Romanian Design Week 2020

Anul acesta, a opta ediție a deja binecunoscutului Romanian Design Week se va desfășura în perioada 15-24 mai, la București. Tema de anul acesta este Schimbarea – Change, prin care îți propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.

Expoziția CHANGE – design exhibition for a shifting world, găzduită de Muzeul Naţional de Artă al României din București, își propune să promoveze colaborarea dintre instituţiile muzeale şi industriile creative. În plus, rolul asocierii dintre RDW și MNAR este acela de-a valoriza patrimoniul muzeal prin design contemporan. De asemenea, cele două instituții lansează un concurs de idei – MNAR Inspiră. Acesta constă în crearea unor proiecte de design de produs care să reinterpreteze elemente ale operelor de artă din patrimoniul MNAR. Acestea vor fi expuse în cadrul RDW 2020.

Expoziția principală Change propune un traseu structurat în patru mari subteme – Experiment, Natural Resources, Redesign Crafts și Placemaking.  Aceasta din urmă va consta într- colecție de proiecte de arhitectură, urmanism participativ și arhitectură de interior, care vorbesc despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi, dar va aborda și teme transversale, precum sustenabilitatea și reciclarea. Conceptul grafic al expoziției Change este opera artistului Radu Manelici, iar arhitectura expoziției este asigurată de Attila Kim Architects.

Romanian Design Week 2020

De asemenea, în parteneriat cu British Council, RDW propune o serie de evenimente sub titulatura UK Focus. Dintre acestea amintim o expoziție capsulă – Circular Cultures, o serie de conferințe și workshopuri care investigheză sustenabilitatea în design. În cadrul programului British Council Crafting Futures, cu obiectivul de a susține viitorul meșteșugului la nivel global. UK Focus include și o serie de proiecții de filme din sfera designului în cadrul noului format al RDW dedicat specialiștilor, Professionals.

Pentru ediția de anul acesta expozițiile și evenimentele cuprinse în programul RDW 2020 sunt integrate într-o serie de noi categorii. Design Market – design to sell și Design Go! The network of design places in Bucharest. Acesta va îngloba toate evenimentele conexe din București asociate festivalului. Expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale denumite Design Flags – International design exhibitions, Young Showcase – rising fashion stars of DIPLOMA 2019, expoziții capsulă care prezintă lucrări ale tinerilor designeri vestimentari, Professionals – bringing together the industries that build Romania, care adună la un loc evenimentele dedicate profesioniștilor în design, arhitectură sau modă, dar și proiecții de filme de specialitate și Noaptea Studiourilor de Arhitectură și nu în ultimul rând expoziții și woekshop-uri dedicate copiilor intitulate sugesitv și simplu Kids Love Design. 

Mai multe detalii despre eveniment, bilete și spațiile unde se vor desfășura evenimentele din programul Romanian Design Week 2020 vor fi anunțate în curând.