Cum să ai un somn eficient

somn eficient

Ziua bună se cunoaște de dimineață. Așa ne spune o zicală al cărei autor s-a pierdut în negura timpului. Îi dăm poetului ce-i aparține și îți spun că primul pas este…să dormi bine. Indiferent ce planuri ai, în cursul unei zile, vei fi mai puțin pregătit de acțiune dacă nu îți faci somnul. Iar aici, sper că ai prins nuanța. Vorbesc despre calitate, nu cantitate. Suntem diferiți și avem vieți diferite, așa că este normal să nu dormim toți opt ore pe noapte…în fiecare noapte. Unii se descurcă cu mai puțin de atât, alții… au impresia că se răsfață când uită să evadeze dintre cearșafuri.

Oricât ai reuși să dormi într-o zi, contează mai mult pentru organismul tău și pentru dispoziția din cursul acelei zilei să ai un somn eficient. Aici transpare calitatea somnului. Sigur ai simțit-o până acum. Să zicem că ai dormit foarte mult într-un weekend și te-ai trezit mai obosit decât atunci când te-ai întins în pat. Este un indiciu al unui somn de calitate inferioară.

La fel ca multe alte lucruri referitoare la calitatea vieții, cum te simți după ce dormi este un indice greu de calculat. Ține însă cont că toată activitatea ta va fi afectată dacă nu dormi bine. Cu timpul, dacă vei continua în același ritm, vei constata apariția insomniilor, va trebui să muncești mai mult ca să fii sigur că ți-ai terminat treaba la serviciu și vei fi și mai obosit pe parcusul zilei. Pe termen lung, asemenea acțiuni duc la probleme de sănătate care te vor trimite într-un tur de forță după analize, pe la cabinete medicale și farmacii.  Un ”maraton” pe care nu și-l dorește nimeni.

Cum știi dacă ai o problemă cu somnul

somn eficient

Este normal să nu reușești să dormi bine din când în când. Diferența dintre o noapte de somn de calitate inferioară și o problemă cu somnul este cea pe care trebuie să o sesizezi. Primul semn: dormi opt ore sau mai mult și tot te simți obosit când te ridici din pat. Totodată, dacă ajungi să adormi la birou sau în timpul altor activități, indiferent că vorbim despre lectură sau șofat, este posibil să ai o problemă și să nu fii doar obosit în ziua respectivă.

Categoric ai de suferit și trebuie să mergi la medic dacă vreme de-o lună faci nopți albe. Nu te juca cu astfel de situații! Pentru că la originea lor pot fi alte afecțiuni, mult mai grave. De obicei, după ce specialistul îți dă coordonatele pe care să pășești, după un asemenea moment, trebuie să faci schimbări și în stilul tău de viață, pentru un somn eficient.

La ce să renunți ca să dormi mai bine

somn eficient

Majoritatea oamenilor au un televizor și în dormitor, iar mulți adorm cu el pornit. În cazurile mai grave, unele persoane adorm cu laptop-ul sau tableta în brațe. Alții “se mulțumesc” cu smartphone-ul.  Deși, cu cât e mai mic ecranul, cu atât e mai mare deranjul. Chiar dacă reușești să adormi în aceste condiții, nu vei avea un somn eficient. Dacă ai deja probleme, renunță la toate ecranele din dormitor și evită să te pui în fața unuia cu cel puțin o oră înainte să te culci.

La fel ca gustările dintre mese, fiecare sesiune de somn din timpul zilei îți poate strica odihna nocturnă. Caută să nu moțăi mai mult de 20 de minute, dacă nu te poți abține. Și fă-o în prima parte a zilei!

O altă chestie comună în dormitoarele multora este ceasul de perete. Sau orice ceas pe care îl poți vedea din pat. Încearcă să-l repoziționezi, ca să nu fii tentat să-l urmărești atunci când nu poți să dormi. Totodată, limitează consumul de cafeină și de orice sucuri sau băuturi care conțin această substanță. La fel, atenție mare la medicamente. Și aici s-ar putea să dai peste cafeină. Nu mânca grăsimi sau exagerat de multe dulciuri înainte de somn. Și dacă se poate lasă câteva ore între  ultima masă și mersul în pat. Regulă valabilă și la tutun și alcool.

Ce poți să mai faci pentru un somn și mai bun

somn eficient

Luminile din casă sunt mai importante decât crezi. Redu, pe cât posibil, intensitatea cam cu două, trei ori înainte de culcare. Lumina scăzută îi transmite corpului tău că este momentul să producă melatonină, hormonul care te ajută să adormi. Limitează sunetele care îți pot distrage atenția și încearcă să le estompezi pe cele pe care nu le poți acoperi. Dacă ai un sunet repetitiv, cum ar fi un robinet care picură, poți încerca o aplicație de smartphone care să te ajute. Funcționează și meditația. Dacă stai relaxat zece minute seara, înainte să încerci să adormi, te poți liniști suficient de mult pentru un somn eficient.

Nu neglija nici salteaua, așternuturile ori pernele. Cumpără unele mai bune când îți permiți, dar până atunci ține-le curate pe cele actuale și îmbracă-le cu materiale de calitate. Vei simți diferența noapte de noapte.  

Și încă ceva: asigură-te că nu ai o pernă prea mică sau prea mare, te vor durea gâtul și spatele, iar somnul pe termen lung va avea de suferit. În ultimele ore ale serii, răcorește camera în care vrei să dormi. Corpul tău va sesiza diferența și te vei bucura de un somn eficient.