Sărbători fericite sau depresie sezonieră?

Drumul către meleaguri dulci, albe și predominant roșii, cu miros de cetină, pare a fi mai puțin dătătoare de fericire decât se arată în mod caracteristic, cel puțin pentru unele persoane. Adică o stare descurajantă, urmată de angoasă și evident de o lipsă de liniște sufletească, începe să atragă atenția. Stări precum lipsa energiei, pofta exagerată de carbohidrați, pesimism, tendința de a dormi mult și de a te supraalimenta, sunt printre cele mai clasice și comune în acest sens.

Dar despre acea nevoie de izolare de familie sau de prieteni, ce parere ai? Crezi că ai scăpat? Nu. Și această stare intră în categoria depresiei sezoniere.

Și totuși, ce e această despresie sezonieră? Pentru a nu înțelege greșit și a nu merge spre patologic, hai să lămurim puțin situația. Depresia sezonieră sau melanconlia de iarnă este cunoscută în mediile de specialitate ca o tulburare afectivă – printre psihologii clinicieni și psihoterapeuți poartă numele de tulburare afectivă sezonieră – în care oamenii sunt sănătoși din punct de vedere psihic pe tot parcursul anului, însă, în anumite momente, experimentează simptomele depresiei.

Mai mult decât atât, SAD (Seasonal Affective Disorder sau pe românește Tulburarea Afectivă Sezonieră), conform statisticilor, afectează o mare parte din populație. Care este cauza defapt? Ei bine nu se știe exact, însă sunt foarte multe moduri de a combate această stare. Iată câteva recomandări simple cu un rezultat foarte încurajator.

  1. Lasă lumina soarelui să se întâlnească cu pielea ta. Astfel vei crește necesarul de vitamina D care ajută nu doar la asimilarea calciului, dar vei determina si producția de serotonină „hormonul fericirii” prin expunerea la soare/lumină.
  2. Practică exerciții fizice ușoare. Acestea eliberează endorfine; rolul lor primar este de a suprima durerea de orice tip.
  3. Alimentează-te sănătos. Consumă multe vitamine naturale, din fructe și legume. Le poți consuma sub formă de shake-uri din fructe și legume proaspete.
  4. Consumă Omega-3. Îl găsești în pește sau în uleiul de pește. Recomand uleiul de Krill; o nouă generație de Omega-3; acesta are o biodisponibilitate crescută datorită structurii sale.

Așadar, iată cum îți poți da întâlnire cu buna dispoziție: trăiește clipa, prezentul (trecutul provoacă depresie, iar viitorul anxietate), pune în practică cele 4 recomandări și bucură-te de sărbători alături de cei dragi.