Telefoane cool, mâncare ca acasă și cabaret – Hello Moto

Scriu aceste rânduri cu îndurerare în suflet

Am plecat, și nu mă voi întoarce prea curând.. de la restaurantul din Serbia unde am mâncat cea mai bună pită cu usturori din lume. Acele baghete calde și moi care m-au îndestulat și umflat cu gluten, și pentru care am păcătuit de la dieta mea deloc strictă. Le simt și acum mirosul care îmi inunda nările, dar și privirile colegilor care le vânează la fel ca mine. Am căutat rețeta când am ajuns acasă, am găsit vreo 10, dar timp să le fac nu mi-am făcut.

Dacă vrei să dai o fugă și tu să te convingi, Belgrad e la vreo 8 ore de mers cu mașina de București, sau o oră și umpic cu avionul. iar Restaurantul se numește Velika Skadarlija și e musai să treci pe acolo. Nu de alta, dar așa arată platoul pentru carnivori care este un deliciu absolut.

Ce am căutat în Serbia? Am fost să văd noile telefoane de la Motorola, seria Edge 50 Fusion, Ultra și Pro, cel căruia i-am făcut review aici pe YouTube.

Vorbim imediat și despre tehnologie, dar întâi despre plimbare și mâncare.

Cum ajungi în Belgrad?

Cu mașina e destul de rapid și se simplu. Treci granița pe la Drobeta Turnu Severin dacă o iei prin sudul țării, și o ții așa vreo 120 de kilometri pe malul Dunării. Am auzit că e o priveliște superbă iar drumul e chiar bun. Ai grijă să nu o calci însă, știi cum e prin țările învecinate, ai numere străine și ești vânat de poliție. Mai ales într-o țară ce nu face parte din NATO.

Cu avionul e mai simplu, te duci la aeroport, stai vreo două ore pe acolo că așa ”e regula” mai dai 50 de lei pe un sandviș că ai uitat să mănânci acasă, și întro oră jumate ești în Belgrad. Dacă ești chibzuit îți iei din timp cu Tarom la vreo 500-600 de lei, altfel dai vreo 1200 dacă vrei să pleci mâine.

Cazarea e ieftină

Și Mai mult decât decentă. Hotelurile sunt pe la vreo 200-300 de lei pe noapte și oferă condiții mai mult decât acceptabile. Unii le-ar considera chiar lux dacă te uiți la ce e pe la noi. 4ROOMS4U eunul din cele mai cool din centru, și pe lângă te ajută AirBnb sau Booking. Plătește cu cardul ca să nu ai surprize pe acolo și ești aranjat. Dacă îți faci planuri peste vreo două luni poți găsi și aici liber, la Apartment Story Nu ne-a plătit nimeni pentru link-uri, ci pur și simplu le-am ochit eu pe astea pentru următoarea plimbare.

 

Ce vizitezi în Serbia?

Nu știu dacă e din cauză că am eu o vârstă, dar tururile ghidate mi se par cea mai bună idee când mergi într-o țară străină. Le găsești pe google cu review-uri și toate cele sau pe TripAdvisor.  Nu îl lua pe ăla mai ieftin, ci mergi undeva la mijloc ca preț. E vreo 50 de euro de persoană și cele vreo 3-4 ore petrecute prin oraș merită toți banii.

Noi ne-am plimbat prin parcuri și prin centrul orașului și a fost distractiv. Pont, mergi prin iunie că vremea e mofturoasă și ia-ți cu tine și o umbrelă sau o pelerină de ploaie. O să îmi mulțumești când se schimbă brusc vremea.

Aici te ajută mai mult Google dar îți recomand să îți faci rezervare din timp la Lafayette. Stai vreo 5 ore dar te amuzi, te distrezi, dansezi și mănânci ca un rege. O să scoți vreo 100 de euro din buzunar de căciulă, cel puțin, dar experiența merită din plin. Am făcut și eu două poze sărăcăcioase, că am stat cu gura căscată la cele 20 de acte muzicale din timpul show-ului, dar îți las și un video ca să vezi despre ce vorbesc. Aruncă un ochi și pe pagina de Facebook că e mișto rău.

Liber la mâncare!

Dacă ești la regim sau nu îți place deloc carnea atunci stai acasă. Fără supărare, Serbia e ca România, Bulgaria, Ungaria și Rusia la un loc. Nu există restaurant care să nu servească în primul rând carne, și abia apoi dacă ai noroc ceva pentru vegetarieni. Partea bună e că Dunărea e aproape, deci e rost și de pește, ciorbă de pește, friptură de pește, și orice vrei tu din pește. Gulaș, cevapi, pljeskavica și desigur, sarma. Adică sarmale bre!

Acum, revenind la tehnologie

Ai observat că în ultima vreme mai nici un producător nu mai vorbește despre cifre? Nici un telefon sau tabletă nu se mai laudă, cel puțin pe scenă, cu specificații tehnice, iar prezentările sunt mai.. umane? Asist la a șasea prezentare de anul acesta unde după 20 de minute, cea de la Motorola, și nu am auzit o singură specificație tehnică importantă. Nici măcar în slide-ul de la final nu găsesc toate lucrurile care mă interesează de obicei.

Într-un fel e bine, că așa înțelege toată lumea că nu e vorba doar despre cai putere. în plus, mai toate telefoanele din ultimii doi ani cel puțin, sunt perfect capabile să satisfacă aproape orice cerințe. Contează cât de mare și de bun este ecranul, cât de bune sunt camerele, cât spațiu de stocare ai la dispoziție și desigur cât de mare sunt bateriile. Eventual și cât de repede se încarcă dar aici doar Android-ul căștigă și cu telefoane de 2000 de lei în timp ce în tabăra cealaltă, și dacă verși 8000 de lei pe un telefon tot stai mai bine de o oră lângă priză.

Motorola a lansat 3 telefoane aici în raiul carnivorilor. Edge 50 Fusion, care este cel mai accesibil, până în 2000 de lei. Totuși, la banii ăștia primeși un Snapdragon 7s cu minim 8 GB RAM și 128 GB stocare, precum și un display OLED la 120 Hz. Na poftim, iar un telefon cu specificații de top la un preț mai mult decât decent. Ba mai are și rezistență la apă IP68 și o baterie de 5000 mAh cu încărcare la 68W pe fir.

Modelul mediu este Edge 50 Pro, și are un review complet la noi pe YouTube, și aici. Acesta vine cu un Snapdragon 7 Gen 3, tot cu 8 GB RAM și 128 GB stocare în varianta minimă, și chiar cu încărcare la 125W pentru bateria de 4500 mAh. 100% în 20 de minute de ținut la priză. Aici avem și niște camere sensibil mai bune, 50 Megapixeli pe principal, aproape aceeași cameră ca pe Fusion, dar și un Zoom de 3x de 10 Megapixeli și o cameră UltraWide de 13 Megapixeli. Ah, și 50 Megapixeli pe față și filmare 4K pentru pretențioșii ca mine. Acesta e pe la vreo 3500 de lei dacă ești curios.

Edge 50 Ultra e mai special. Ajunge și la 16 GB RAM și 1 TB stocare, cameră de zoom de 64 Megapixeli cu periscop, o cameră ce atacă direct seria de top de la ceilalți producători, și desigur mai vine și cu un spate din piele, sau chiar de lemn. Dar lemn pe bune nu imitație. Stai să vezi patină aici în timp, ce frumos o să arate după un an de utilizare. Edge 50 Ultra intră în segmentul telefoanelor de 1000 de euro, cu specificații pe măsură.