Stresul: cum te afecteză când vrei să slăbești

stresul

Stresul este unul dintre ucigașii tăcuți ai zilelor noastre. Milioane de oameni din lumea întreagă suferă de pe urma efectelor acestuia.  

Nu este prima dată când povestesc aici pe această tema. Materialul de astăzi, însă, se concentrează pe efectele pe care le are stresul asupra persoanelor care încearcă să slăbească.

În primă fază, te-ai gândi că nu contează atât de mult. Greșești. Șansele tale de succes sunt știrbite de stres chiar fără să îți dai seama.

Primul efect al stresului asupra unui regim

stresul

Un regim alimentar potrivit pentru pierderea greutății în exces este restrictiv și implică disciplină și reținere. Evident, vei avea o zi de ‘trișat’, însă tot ai nevoie de stăpânire de sine în celelalte șase.

Felul în care funcționează creierul nostru ne face slabi în fața tentațiilor culinare. Așa că  satisfacția pe care ți-o aduce, pe moment, o porție de cartofi prăjiți este prea mare în comparație cu regretul pe care îl trăiesc unii atunci când consumă alimente sănătoase și își văd colegii înfulecând tot ce le poftește inima.

Satisfacția despre care vorbesc este legată de sistemul de recompense al creierului uman, care influențează comportamentul și felul în care reacționăm în fața unei alegeri. Unii au mai mult control asupra acestor dorințe decât alții, pe când cei care sunt slabi în fața lor ajung să sufere de pe urma unor dependențe. Numeroși oameni consumă mâncare mai multă atunci când sunt stresați, iar mulți nu își dau seama că fac greșeala decât atunci când este prea târziu.

Efectul fizic al stresului asupra unui regim

începători la sală

Dacă vrei să slăbești va trebui să faci sport, pentru că regimul nu este suficient pentru toată lumea. Din păcate, nivelul tău de energie este afectat de stres, iar această problemă îți dă peste cap somnul. Epuizarea fizică și emoțională este din ce în ce mai probabilă.

Sigur ai trecut, ca adult, printr-o perioadă în care ultimul lucru pe care ți l-ai fi dorit într-o zi era să la sport. Numai că “azi, nu” s-a multiplicat. Brusc, te-ai trezit că s-a făcut un an de când tot spui asta.

În același timp, dacă ești obosit zi de zi și te trezești obosit, ai o problemă mai gravă. Trebuie să regândești coordonatele după care joci, zilnic, pentru că e un indiciu al scăderii calității vieții tale.  Nici măcar nu mai contează ce salariu și beneficii ai la corporație sau ce profit are firma ta atunci când te îmbolnăvești. Nu îți face nimeni statuie dacă mori în timp ce muncești și toate sacrificiile pe care le-ai făcut până în prezent au fost în van, dacă te îmbolnăvești de la stres.

Cum poți să reduci stresul și să și slăbești

începători la sală

Stresul afectează corpul și la nivel hormonal. Persoanele stresate vor avea un nivel mai ridicat al cortizolului. Hormon care favorizează retenția de apă și stocarea de țesut adipos pe abdomen, încetinește metabolismul și duce la scăderea masei musculare.

Unele diete care promit slăbirea rapidă funcționează prin reducerea retenției de apă și eliminarea acesteia.  De unde și kilogramele alea care dispar ca prin minune în prima săptămână de regim, ca apoi să revină la fel de miraculos…după ce te întorci la o schemă de nutriție umană.

Tot pe plan hormonal, stresul te face să secreți adrenalină în exces. Tocmai de aceea simți uneori că ești ”în zonă” atunci când ești presat de un termen limită la birou și poți să lucrezi mai repede și mai mult într-o zi. Te avertizez, însă că fiecare efort de acest tip va fi încununat de o mare…epuizare.

Ține cont și că recuperarea corpului după efort este îngreunată de stres. Ceea ce înseamnă că nu vei putea face antrenamente la fel de intense și de grele cum ai fi fost capabil dacă nu ai trece printr-o perioadă dificilă.

Există numeroase metode de a reduce stresul. Unii apelează la meditație, alții la psiholog. Găsește-o pe cea potrivită pentru tine și nu ezita să faci sport, chiar și cu pași mici. Fiecare moment de efort va stimula producția de endorfină, un hormon care te va face fericit. Cu timpul, vei putea să reduci stresul prin antrenament, însă trebuie să găsești în tine mecanismul care să te furie și frustrare în timpul antrenamentului, nu când ești în trafic și mergi spre casă.