Video – Cum să joci GTA V pe orice răgălie

Jocurile video în format fizic, adică pe disc sunt pe moarte. Nu este o părere, ci un fapt. Pe val sunt cumpărăturile în mediul digital și acestea cresc exponențial în fiecare an. Precum CD-urile și Bluray-urile își văd sfârșitul pe zi ce trece, așa și conținutul digital va întâmpina într-o zi o nouă formă care o va face pe aceasta depășită.

Dar mai mult decât atât, hardware-ul în sine este amenințat de apariția streaming-ului. Într-o zi nu va mai fi nevoie să îți cumperi cele mai puternice plăci video de mii de euro, ci în schimbul unui abonament lunar, vei putea juca la setări maxime orice joc video îți poftește inima. Recent, am avut ocazia să încerc această tehnologie nouă de streaming și pot spune din start că am fost mai mult decât surpins.

GeForce Now este încercarea celor de la Nvidia de a redefini modul în care jucăm jocuri video. PlayStation Now o face deja de ceva timp, Google are Project Stream, mai există încă o entitate Shadow care face același lucru, iar Xbox va dedica o consolă întreagă streaming-ului. Pentru cei care nu stăpânesc conceptul atât de bine, lucrurile stau foarte simplu. Prin GeForce Now, poți juca orice joc din librăria proprie de Steam pe serverele mega puternice ale celor de la Nvidia.

Pentru testele noastre, am luat ultrabook-ul meu Lenovo Ideapad 720s, care are un Intel i5-7200u, dual-core, care nici măcar nu are o placă video dedicată. Adică în afară de cea a procesorului care îmi rulează Google Chrome foarte bine, nu am ce să îi cer laptop-ului când vine vorba de gaming. Timpul mi-a permis să încerc câteva jocuri precum Bioshock Remastered, GTA V și Counter Strike.

Sunt mai mult decât încântat să spun că Bioshock în Full HD a rulat peste o sută de fps-uri cu toate setările la High, GTA V a oscilat între 60 și 70 de cadre pe secundă, iar CS:GO Danger Zone a mers în peste 70 de framer-uri. În principiu aș recomanda această platformă pe un ecran Full HD, dar modelul de plată plănuit mă face să le spun tuturor să mai aștepte. Fiindcă Nvidia nu plănuiește să îl lanseze sub formă de plată lunară, ci sub formă de plată pentru orele jucate. Asta mi se pare nerealist în era Netflix-ului.