Ce sală de sport să alegi?

sala de forță

Sala de forță este locul în care poți să consumi timp și grăsime ca să îți făurești un fizic de invidiat, dar poate fi și locul în care pierzi timp și bani pentru că te-ai dus undeva doar de dragul de a te lăuda că ”tragi de fiare”. Da, există și oameni care fac treaba asta, din păcate pentru ei și pentru cei din jur.

Indiferent de motive, de atitudine sau de gradul în care se implică, mulți amatori interesați de un abonament la o sală de fitness trec prin aceeaşi dilemă: Să își facă un abonament la o sală de cartier sau să îşi ducă banii și speranțele la o sală care aparține unei francize. Răspunsul corect este undeva pe la mijloc, de cele mai multe ori, pentru că fiecare om are așteptări diferite și nevoi diferite. Evident, dacă banii sunt o problemă, este clar că nu vei lua abonamentul cel mare de la sala de fițe.

Așadar, am pornit de la premisa că îți poți permite să mergi la orice sală de forță din orașul tău, dar te gândești să alegi între două sau mai multe din apropiere. După cum scria și Marian acum aproape patru ani, alege o sală la care nu îți este greu să ajungi. Va fi mult prea ușor să renunți să mergi dacă îți este peste mână un drum până acolo. Nu te gândi la scenarii SF, în care tu ești super-fit și te duci pe bicicletă la antrenament și înapoi, pentru că vei face asta o singură dată și apoi ți se va tăia tot elanul. Excepție de la această regulă este personajul care pare să meargă oriunde pe bicicletă, dar nu credem că el mai are nevoie de motivație de mers la sală.

De ce ai alege o sală de cartier

sala de forță
Trecând peste argumentul prețului, poți să devii fit și la o sală de forță ”de cartier”. Nu vorbim aici despre ascultat gangsta rap din anii ’90 printre aparate, ci despre un local care nu face parte din nici o franciză și care îi aparține unui patron local. Ar putea fi sigura sală și chiar singurul business al respectivului individ, iar asta îi motivează pe investitori să ofere servicii de calitate și să te trateze ca pe un prieten atunci când vii să îți faci un abonament.

O altă parte plăcută la sălile de cartier este atmosfera din interior, respectiv posibilitatea de a te distra în timp ce faci antrenamentul prin discuții și glume cu oameni care sunt din aceeași pătură socială cu tine. Mai mult sau mai puțin, desigur, că depinde aici și de cât de accesibilă este acea sală și în ce zonă este poziționată. Nu de alta, dar s-ar putea să te simți mai comod la sala de cartier decât la una scumpă, care ar putea fi descrisă ca fiind ”de fițe”. Dezavantajul la o asemenea sală este că nu vei găsi acolo toate aparatele posibile pe lume, nu vei avea o bandă de alergat de ultimă oră sau un televizor 4K în față pentru a urmări programele preferate. În lipsa acestora, ai putea să dai de antrenori și de patroni înțelegători și cu suflet, care își dau seama că este important să stabilească un raport cu clienții lor. Asta îi diferențiază de o mare franciză care altfel poate surclasa o sală de cartier cu ochii închiși în materie de servicii și poate chiar de prețuri.

De ce să alegi o sală care face parte dintr-o franciză

sala de forță
Pentru mulți, mersul la sala de forță este o terapie. Eu sunt unul dintre acei oameni, pentru că acolo pot să îmi vărs toți nervii ”pe fiare”, iar apoi să ies din incintă calm și cu zâmbetul pe buze. Pe lângă această senzație, pe care insist să repet că îmi doresc să o trăiți cât mai mulți dintre voi, unii vor să se simtă răsfățați sau să vadă că dau banii pe servicii premium. Așadar, la fiţe vei primi un badge sofisticat de acces, un ghiozdan brodat cu sigla sălii și alte asemenea cadouri, odată cu semnarea unui contract pentru un abonament pe un an.

Ajungi să le faci reclamă în drumul tău spre casă și spre sală, fără să vrei, doar fiindcă ai acceptat cadoul de la corporație. Însă, într-adevăr, vei găsi o sală ultra-modernă în orice franciză de acest gen. Vei mai ști că totul va fi curat pe acolo și că va funcționa impecabil la fiecare vizită. Dușurile vor fi mai curate și mai generoase, iar acolo te vei simți răsfățat într-un mod complet diferit față de cel pe care ţi l-ar aduce prietenia unor patroni de sală de cartier.

Pe partea de atmosferă, în sala de forță care îi aparține unei francize va trebui să te mulțumești cu muzica din căștile tale sau cu cea din sistemul audio high-tech al stabilimentului. S-ar putea să nu îți fie comod să încerci să te împrietenești cumva cu ceilalți membri ai clubului, pentru că regulile îți împiedică asta în unele cazuri, iar ei s-ar putea să își dorească să nu fie deranjați de nimeni, dacă tot au dat atâția bani pe abonament. Dacă vei face un efort financiar ca să îți faci abonament, s-ar putea să te simți neplăcut într-o asemenea sală, atunci când tu vei purta tricouri mai vechi din colecția personală, iar alții vor veni cu echipament ”de firmă”.

Ce alte opțiuni mai ai

sala de forță
Dacă eziți între două săli anume, îți recomand să le vizitezi site-urile sau paginile de Facebook și să vezi poze din interior. Nu strică nici o vizită în persoană, în cadrul căreia să ceri un tur al sălii și să vezi cum arată lucrurile pe acolo. Nu uita să te uiți și în vestiar și să vezi cât de îngrijite sunt toaletele. Dacă nu ești încă sigur, poți să vii cu echipamentul după tine și să întrebi dacă poți face o ședință contra-cost, pentru a vedea cum te simți acolo. Unele săli oferă chiar și prima ședință gratuit, doar-doar să îți faci abonament la ele pe un an.

Mai poți să apelezi la un serviciu care implică plata unui abonament lunar unei companii care îți permite să mergi la orice sală înscrisă în acel program. Un exemplu este 7 Card, iar altul este Fit Pass. Asta înseamnă că poți varia după plac vizitele la sala de cartier și la cea de franciză și să te decizi apoi la care mergi sau dacă vei continua să le alternezi după cum ai tu chef. Partea cea mai plăcută este că vei avea libertate și varietate, însă nu vei apuca la fel de ușor să te bucuri de alte oferte sau de camaraderia dintr-o sală mică de cartier, de la subsolul unei clădiri.

Dacă banii nu sunt o problemă pentru tine, mai poți apela și la ședințe one-on-one cu un antrenor personal care are propria sa sală de forță. Acolo vei avea toată sala pentru tine, un instructor care să nu te lase să te uiți pe pereți în loc să tragi de fiare și un program de alimentație și antrenament personalizat după necesitățile tale.