Șosete, vara. Purtăm sau nu?

Tranşăm problema din start: da! Fără doar și poate șosetele trebuie purtate inclusiv vara, oricât ar fi de cald. Asta în cazul în care nu te încalţi cu sandale, papuci ori cine ştie ce pantofi decupaţi. Altfel, mai ales dacă ții la sănătatea ta și la confort trebuie să porţi şosete!

Crezi că este mult mai comod și te simţi mai bine fără? Nu ai ales perechea potrivită, poate. Caută să fie din bumbac sută la sută, scurte şi foarte subţiri. Mai trebuie să-ți spun despre extremități și despre cum circulă sângele în organism? Cred că nu. Așa cum iarna îți protejezi extremitățile de frig, vara trebuie să le ferești de căldura excesivă.

Șosete

Apropo, trebuie să fii foarte atent cum îți alegi încălțămintea. De preferat să fie din materiale de calitate, respirabile, cât mai subțiri şi cât mai simplu dispuse – nu în straturi inutile, adică.  Gândește-te că pe timp de vară, piciorul tău transpiră, iar toate bacteriile amestecate cu soluțiile și solvenții sintetici din încălțăminte pot ajunge în organism. De aceea șoseta lucrează ca o barieră între piele și materialul pantofului. Protecția pe care o oferă face diferența între un picior sănătos și unul cu o ciupercă sau o infecție, între un pantof mirositor și unul curat.

Oricât de comozi sunt pantofii tăi, contactul direct cu pielea transpirată va la bășici,  iritații ori, în timp, bătături pe care cu greu le vei putea vindeca. Unde mai pui că, odată ce au prins miros pantofii sunt aproape imposibil de curățat. Asta dacă vei depăşi bariera fizică ridicată de acest iz de tranpiraţie şi sintetic… Bun, transpiri foarte mult. Ori știi că trebuie să petreci mult timp într-un mediu călduros. Îți poți cumpăra, în aceste cazuri, o pereche de branțuri absorbante care nu doar că vor facilita poziția piciorului,  dar te vor feri și de posibile mirosuri neplăcute.

Există de asemenea o grămadă de spray-uri pentru pantofi care pot elimina mirosul neplăcut din încălțăminte, dar și unele pe bază de pudră pentru a mai absorbi din transpirație. Fii atent! Nu pulveriza spray într-un pantof care deja are un miros neplăcut. Nu vei face altceva decât să compromiți încălțămintea. Tu când transpiri faci duș, nu dai cu deodorant, nu? Altfel, ai la dispoziție o gamă largă de modele de șosete ce pot fi adaptate mai multor tipuri de încălțăminte. Există cele scurte – pe care sincer nu le înțeleg, există cele ascunse și chiar unele foarte decupate pentru pantofii loafer sau mocasni.

Șosete

Revin la șosetele scurte. Mă refer la acelea care urcă uşor spre gleznă şi categoric nu stau ascunse în încălţăminte. Suntem la pragul în care ori vrem să nu vedem șoseta deloc, ori o expunem prea timid. Deci, ce alegem? Unde mai pui că, de multe ori nu au niciun fel de legătură cu restul ținutei și dau impresia de  neîngrijit. În concluzie, da, poartă şosete, indiferent de anotimp, la încălţările care cer asta!  Şi ascunde-le, vara! Iar dacă te îmbraci mai elegant, dar nu îţi pui loafers ori mocasini, apelează la cele lungi. Poți opta pentru unele din bumbac cu mătase, foarte subțiri și într-o culoare contrastantă.