VIDEO – BMW 430i Gran Coupe – Condus prin imperiul lui Trump

BMW 430i Gran Coupe

Mașinile americane sunt atât de ciudate! Adică în afară de vreun muscle-car, de-altfel și acela destul de ”europenizat” ori de un pick-up pe tipul Ford F150, altceva nu-mi face cu ochiul. Restul sunt anoste, îți lasă impresia că se pot răsturna la cel mai mic viraj, interioarele sunt hidoase, cu butoane mari și plastice care pot fi puse fără probleme la fundația unui zgârie-nori. Ca să nu mai vorbesc de motoare, numai zgomotul de ele.

Așa că m-am bucurat când am aflat că o să ne plimbăm prin State cu un BMW. După vreo lună prin imperiul lui Trump aveam nevoie de ceva de la mama de-acasă. Și suntem familiari cu această mașină. Știm ce-i poate pielea, iar faceliftul făcut cu ceva timp în urmă a făcut Seria 4 mai bună ca oricând. Rămâne în continuare una dintre cele mai plăcute mașinării de condus. Spațiul din spate e primul semn clar. Dacă ai mai mult de 6’11”, pardon 1,85m, o să ai probleme să stai pe banchetă. Nici vizibilitatea nu e prea bună, poți lejer să faci developări de filme prin spate, e suficient de obscur pe-acolo. Și nu are nimeni dreptul să comenteze, e mașinăria șoferului. Altfel, direcția este incredibil de precisă, în epoca motorașelor electrice care au luat și jobul pompelor hidraulice. Cutia merită și ea un superlativ, iar suspensia este confortabilă chiar și pe drumurile drepte din toate statele americane.
Aviz totuși celor care nu prea cunosc mașinile BMW. Sufixul “30i” din denumirea modelului înseamnă că sub capotă ai un motor în patru cilindri, de doi litri. Dacă-l vrei pe ăla adevăratu` vorbește cu dealearul tău să-ți dea “40i”, nu 420, căci este tot de doi litri. E nevoie de mai mult? Într-o țară atât de strictă cu viteza cum este America, nu prea. Dar, cum ei merg pe autostrăzi așa cum mergem noi până la Mega, chiar și varianta cu motor de trei litri va consuma cât un 1,6 prin orașul București, iarăși nu contează. Benzina e oricum ieftină, pe la vreo trei lei litrul și nimănui nu-i pasă câte galoane mănâncă automobilul. Altfel, dacă ești român, să știi că și motorul de doi litri diesel este decent. Grijă doar la ce pregătesc autoritățile europene în materie de legislație pentru mașinile pe motorină.