Ce culori să porți în funcție de nuanța pielii tale

Processed with VSCO with c7 preset

Sunt curios de câte ori te-ai gândit să-ți asortezi ținutele în funcție de culoarea pielii tale. Ei bine, cei mai mulți dintre noi nici nu iau în calcul așa ceva, chiar dacă poate am primit uneori complimente, dar și critici de genul ce bine îți stă în verde sau culoarea asta te face să pari mai palid. Ei bine, asta se explică prin faptul că nuanța pielii tale influnțează și este, la rândul ei, influențată de culoarile hainelor pe care le porți.

Este cât se poate de firesc ca pielea să fie în contrast cu hainele tale. În plus, lumina și reflexia culorii asupra tenului poate modifica felul în care percep cei din jurul tău nuanța pielii tale. De aici se senzația de piele mai palidă în momentul în care porți o culoare, ori chip mai luminos. 

În 1975, doctorul Thomas Fitkpatrick a propus o clasificare a fototipurilor cutanate ce se corelează cu nivelul de melanină prezent la nivel tegumentar și cu răspunsul la acțiunea radiațiilor UV. Scala lui Fitkpatrick definește șase fototipuri pentru bărbați și femei astfel:

Fototipul 1 este definit de păr blond sau roșcate, cu ochi verzi ori albaștri, piele foarte albă. 

Fototipul 2 sunt aceia care au părul blond-roșcat spre șaten, cu ochi verzi-căprui și cu piele ceva mai deschisă la culoare.

Fototipul 3 este definit de păr șaten, ochi căprui și piele de culoare medie.

Fototipul 4 au părul șaten-brunet, ochi căprui sau negri cu piele mată.

Fototipul 5 sunt cei care au părul brunet, ochi negri și piele închisă la culoare.

Fototipul 6 este definit de păr negru și piele neagră. 

Ce culori să porți în funcție de nuanța pielii tale

Este important să știi ce fel de fototip ai pentru a ști în primul rând ce regim adecvat să adopți când vine vorba de expunerea la soare. Astfel reduci riscul de melanom sau carcinoame cutanate, dar previi și fotoîmbătrânirea accelerată. Nu în ultimul rând, te poți ghida ce culori să alegi care să te avantajeze cel mai mult. Să le luăm pe rând…

Dacă te încadrezi fototipurilor 1 și 2 este bine să știi că ai nevoie de ceva mai multă culoare în garderoba ta. Astfel, alege culori contrastante și evită pastelurile. Ai la dispoziție o gamă largă de culori din care poți alege precum burgundy, nunațe de verde, bluemarin, nuanțe de pământ și roșu închisDe asemenea, tonurile intense vor crea un contrast foarte interesant cu pielea ta, iar în cazul în care alegi unele piese vestimentare din această gamă, poți strecura și câteva nuanțe mai deschise. Cu condiția ca acestea să nu domine ținuta. Evită galbenul, culorile pastelate și pe cele neutre. Mai pune pe lista culorilor de evitat și pe cele neon sau foarte aprinse. Contrastul ar fi mult prea mare și astfel îți accentuezi senzația de ten palid. Poți purta alb, dar înlocuiește griurile și bejul cu tonuri camel, kaki, gri închis și antracit.

Aproape cei mai norocoși sunt cei care au fototipuri de piele între 3 și 4. Dacă peielea ta se încadrează într-unul dintre aceste fototipuri poți purta aproape orice culoare. Albul te prinde foarte bine, dar și negrul, iar culorile puternice îți vor accentua chiar mai mult nunața tenului. Ai liber la nunațe de bej, grej și toate felurile de pasteluri. Evită, dar nu elimina complet din ecuație galbenul, verde crud, olive și nunațele de pământ. Acestea se aseamănă foarte mult cu nuanța pileii tale, deci nu vei avea parte de contrast.

Am spus mai devreme că cei cu fototipurile de piele 3 și 4 sunt aproape cei mai norocoși pentru că fototipul 5 este cel mai norocos. Persoanele cu tenul măsliniu, așa cum obișnuim să-i mai spunem, pot purta toată gama de culori. Nuanța pileii acestor persoane este greu să fie eclipsată de vreo culoare, astfel că au liber la orice combinație cromatică. Cei cu tenul măsliniu sunt avantajați chiar mai mult de culorile tari precum verde smarald, albastru de metil sau roșu imperial. Totuși, asta nu înseamnă cu poți pune pe tine tot curcubeul. Lasă asta pentru cei cu fototipul 6. Alege o culoare puternică, un print foarte complex și lasă-l să-ți pună în valoarea nunața pielii.

Și iată-ne ajunși la cei cu fototipul 6, cei care pot purta cele mai nebune culori. Neon, albastru royal, alb, fucsia și orice culoare îți vine în minte. Negrul este o bază foarte bune pentru toate culorile, așa că poartă orice îți trece prin minte, când vine vorba de culori. De asemenea, poți purta tot felul de printuri extrem de curajoase, ba chiar le poți combina după bunul plac. Este un farmec aparte pe care îl au oamenii cu acest tip de piele, unul greu de imitat sau egalat.