VIDEO – De ce toate mașinile sunt aproape la fel?

Păi, de ce nu? Celor mai mulți nu le pasă de ce au sub capotă. E adevărat studiul cu Seria 1, că mulți proprietar habar nu aveau că hatchbackul lor e cu tracțiune spate. Plăcerea de a conduce înseamnă pentru cei mai mulți șoferi de BMW, xDrive iar Mercedes-Benz folosește fără probleme motoare pe care le găsești într-o formă similară pe mașinile produse-n județul Argeș.

Astăzi vreau să-ți vorbesc despre “Platform sharing”, împărțirea platformei, adică. Vizual, platforma înseamnă șasiu, suspensii, frână, toată partea asta mecanică pe care doar o simți, dar include și partea de producție, eficientizarea ei și așa mai departe.

E de când lumea și mașinile și este cea mai eficientă metodă de scădere a costurilor. În exemplul de astăzi îți vorbesc despre Nissan Navara care împarte platforma cu vărul de grup, Mercedes-Benz Clasa X. Ultima e mai scumpă-n varianta de bază cu 5000 de euro și e mai slab dotată. Dacă Mercedes ar fi construit-o de la zero, ar fi fost semnificativ mai scumpă. Iar culmea, Loganul este cel mai bun exemplu.