VIDEO – De ce să îți montezi anvelope de iarnă

Anvelope de iarnă

Anvelopele de iarnă reprezintă mai mult decât o bifă pe lista oricărui automobilist responsabil în fiecare iarnă. Acestea sunt necesare nu doar când ninge, ci și când temperaturile de afară au ajuns sub zece grade Celsius. Pare că suntem exagerat de precauți, dar trebuie să înțelegi că asfaltul este mai rece decât aerul de afară, iar asta îți afectează aderența. De obicei, se merge pe o recomandare de șapte grade Celsius pentru momentul în care anvelopele de iarnă sunt necesare, dar cele trei grade pleacă instant când se lasă seara și temperaturile rămân suficient de scăzute și în primele ore ale dimineții.

Cu alte cuvinte, ar fi ideal să-ți montezi anvelopele de iarnă cu câteva zile înainte ca temperatura minimă previzionată de meteorologi să ajungă sub șapte grade în timpul zilei. Nu de alta, dar dacă uiți de acest aspect vei sta cu orele la vulcanizare și riști să faci accident, dintr-o prostie, dacă trebuie să-ți folosești mașina într-o noapte friguroasă, spre exemplu. În caz că nu știai deja, anvelopele de iarnă au altă compoziție față de cele de vară și tocmai acest lucru le face potrivite atunci când este frig afară, nu doar profilul lor special. Dacă tot am menționat profilul, pneurile de iarnă trebuie să aibă un profil de minimum patru milimetri pentru a fi eficiente, nu merge cu mai puțin, cum este cazul la anvelopele de vară.

Verifică pneurile înainte să le montezi pe mașină pentru a fi sigur că nu au gâlme, tăieturi, cuie sau alte ”bucurii” și schimbă-le dacă sunt mai vechi de cinci sau șase ani. Unii producători spun că sunt bune și mai mult de atât, dar numai dacă au fost depozitate corect. În orice caz, nu-ți cumpăra anvelope second-hand decât dacă ai făcut pană la dracu-n praznic și nu ai altă variantă ca să ajungi în orașul în care locuiești.

Te invit să urmărești materialul nostru despre anvelope de iarnă pentru a afla esențialul despre acestea. Nu strică niciodată să-ți împrospătezi memoria.