Romanian Design Week 2017 – Harta creativilor

Romanian Design Week este evenimentul anual care promovează designul românesc contemporan. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. Ediția aniversară de anul acesta, cu numărul cinci, se desfășoară între 20 și 28 mai, la București. Cea mai amplă și mai cool manifestare a designul românesc va include, ca în fiecare an, pe lângă expoziția centrală organizată de The Institute și un circuit al evenimentelor și spațiilor ce promovează designul și toate disciplinele acestuia.

Cu această ocazie București va fi din nou capitala designului prin cele peste 30 de evenimente ce se desfășoară în diferite zone din oraș. În cadrul Romanian Design Week, pe lângă multele evenimente presărate prin tot orașul, centrul important de activitate va fi Cartierul Creativ, cel mai nou proiect The Institute, unde se vor desfășura peste jumătate dintre aceste evenimente. Acest Cartier Creativ va fi situat pe Strada Grigore Cobălcescu, la numărul 45, și se va întinde pe o suprafață de 4000 de metri pătrați. Expoziția centrală a RDW2017 aduce laolaltă cele mai bune proiecte de design din ultimul an în domenii precum arhitectură, urbanism, design de obiect, design de hidrid.

Harta evenimentelor conexe în Cartierul Creativ

 • Print Your Imagination / 22 mai 18:00 – 20:00

Antalis — Apollo 111 Barul – Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25, la Palatul Universul, în Cartierul Creativ

Fie că este în print, design grafic, design de obiect sau packaging, aspectul hârtiei influențează conceptul: mesajul e mai relevant pe hârtie creativă. Evenimentul găzduiește și un workshop-expoziție de hârtie creativă și vor fi trei prezenți trei invitați speciali: The Paper Expert, The Paper Maker și The Paper User.

 • Expoziție de fotografie / 20 – 28 mai // luni: 9:00 – 17:00 // marți – duminică: 8:00 – 20:00

Artichoke Coffee Shop — Calea Victoriei, nr. 45, în Cartierul Creativ

Expoziția de fotografie prezintă arhitectura socialist-modernistă din București alături de o instalație de design de produs realizată exclusiv din ambalaje reciclate din cafenea. 

 • Săptămâna ușilor deschise / 20 – 28 mai // luni – vineri, 10:00 – 18:00 // sâmbătă – duminică, 12:00 – 18:00

Carmen Secăreanu — Str. Semicercului, nr. 1, în Cartierul Creativ

SorS lab își deschide ușile o săptămână pentru toată lumea care dorește să cunoască universul creator al designerului Carmen Secăreanu și procesul prin care materialele se transformă în colecții.

 • CreativeMornings Bucharest / 26 mai // 8:30 – 10:00

Talent Garden – Str. Actor Ion Brezoianu, 23-25, la Palatul Universul, în Cartierul Creativ

Un mic dejun creativ alături de un artist local care vorbește despre rolul serendipității în procesul său de creație. Locurile sunt gratuite, dar limitate. Înscrierile se fac începând cu luni, 22 mai, de la ora 11:00 AM aici.

 • Transformers / 21 mai

Universității Naționale de Arte

Romanian Design Week împreună cu Ambasada Olandei prezintă expoziția TRANSFORMERS. În cadrul acesteia, cei mai talentaţi absolvenţi 2016 de la departamentul de Fashion Design al Universității de Arte din Arnhem, ArtEZ, și de la Departamentul de modă al Universității Naționale de Arte din București îşi vor prezenta creaţiile. Expoziția aduce în atenție zece tineri designeri de modă care au fost aleși să își prezinte colecțiile de diplomă. Aceasta poate fi vizitată la etajul al doilea al spațiului central din strada George Cobălcescu nr 45.

 • Opening Night / Bulb 27 New Collection / 24 mai // 18:00

Dizainăr concept-store & garden – Str. Puțul cu Plopi, 17, în Cartierul Creativ

După succesul primelor trei colecții, miercuri, 24 mai, la ora 18:00, Dizainăr concept-store vă așteaptă la lansarea celei mai noi colecții de corpuri de iluminat industriale Bulb 27 / Andrei Ignia.

 • Designeri și Artiști la Grătar / 28 mai // 12:00 – 20:00

Dizainăr concept-store & garden – Str. Puțul cu Plopi, 17, în Cartierul Creativ

Designeri și Artiști la Grătar este un eveniment cultural-gastronomic ce îi va reuni pe creativii și iubitorii de creație din orice domeniu la un (aparent banal) grătar. Design. Artă. Muzică. Gastronomie. Acestea vor fi ingredientele evenimentului organizat de Dizainăr concept-store & Acuarela Bistro.

 • Totul trebuie să rămână posibil / 20 – 21 mai // Opening event: 20 mai, 15:00 – 21:00 // 21 mai, 10:00 – 20:00

Eclectico Studio — Str. Grigore Cobălcescu, 51, et. 1, în Cartierul Creativ

Everything must remain possible consistă în două expoziții distincte: The black series este ultima colecție a duo-ului de designeri ZERUNIANANDWEISZ, ce au lucrat cu meșteșugari din comunitățile de romi din Transilvania. MagicMedia & co aduce un omagiu designerului italian Ettore Sottsass.

 • INSTALART/ OBIECT/ 005 / 21 – 27 mai // 21 mai: Opening Party Urma, 19:00 // 27 mai: Closing Party Les Elephants Bizarres, 20:00

romanian design week

INSTALART — Eden Bistro – Calea Victoriei, 107, în Cartierul Creativ

Design Thinking e subiectul. Future is a Choice e tema adresată de Alexander Manu, profesor universitar OCAD Toronto, celor 10 trendsetteri români, arhitecți, designeri, artiști vizuali. Instalațiile rezultate din această interacțiune vor fi expuse în timpul Romanian Design Week, la Eden.

Harta evenimentelor conexe în Oraș

 • Din Viscri cu drag / 24 mai // 18:00 – 22:00

Acuarela Bistro — Str. Polonă, 40

Acuarela și Instantly.be prezintă o selecție de instantanee din viața satului transilvănean Viscri. Pozele au fost postate timp de 12 luni pe contul de instagram #Viscrigram de Alexu Toader, un art director care a renunțat la claxoanele din București pentru ciripiturile și viața domoală a Viscriului.

 • Export. Arhitectură spaniolă în străinătate / 20 – 28 mai

Ambasada Spaniei la Bucureşti – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Str. Academiei, 18 – 20, parter

EXPORT. Arhitectură spaniolă în afară – o panoramă actuală a celor mai reprezentative proiecte de la terminalul maritim de la Yokohama de Zaera-Polo și Moussavi  din 2002 până la renovarea Rijksmuseum  de către Cruz şi Ortiz în 2013. Parteneri: OAR, UAUIM. Sponsori: IMOTECA, ASEMER, GRAN VIA REAL ESTATE.

 • Expoziția “Orașe în dialog: București – Viena” / 28 – 28 mai // 10:00 – 18:00 // Vernisaj: 23 mai, 19:00

Galeria creart  — Piața Alexandru Lahovari, nr. 7

Orașe în dialog: București – Viena este un proiect expoziţional intercultural, care îşi propune un tandem artistic româno-austriac. Expoziţia va reuni lucrări care prezintă capitala României din perspectiva artistului austriac Judith Saupper şi capitala Austriei din perspectiva artistului român Mara Trifu.

 • Made in RO – Ceramics Edition / 20 mai // 11:00 – 20:00

Designist — Str. Alexandru Philippide, 5, et. 2

Evenimentul va prezenta cele mai bune proiecte din România pe zona de Ceramică contemporană și va funcționa ca un târg exclusivist pentru iubitorii ceramicii.

 • HoReCa / 24 mai // 3D VIDEO MAPPING powered by Les Ateliers Nomad: 20:00

Simplu. MakerShop — Str. Popa Nan, 82

Simplu. se defineşte ca un maker-shop de obiecte de design care a acceptat provocarea lansării unei colecții dedicate industriei ospitalităţii, HoReCa.

This year, Simplu. accepted the provocative challenge of launching a collection dedicated to the hospitality industry, HoReCa.

 • The Design of Dining / 27 mai // 20:00

Secret location

De la food-design la object-design, trecând prin sound design & ambience design, cina WeDine – The Design of Dining, va fi mai mult decât o experienţă socio-culinară, va fi un experiment de design-aplicat, care va aduce laolaltă consumatorii de life-style explorativ şi materia interesului lor.


Așa cum spuneam, Romanian Design Week găzduiește peste 30 de evenimente în tot orașul așa că, dacă vrei să vezi lista completă intră aici. Noi am fost prezenți și anul trecut și ne-a plăcut foarte mult.