95% din ceea ce am văzut la Salonul de la Geneva se va regăsi pe modelul de serie.

ford-gt-2

ford-gt-3

ford-gt-4

ford-gt-6

ford-gt-7

ford-gt-8