Festivalul Internațional de Film din Transilvania

TIFF 2018 va porni motoarele în această săptămână, marcând ediția cu numărul 17. Cluj-Napoca rămâne orașul gazdă. În caz că nu erai deja familiarizat cu ce se întâmplă pe parcurs, te lămuresc în rândurile următoare. Nu înainte de a-ţi spune cum văd eu TIFF.  Când am văzut descrierile din AperiTIFF, broșura oficială a evenimentului, m-a luat dorul de ducă. Doar examenele din facultate mă opresc din a pleca instant spre Cluj.  Totul pleacă de la… spoturile oficiale pentru TIFF. Tot mai intrigante, lucrate de parcă ar fi scurt-metraje bune de dus la festivalurile de profil. Evident, m-am uitat la cel de anul acesta, în care joacă Maia Morgenstern și Oana Pellea. Cele două recreează una dintre cele mai importante scene din pelicula Persoana, lansată în anul 1966. În mai puțin de 60 de secunde, mi-au captivat atenția și mi-au deschis apetitul pentru cinema.  De aici… am activat setarea festival, care mă ţine în joc de glezne şi în prezent. Am pus şi am vizionat toate celelalte promo-uri și teasere din anii anteriori. Toate au la bază scene din diferite pelicule, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului, dar savurate de cinefili la vremea apariției.  

Cât despre eveniment în sine:  ca în fiecare an, se va întinde pe durata a zece zile. TIFF începe pe 25 mai, apropo. Filmele vor rula în trei cinematografe din oraș: Republica, Arta și Victoria, curtea Universității Babeș-Bolyai va găzdui proiecțiile în aer liber.

Toate cele zece zile sunt încărcate ochi cu evenimente, vizionări și concerte. Ca să îți faci o idee, în prima zi de festival vor rula 32 de filme, în cele patru locuri enumerate mai sus. Iar ca program, primul eveniment începe la 7 dimineaţa, iar ultimul, la 22:30. Toate informaţiile apar pe site-ul oficial al evenimentului. Tot de acolo îți poți cumpăra bilet pentru oricare dintre reprezentări.   

În loc de concluzie, te las cu trailerul meu preferat. Te încurajez să le urmărești și pe cele de la edițiile anterioare, sunt la doar câteva click-uri distanță.