VIDEO – Cum va fi PlayStation 5! – UPDATE ! NU VA FI LANSAT PÂNĂ LA 31 MARTIE 2020!

Peste 92 de milioane de PS4 au fost vândute de la lansarea inițială din 2013. În prezent este a șasea cea mai bine vândută consolă din toate timpurile. Să spui că PlayStation 4 a dus-o bine generația aceasta, e ca și cum ai spune Oprah are „doar” câteva miliarde. Fiindcă ne apropiem de finalul vieții lui PS4, se apropie inevitabil lansarea lui PlayStation 5. Niciodată nu am fost un fan al zvonurilor, dar acum că există informații oficiale, confirmate, despre noua consolă, nu am putut să nu fac un video. 

CE PROCESOR VA AVEA PS5?

Informațiile vin via Wired, unde un jurnalist a stat de vorbă cu Mark Cerny, arhitectul șef la Sony PlayStation. Dacă nu vă sună cunoscut, Cerny este geniul din spatele hardware-ului. El a conceput și măruntaiele pentru PS4 și PS4 Pro. În primul rând, consola viitoare nu va apărea în 2019 și nici măcar nu știm dacă se va chema PlayStation 5. Deși sunt 99% șanse că va fi cu 5 în coadă.

Procesorul este de la AMD, dar nimic nou sub soare. Fiindcă arhitectura de la PS4 este tot de la ei. Numai că de data asta, va fi un Ryzen de generația a treia cu 8 nuclee, customizat special pentru consolă. Ryzen 3 este bazat pe o arhitectură de 7 nanometri. Cea mai nouă tehnologie de procesoare. Acum dacă nu stăpâniți termenii, treaba e simplă. Nanometri sunt unitatea de măsură pentru distanța dintre tranzistorii unui procesor. Cu cât această cifră devine mai mică, cu atât consumă mai puțină energie. Asta înseamnă că emană mai puțină căldură, se răcește mai ușor și poate rula la frecvențe mai mari. În alte cuvinte, PS5 va avea multă, multă putere cu acest procesor.

CE PLACĂ VIDEO VA AVEA PS5?

Placa video este din seria Navi, tot de la AMD. Seria de plăci grafice încă nu au fost lansate și merg tot pe o arhitectură de 7 nanometri. În caz că nu știați, PS4 rulează practic pe un Radeon HD 7850. O placă video din 2012. Da, ați auzit bine, 2012. Dar scoate bijuterii ca Uncharted, Horizon Zero Dawn sau God of War. Dacă poate face asta cu o placă din 2012, nici nu vreau să mă gândesc de ce este capabilă această consolă cu un procesor și o placă de ultimă generație, special optimizate doar pentru gaming.

SSD DIRECT DIN FABRICĂ?

Sony a bătut la ușă la diverși dezvoltatori de jocuri video și printre cerințele lor comune se numără SSD-urile. Ei bine, aparent PlayStation 5 va avea SSD, dar pe hormoni de creștere. Se laudă că pe PC nu există un SSD cu un raw bandwith sau o lățime de bandă brută precum va fi pe PS5. Într-un demo, Marc Cerny i-a arătat jurnalistului o scenă de loading din Spider-Man de pe un PS4 Pro versus ce va fi eventual PS5. Ghici ce! Pe PS4 Pro s-a încărcat în 15 secunde, pe când pe PS5 în 0.8 secunde. Adică este mai rapid de 19 ori.

8K, VR ȘI COMPATIBILITATE INVERSĂ LA JOCURI

PS5 este capabil de 8K, PSVR va fi compatibil cu PS5, dar presupun că vor scoate altul la un moment dat, și jocurile vor apărea cel mai probabil în două versiuni separate, una pentru PS4 și una pentru PS5. Acestea fiind spuse, cea mai glorioasă veste dintre toate vine sub formă de Backwards Compatibility. Adică vom putea juca titlurile de pe „vechiul” PS4 pe PS5. Nu ne vom pierde tona de bani pe care am cheltuit-o pe contul nostru de PSN

În mare, cam acestea ar fi informațiile oficiale despre viitoarea generație de PlayStation. Totuși, pe cât de încântat sunt de toată tehnologia asta rachetă de pe el, pe atât sunt speriat de ce preț va avea. În orice caz, rămâne să vedem.