Trucuri simple pentru o casă curată

Indiferent de stilul pe care ai ales să îl abordezi, o locuinţă curată şi în care domneşte ordinea va fi mereu în trend. Deşi pentru majoritatea proaspeţilor proprietari amenajarea şi mobilarea locuinţei pare cel mai dificil pas, adevărul este că menţinerea acestei compoziţii şi întreţinerea curăţeniei şi ordinii va da mai multe bătăi de cap locuitorilor. Cu cât ai de a face cu o amenajare mai complicată şi plină de detalii sau accesorii, cu atât vei avea nevoie de mai mult timp şi spor pentru curăţare şi organizare. Tocmai de aceea e de preferat ca în cazul în care ai o viaţă profesională sau socială foarte solicitantă să optezi pentru stiluri mai simple şi aerisite, care să presupună mai puţine piese de mobilier şi mai puţine obiecte decorative.

Sortează, aruncă şi ordonează

casă curată

În decursul vieţii, avem tendinţa păcătoasă de a strânge şi de a aduna tot felul de obiecte de care ne-am putea lipsi cu uşurinţă. Unii se trezesc cu cantităţi surprinzatoare de haine, alţii se simt sufocaţi de prea multe obiecte decorative iar alţii pur şi simplu nu aruncă mărunţişurile inutile, abandonându-le prin sertare. Primul pas pentru a scăpa de această meteahnă şi consecinţele ei îngrozitoare este să sortezi constant obiectele pe care le ai şi să le triezi cu discernământ. Nu-ţi fie teamă să arunci sau să donezi lucrurile de care simţi că nu vei mai avea nevoie. Un cămin fericit şi primitor trebuie să conţină doar lucrurile care îţi sunt necesare şi care îţi fac plăcere, aşa că păstrează doar ce trebuie, şi nu toată garderoba de iarnă de acum zece ani. Cu cât vei avea mai puţine obiecte inutile, cu atât curăţenia va fi mai rapidă iar amenajarea ta va ieşi mai mult în evidenţă.

Prioritizează

casă curată

Ca în absolut toate domeniile, şi în locuinţă unele activităţi sunt mai importante ca altele şi ar trebui făcute mai des sau mai temeinic. Pentru a-ţi folosi mai eficient timpul şi energia, fă-ţi o listă de priorităţi şi sortează activităţile în funcţie de cât de des ar trebui făcute şi de cât timp ţi-ar ocupa acestea. Poate că nu vei avea timp, şi chiar nu e necesar, să ştergi praful în fiecare seară, dar vasele şi tacâmurile trebuie spălate şi puse la locul lor în fiecare zi. Cu puţină dezordine poţi trăi, mai ales dacă eşti o fire mai boemă, însă mizeria nu dă bine nicăieri. Dacă nu eşti singurul locatar al casei, împarte şi cu ceilalţi  în funcţie de abilităţi, sarcinile pentru ca tot procesul să fie mai eficient.

Nu lăsa pe mâine

Ai folosit un anumit obiect, pune-l imediat după utilizare la locul corect. Dacă ai folosit un cuţit sau un pahar, spală-l şi pune-l la loc în sertar sau în dulap. Curaţă imediat masa, spală cada după baie şi curăţă chiuveta după ce ai spălat vasele. Par gesturi simple, şi poate sâcâitoare pe moment, dar pe termen lung vei realiza cât de mult îţi vor uşura viaţa. La finalul zilei, sau al săptămânii, îţi vei mulţumi pentru disciplină şi tenacitate pentru că vei avea mai puţin de frecat şi curăţat. Tot ce nu îţi ia mult timp şi poate fi făcut rapid e bine să faci pe moment.

Ordinea de seară

În fiecare seară, când ai puţin timp liber, măcar zece minute sau un sfert de oră, încearcă să faci puţină ordine. Nu e nevoie să dai cu aspiratorul în miezul nopţii pentru a avea mai puţin de lucru în weekend şi nici să te apuci de spălat geamuri. Poţi totuşi să strângi hainele purtate, să duci gunoiul, să speli două pahare, să pui cărţile citite la loc sau să schimbi rapid lenjeria de pat. Bagă şi la spălat sau adună hainele de pe culme, dacă îţi permite timpul. Dacă în fiecare seară vei reuşi să mai îndeplineşti câte o sarcină, indiferent cât de mică, vei realiza că locuinţa ta va avea mereu un aspect mai îngrijit iar dezordinea nu se va strânge şi nu îţi va da bătăi de cap mai târziu.

Dacă meseria ta nu este cea de menajeră sau nu ai foarte mult timp liber, scoate-ţi din minte imaginea unei locuinţe la linie. Până la urmă, casa trebuie să fie acasă, locul în care te simţi cel mai bine şi în care vi să te refugiezi de problemele cotidiene. Ordinea şi curăţenia sunt esenţiale pentru o atmosferă primitoare şi sănătoasă, însă în nici un caz nu trebuie ca aceste activităţi să îţi domine existenţa şi să te chinuie şi în timpul somnului. Nu vei avea casa lună în fiecare minut, dar important este să te simţi bine şi să trăieşti într-un mediu sănătos, iar dacă nu ai timp şi îţi permiţi, apelează şi la serviciile unui profesionist pentru a scăpa de bătăile de cap.