Scările: numai bune pentru antrenament!

scarile

Scările pot fi cel mai bun prieten al tău când vrei să te menții în formă. Dacă poți să mergi, n-ai nicio scuză să nu le folosești măcar o dată pe zi chiar dacă ai alternativa liftului.

Dar ce ai spune dacă ai afla că poți să faci un antrenament doar din urcat pe scări? Iar această activitate are numeroase beneficii pentru sănătatea ta, chiar dacă nu faci din urcatul lor o practică de fitness.

În plus, dacă ai lift în clădirea în care locuiești, poți considera că salvezi planeta dacă nu îl folosești și mergi pe scări, pentru că nu vei consuma curent electric pentru a urca de la un etaj la altul. Desigur, nu trebuie să mergi la extreme, adică nu te apuca să urci până la etajul 32 în fiecare dimineață dacă lucrezi într-o corporație. O să ajungi transpirat la birou și s-ar putea să nu fii în stare să urci din primele încercări dacă nu ai condiție fizică.

Ce avantaje are urcatul pe scări?

scărileÎn primul rând, este gratis. Sigur ai scări pe undeva pe lângă tine. Nu îți trebuie echipament special, nici măcar încălțăminte sport dedicată. Unde mai pui că, spre deosebire de alt tip de efort, nu este nevoie să parcurgi tot antrenamentul dintr-un foc. Poți să mergi pe scări dimineața, la prânz și seara și gata antrenamentul!

Este suficient să urci două etaje pe zi, în fiecare zi, pentru a putea slăbi până la trei kilograme într-un an. Fără să faci nimic în plus și fără să schimbi ce mănânci. Câte minute îți ia să urci două etaje? Nu atât de mult, nu? Oricum, află și că oamenii care urcă des pe scări în loc să folosească liftul se bucură de un risc de mortalitate mai scăzut. Pe deasupra, îți va crește și capacitatea aerobică, iar mușchii tăi vor fi mai tonifiați.

Este evident și faptul că musculatura picioarelor va fi dezvoltată de urcatul pe scări, iar acest lucru va reduce riscul de accidentare dacă o să cazi. Poate că nu-i mare lucru acum, dar pentru persoanele vârstnice o căzătură este aproape sinonimă cu o vizită la spital. Urcatul pe scări ajută la menținerea încheieturilor, oaselor și a mușchilor într-o formă cât mai bună.

Cum poți transforma scările în exercițiu pentru antrenament?

scările
Probabil știi deja că există un aparat la sală care simulează mișcarea pe care o faci atunci când urci scările. Acesta este mult mai eficient decât urcarea propriu-zisă a scărilor, pentru că îi poți regla intensitatea și nu mai stai cu grija că poți să cazi și să ajungi la spital. Mai mult decât atât, dacă urci 10 trepte pe acest aparat, vei depune un efort similar cu cel necesar pentru 40 de trepte ”clasice”. Apropo, toate acestea sunt mai eficiente decât alergatul pe bandă.

Pentru a transforma scările într-o unealtă a antrenamentului tău, le poți împărți în serii. Adică să faci mai multe seturi a câte x trepte urcate, cu o mică pauză între ele. Poți face acțiunea atât pe scări clasice, cât și la sală, pe aparatul dedicat. Cel din urmă va fi mai eficient, pentru că poți să faci o urcare deosebit de grea, respectiv poți să reduci intensitatea când ești pe final de antrenament și vrei să îți revii.

Mai departe de atât, ține doar de voința și imaginația ta. La fel ca la orice exercițiu, nu exagera de la prima ședință. S-ar putea să te trezești a doua zi în chinuri și să ne înjuri printre dinți pentru idee. Ia-o pas cu pas și fii atent la ce îți transmite corpul tău. În orice caz, dacă nu îți place să alergi pe bandă, acum ai o variantă interesantă pentru partea de cardio a antrenamentului tău de la sală.

La ce să fii atent

scărileDacă vrei să urci pe scări obișnuite, trebuie să fii atent în mod special la segmentul de legătură dintre acestea, când mulți sunt tentați să se grăbească. Fix pe acea bucată dintre două rânduri de scări poți să faci o entorsă sau să aluneci și te rănești mult mai grav. Totodată, încearcă să nu asculți muzică foarte tare atunci când urci scările ca o activitate sportivă și fii atent la fiecare pas.

De asemenea, nu alerga la coborâre și nu te grăbi să treci de la mers pe scări la alergat. Riscul de accidentare este ridicat și la urcare, iar tentația de a grăbi pasul și de a accelera antrenamentul este mare. Odată cu ea cresc și șansele să te accidentezi.

Tocmai de aceea, în cazul de față, este mai sigur antrenamentul cu un aparat dedicat. O sală decentă ar trebui să aibă cel puțin două asemenea dispozitive, pe care, cel mai probabil, le vei găsi libere de cele mai multe ori. Nu de alta, dar majoritatea celor care fac exerciții de cardio se va îngrămădi la banda de alergat sau la bicicletele statice.