De unde-mi cumpăr haine. Azi, încălțămintea

Epopeea despre cum, de unde și de ce îmi cumpăr haine continuă. De data aceasta îți vorbesc despre încălțăminte. Am spus-o de o mie de ori și nu-mi schimb părerea: încălțămintea reprezintă jumătate dintr-o ținută. Din punct de vedere vizual, ținuta este împărțită în două, mai ales atunci când ce porți în picioare este într-o culoare contrastantă cu restul ținutei. Practic, ai 50% șanse să o dai în bară și tot atâtea să-ți salvezi o ținută.

“Mai bine puțin și bun decât mult și prost” – este o expresie pe care am citit-o la un moment dat pe o mașină de transport public, dar care se aplică și când vine vorba despre haine. Am învățat asta de-a lungul timpului când cumpăram compulsiv mai ales încălțăminte. Zeci și zeci de perechi de la branduri de nișă care nu rezistau mai mult de câteva luni și care erau și incomozi. Aveam la un moment dat peste 40 de perechi de încălțări. De la espadrile, teniși, pantofi sport și până la sandale și papuci.

Încălțăminte

Principalul motiv pentru care aveam atâtea perechi era acela că nu știam ce și de ce să cumpăr, iar al doilea era acela că după câteva purtări deja nu mai arătau bine și nu voiam să-i mai încalț. Asta deși rar se întâmpla să port aceeași pereche două zile la rând. Totuși, după câteva luni arătau jalnic, se rupeau sau se toceau.

Asta până când am investit câteva mii de lei într-o pereche de pantofi din piele, pentru o ocazie specială și într-o pereche sport dintr-un moft personal. Atunci am descoperit mai bine cât de importantă este calitatea, că nu este normal să te doară călcâiul sau spatele după câteva ore și că o talpă albă chiar se poate curăța și să redevină albă.

Toate acestea erau lucruri noi pentru mine, cel care dădea 200-300 de lei pe o pereche de încălțări de la Zara, Massimo Dutti sau H&M și care oricum nu analiza cusături, lipituri sau alte detalii. Prețurile nu le-am precizat cumva ca să evidențiez faptul că o pereche de pantofi ieftină este automat și foarte proastă, iar că una foarte scumpă este neapărat “Dumnezeul încălțărilor”.

Altceva vreau să spun și voi evidenția tot printr-o expresie – una pe care de data asta o știu de la un om în etate: Lucrul pe care plătești acum puțin te va costa scump mai târziu. Ai prins ideea? Decât trei perechi de pantofi ieftine și proaste, care după ce te atașezi și te obișnuiști cu ele se rup și te mai și lasă cu dureri de spate și călcâie, mai bine o pereche care să coste cât toate celelalte și să fie mai mult decât ele la un loc din punct de vedere calitativ.

Am acum loaferi și pantofi din piele de vită dură, cu talpă de lemn care la prima vedere par monstruos de purtat o seară întreagă, dar care sunt poate chiar mai comozi decât o pereche de Nike React. Pungile cu gel, calapodul armonios și pielea foarte bine tratată compun un pantof în care stau o seară întreagă de drag.

Pantofii despre care îți vorbesc sunt de la Salvatore Ferragamo, am aruncat pe ei 400 de euro la reduceri, dar merită fiecare eurocent plătit. Sunt extrem de comozi, nu au prins miros, deși am făcut greșeala de a-i purta fără șosete, nu mă dor călcâiele când și după ce îi port, iar pielea arată impecabil chiar și după ce i-am purtat de câteva ori, am vărsat suc și alcool pe ei și am primit și câteva tocuri pe degetul mare. Auch.. dureroasă amintire..

Încălțăminte

În materie de pantofi eleganți îți mai pot recomanda Allen Edmonds, Giorgio Armani, Berluti sau Santoni. Pentru opțiunile de buget te trimit la Clarks, Ecco sau Geox. Este foarte important să investești într-o pereche de calitate și să fii foarte atent când cumperi.

Analizează bine pantoful, cusăturile, lipiturile, vezi cum se comportă talpa la îndoituri și la presiuni și probează mult și atent. Nu te grăbi să probezi și să cumperi imediat. Mergi un pic prin magazin, calcă în mai multe feluri, vezi cum se comportă pielea, cât de bine răspunde la torsiune și așa mai departe.

Când vine vorba de încălțăminte sport nu pot să spun că mi-am găsit jumătatea. Încă jonglez între Nike și Adidas, între New Balance și Hogan. Îmi place mai mult linia de design pe care merge Adidas cu Hu sau Equipment, dar mi se pare mult mai comodă talpa React de la Nike. De asemenea sunt deosebit de comozi și de rezistenți pantofii sport de la Hogan, mai ales cei Interactive³, dar îmi plac mai mult modelele clasice New Balance. Unde mai pui că și Under Armour, Saucony, Puma sau Buscemi mai sunt pe piață și nu-mi displac de nici un fel.

Processed with VSCO with a4 preset

Momentan oschilez între două perechi de Adidas Equipment și două de Nike React, dar doar din considerente de design. Îmi este greu să fac o diferențiere clară din punct de vedere al calității, ambii fiind jucători redutabili și cu produse de foarte bună calitate. Așa că, nu-mi rămâne decât să-ți dau câteva sfaturi.

La fel ca în cazul pantofilor sport, este important să analizezi foarte bine pantoful și să-ți acorzi timp când probezi. Privește-i din mai multe unghiuri, analizează forma și cum stau în picior, gândește-te dacă se potrivesc mai multor ținute pe care tu le ai acasă și așa mai departe.

Nu te avânta să cumperi o pereche doar pentru că are și colegul, că sunt la modă ori că și se par destul de fistichii, deși tu ești conservator și clar nu i-ai purta. În plus, dă o șansă și brandurilor mai puțin cunoscute, dar care fac o treabă excelentă. Poți încerca Asics, Skora, Brooks, Kede sau Mizuno. Multe dintre ele vin la noi în țară în magazine de tip multi brand, deci ai ocazia să probezi.