Când și cum plecăm din nou în vacanță după pandemie?
Aștepți cu nerăbdare să pleci în sfârșit într-o vacanță după ce ai stat izolat în casă? Analizează cu atenție unde vrei să călătorești, cu ce vrei să ajungi acolo și unde te cazezi pentru a nu avea surprize neplăcute.
Vacanța de 1 mai a trecut fără să putem pleca de fapt în vacanță, iar acest lucru are efecte semnficative asupra industriei turismului.
De exemplu, estimările oficiale ale agențiilor de turism indică pierderi cumulate de circa 60 de milioane de euro pentru această perioadă estivală doar pentru litoralul românesc.
Partea bună este că, începând din 16 mai, o parte dintre restricțiile de circulație s-ar putea ridica. Nu este încă foarte clar dacă turismul va fi permis, însă primele indicii indică faptul că deplasarea în altă localitate în scop turistic ar putea fi permisă.
Dacă nu din 16 mai, poate din 1 iunie sau cel târziu în 1 iulie. De altfel, Ministerul Economiei anticipează că turismul de litorial va începe abia în luna iulie.
Indiferent de data exactă la care vom putea călători, există o serie de elemente pe care trebuie să le iei în calcul atunci când te gândești la transport și cazare pentru următoarea vacanță. Unele dintre ele sunt de bun simț, în timp ce altele sunt importante atât pentru siguranța ta, cât și pentru a ajuta sectorul turismului să-și revină după această perioadă dificilă. În plus, multe dintre ele sunt prietenoase și pentru buzunarul tău.
Călătorește cât mai aproape de casă
În prezent, evoluția pandemiei de coronavirus este imprevizibilă. Chiar dacă la un moment dat numărul de infecții se va reduce drastic, riscul unei reizbucniri locale va persista o lungă perioadă de timp.
Din acest motiv, pentru început, îți recomand ca primele vacanțe să fie cât mai aproape de casă. În contextul pandemiei, o vacanță în străinătate presupune o serie de riscuri suplimentare, cum ar fi anularea zborurilor sau închiderea granițelor terestre de pe o zi pe alta, iar în astfel de situații ar putea deveni dificil să te întorci acasă.
Prin urmare, sfatul meu este să alegi o destinație cât mai atractivă din România, la o distanță cât mai apropiată de casă. Întrucât infrastructura de transport a României este încă precară, gândește-te în special în cât timp poți ajunge acasă în cazul unei urgențe. Și ar fi bine că în cel mult 3 ore să poți ajunge acasă indiferent de mijlocul de transport pe care îl folosești.
Desigur, dacă locuiești în București opțiunile principale sunt litoralul și muntele, însă deschide Google Maps și caută și destinații mai puțin populare, dar unde vei avea avantajul că vei fi mai izolat. Un hotel decent situat într-o zonă cu multă verdeață și mai îndepărtată de principalele drumuri de acces ar putea reprezenta o soluție mai bună decât clasicele Mamaia sau Sinaia.
Cum să faci rezervare fără stres
După ce ai stabilit locul în care vrei să mergi în vacanță, este momentul să stabilești cum ajungi acolo și unde te cazezi.
Dacă mergi cu mașina personală, lucrurile sunt relativ simple, întrucât trebuie doar să alimentezi cu carburant, să te asiguri că ai RCA și rovinietă și că nu există defecțiuni tehnice.
În schimb, dacă alegi un mijloc de transport precum trenul sau autocarul verifică cu atenție dacă și cum poți recupera banii pe bilete în cazul în care ești nevoit să anulezi călătoria în ultimul moment.
Același lucru este valabil și în cazul cazării. Alege un hotel care îți oferă o flexibilitate cât mai mare în privința condițiilor. Eu aș lua în calcul doar unitățile de cazare care îmi oferă posibilitate de anulare gratuită cu până la 1-2 zile înainte de check-in. De altfel, este posibil ca în perioada următoare hotelurile să devină mai flexibile în această privință, cu scopul de a încuraja turiștii să facă rezervări din timp.
Unde mănânci?
Un alt aspect important pe care trebuie să-l iei în calcul mai mult ca oricând este legat de locurile în care vei putea lua masa. Este foarte posibil ca restaurantele să rămână închise o bună perioadă de timp chiar și după relaxarea condițiilor de călătorie, astfel că trebuie să ai variante de rezervă.
Cel mai simplu este să cauți un hotel care oferă serviciul de room-service și să te interesezi dacă acesta acoperă toate cele trei mese ale zilei. Verifică dacă trebuie să plătești în plus în cazul în care utilizezi acest serviciu. De asemenea, interesează-te dacă hotelul are un restaurant cu mese în aer liber, întrucât cel mai probabil terasele vor avea permisiunea de a deschide înainte de restaurante.
Ca alternative, caută terase în apropierea cazării, verifică ce restaurante funcționează pe baza livrării la domiciliu (în cazul de față, la hotel) și ce opțiuni de aprovizionare cu alimente ai în apropiere.
Concluzii
Dacă analizezi cu atenție unde, când și cum să-ți petreci prima vacanță post-pandemie, este foarte posibil ca prima experiență după relaxarea restricțiilor să fie una foarte apropiată de ceea ce știai înainte de apariia coronavirusului.