Semne de circulație pe care NEAPĂRAT trebuie să le știi! – Cavaleria.ro

Iată că drumurile și viața la volan sunt în continuă schimbare. Tot așa și semnele (folosesc intenționat “semne” și nu indicatoare pentru că este și corect și îmi și place mai mult) de circulație. Și, pentru că, multe călătorii mai nou le facem cu mașina în străinătate, iată câteva semne noi (de noi și de la alții) pe care le-am descoperit și care este însemnătatea lor:

 

 

  1. Triunghiul cu bulina neagră – Semnul este amplasat în zonele considerate cu risc. Adică acele locuri unde se produc des accidente. În Bucureşti, de pildă, există cel puţin 38 astfel de zone.

 

 

  1. Inel principal. Deși nu există astfel de inele, este unul totuși unul oarecum inventat și semnalizat, care pornește de la bulevardele Iancu de Hunedoara, prin Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Calea Vacaresti, Viilor, Oltenitei si înapoi la Iancu de Hunedoara, primăria își dorește să mai facă încă două: unul median și unul central. Dar e bine ca avem semnele de circulație pentru ele.

 

  1. Presemnalizare Giratoriu . Este un semn (un indicator) de circulație folosit pentru presemnalizarea unei amenajări rutiere ce oferă și posibilitatea întoarcerii vehiculelor. Acest indicator auto se întâlnește pe drumurile publice și  arată posibilitatea conducătorilor de vehicule să execute manevra de întoarcere.

 

  1. Depasirea bicicletei – Semnul indică interzicerea depășirii, ceea ce înseamnă că bicicletele și mopedele nu pot fi depășite. Majoritar întâlnit în afara țării încă din 2020, dar e posibil ca unele autorități locale (mai ales cele din vestul țării) să îl adopte, deci e bine să îl știm.

 

  1. Iată un semn interesant care va veni și la noi, mai ales în urma măsurilor pe care România s-a obligat sa le ia pentru reducerea gazelor de seră (despre care voi face un material separat):  Locul de parcare pentru car sharing. Acum el este majoritar în Germania și Franța, dar va deveni repede adoptat și de alte țări Europene.

 

  1. Rombul (sau diamantul). Este un semn specific traficului din Franța. Semnificația acestui indicator este că indică benzi speciale pe care nu toți șoferii le pot utiliza. Benzile cu diamante (un romb) sunt rezervate taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport .

 

  1. Plăcuță informativă cu un semn portocaliu pe ea, pe care sigur ați vazut-o prin Germania arată, pentru cei care nu folosesc GPS rute alternative pentru a ocoli diferitele blocaje în trafic pe autostradă.

 

  1. Și ultimul pe care l-am descoperit și mi se pare cel mai tare vine de la Suedezi din Stockholm. Este la categoria de avertizare, triunghi cu baza în jos și cu marginile roșii și atrage atenția șoferilor asupra utilizatorilor de smartphone, care, captivați fiind de telefon, uită că merg pe stradă. Ar fi bun și la noi semnul ăsta? Cred că da, doar că ar trebui să atenționeze că utilizatorii sunt în mașină!