VIDEO – AM PLĂTIT CU APPLE PAY ȘI GOOGLE PAY ÎN ROMÂNIA

Da, am plătit cu Apple Pay în România și poți să o faci și tu. Dacă ai un telefon Apple desigur. Bine, dacă ai deja un telefon Apple probabil ai primit notificarea de dimineață, și a fost o surpriză la fel de mare și pentru noi. Din informațiile pe care le aveam cu toții, Apple Pay trebuia să fie disponibil din a doua jumătate a anului, undeva prin toamnă poate, odată cu evenimentul Apple. Google Pay pe de altă parte trebuia să vină mai repede, adică săptămâna aceasta. Se pare că s-au inversat rolurile și asta mă bucură și pe mine pentru că mi-a venit ideea să încerc și Google Pay. În mod neoficial, deci cu ceva riscuri.

Cu ce carduri funcționează Apple Pay?

Nu cu toate. Banca trebuie să fie în lista celor de la Apple în primul rând, și pe moment sunt Banca Transilvania, cardurile Edenred, ING, UniCredit și soluțiile alternative financiare ca Revolut, Orange Money și Monese. Dacă ai un cont sau un card la oricare dintre cele menționate mai devreme, poți să îți înregistrezi cardul fizic sau vitual în Apple Pay.

Cum se configurează Apple Pay?

Avem un mini tutorial făcut de Răzvan în clipul de mai jos. E mai simplu ca orice operațiune de înregistrare pe care ai făcut-o vreodată și nu ai nevoie de nici un fel de date de identificare. Trebuie doar să îi dai voie iPhone-ului tău să folosească cardul băncii menționate mai sus ca metodă de plată. E cam singurul lucru pe care îl poate face de altfel un telefon Apple cu senzorul de NFC. Plăți.

Cât de sigur este Apple Pay?

Foarte sigur. În primul rând datele tale de card nu sunt comunicate la Apple ci înregistrate pe telefon, sau pe ceas, și nu ai nevoie nici măcar de internet ca să faci plăți. Securizarea are loc la nivel de dispozitiv. Nici un fel de date nu sunt vizibile în meniul telefonului, deci nici noi nu am avut de blurat nimic, și nici prietenii nu îți vor vedea datele cardului când deschizi aplicația. În plus, știm deja că iPhone-ul este unul dintre cele mai sigure dispozitive, și asta nu o contest nici eu.

Unde mai pui că atunci când faci plata trebuie să deblochezi telefonul cu amprentă sau cu FaceID, și oricum te obligă aplicația să îți pui măcar un cod PIN pe telefon. Dacă nu ai deja.

Are comision?

Nu, cel puțin nu pentru tine. Există un comision care se plătește de bancă la Apple, însă nu îți va lua din banii tăi. Așa e înțelegerea și cu alte sisteme de plată clasice, Mastercard sau VISA, și nu îți va percepe comision. Sigur, poate nu o să îi convină lui Apple că îți cumperi doar un corn de la chioșc, poate nici băncii, însă sta e situația. Altfel nu ar avea nici o șansă ca sistemele de plată să fie folosite de multă lume.

Stai, care e treaba cu Google Pay?

Ei bine, mi-am instalat aplicația de pe apkmirror și am băgat și eu cardul de Revolut pentru că nu am cont la nici una din băncile de mai sus. Și a mers. Asta pentru că băncile și instituțiile financiare care funcționează acum cu Apple Pay lucrau oricum la soluția de plată și pentru Android.

Nu recomand însă să faci același lucru! Aplicațiile care nu provin din Google Play nu sunt semnate și la fel de sigure, și nu putem răspunde de banii și de conturile tale.

Măsuri de siguranță!

Mai ales dacă încerci varianta pe Android, dar și pentru Apple Pay, nu îți ține decât sume mici pe card. Pentru cumpărăturile de zi cu zi, pentru lucruri mici. Nu îți lega cardul de economii sau cel de salariu sau orice cont cu sume importante de bani la sisteme de plată. Adică carduri fizice, virtuale, Apple Pay și sub nici o formă Google Pay.