Roboții ne vor fura 62% dintre joburi. Cum să eviţi şomajul tehnologic

Banca Națională a României a publicat recent un raport asupra stabilității financiare a României, unul din care puţini s-au prins că roboţii ne vor fura 62% dintre joburi. Alarmant, nu? La prima vedere, documentul BNR pare searbăd spre insipid. Printre cele 141 de pagini ale sale, doar un ochi ager ca al meu a putut să depisteze şi capitolul dedicat locurilor de muncă din România, joburi pe care automatizarea ameninţă să le ia de la oameni şi să le dea la roboţi. Halal Robin Hood…

Am mai vorbit despre robotizarea muncii Cavaleria. Prin 2015, colegul meu Radu atrăgea atenția asupra acestui proces care îşi trage rădăcinile încă din veacul trecut. Pe atunci, nu aveam încă o imagine clară a fenomenului şi nici o cifră care să descrie viitorul nostru de oameni muncitori. Acum, raportul BNR menționează inclusiv câte și care dintre locurile de muncă din România ar urma să fie automatizate.

Ți-am stârnit interesul? Ei bine, raportul arată că 62% dintre actualele locuri de muncă din România vor fi preluate mai devreme sau mai târziu de amicii lui C3PO. Dar cu adevărat îngrijorător este că România va fi țară europeană cea mai afectată de înlocuirea oamenilor cu roboți. Din nou, vom conduce detaşat într-un clasament cam de naşpa, întrucât media pierderii locurilor de muncă la nivelul Uniunii Europene este anticipată pe la numai 54%. Totuși, nici restul țărilor europene nu sunt ocolite: Suedia stă cel mai bine, însă chiar și acolo aproape 50% dintre joburi vor fi desființate în favoarea lui R2D2.

Sărmanii muncitori săraci…

Cel mai tare o să simtă în ficaţi saltul ăsta înainte tot românii aflaţi la limita subzistenţei. Raportul BNR scrie implacabil că majoritatea joburilor susceptibile a fi preluate de roboţi sunt sunt cele slab calificate și slab plătite, în special din administrație, din industria prelucrătoare și din agricultură. Iar dacă analizăm puțin aceste domenii, putem constata cu ușurință că ne aflăm deja în plin proces de automatizare.

Poate cel mai bun exemplu de job slab calificat și prost plătit este cel de vânzător. În 2015, 72.000 de români lucrau în ramura hypermarketurilor de la noi din ţară, unde angajatorul cel mai important e Kaufland – 23.000 de urmaşi ai lui Traian pontează acolo cartela zilnic. La Auchan, lucrurile deja au început să se schimbe: acolo au apărut case la care plătești singur cash sau cu cardul. Deocamdată, pe baza unui bon emis de un angajat uman. Dar mai vorbim prin 2020. La tine în birou, roboţii deja lucrează pe brânci, sub forma automatelor de cafea, de sandvișuri și chiar de cărți. Prin urmare, nu mi se pare prea îndepărtată ziua când tot roboții vor pune marfă pe rafturi. Cine să-i oprească? Tu, care visezi la concediu, iei pauză din oră în oră şi stai pe Facebook oricând nu eşti supravegheat?

Spre fabrici şi uzine, cu elan roboţesc!

O altă categorie de salariaţi cărora tehnologia ameninţă să le tragă preşul de sub picioare sunt muncitorii din fabrici. Să luăm de exemplu Uzinele Dacia, care mi se par cel mai bun exemplu. În 2015, uzina de la Mioveni era automatizată în proporție de 5%, însă firma Renault intenționează să ridice gradul de automatizare de 20% până în 2020. Miroase a panică? Şezi blând şi dă la cheia franceză, pentru că unele uzine Renault au ajuns deja la un grad de automatizare de 90%.

Și pentru că am atins domeniul auto, gândește-te că marii constructori dezvoltă deja mașini autonome, iar testele din trafic arată promiţător. Asta înseamnă că şoferii profesionişti sau taximetriştii se vor împuţina cât de curând, după ce mașinile noastre se vor putea conduce singure. Ceea ce nu-i chiar o veste rea, dacă ţinem cont că roboţii-şoferi nu fac niciodată crize de nervi în trafic, nu te şuntează la semafor, nu îţi arată semne obscene, nu o iau pe contrasens, nu refuză nici o cursă în Drumul Taberei, nu ascultă manele şi nici nu consumă alcool.

Cât despre agricultură, Radu spunea ca, dacă în vremurile de glorie ale agriculturii clasice, era nevoie de 10-15 oameni ca să culeagă o parcelă de cartofi, acum e nevoie de o singură mașinărie și de un șofer. Acesta din urmă, şi el cu perspective de a deveni în curând inutil, odată cu dezvoltarea maşinilor autonome. Alea de mai sus.

Pune-ţi viitorul la adăpost de invazia roboţilor!

Raportul BNR menționează și o soluție care să poată genera alte locuri de muncă în locul celor pe care roboţii au pus deja ochii lor electronici: “Dezvoltarea tehnologică implică modificări ale tipului de calificări cerute de angajatori și subliniază necesitatea adaptării sistemelor educaționale la noile tendințe”, scrie preţios autorul documentului. În traducere, el probabil vrea să bată şaua ca să priceapă sistemul educațional, cel ce ar trebui să îşi adapteze programa didactică la noile cerințe.

Din păcate, este puțin probabil ca şcoala românească să se modernizeze repede şi eficient, în acelaşi ritm cu piaţa muncii. Argumentele sunt abundente pe toate canalele de ştiri, în special în preajma examenelor naţionale. Nădejdea şi soluția sunt, deci, numai şi numai în mâinile tale. Dacă anticipezi că jobul pe care îl ai în prezent poate fi făcut de un robot, atunci este momentul potrivit să te gândești la o alternativă.

Iar soluția e să te orientezi către o profesie pe care un robot n-ar fi în stare să o practice prea curând. Sau poate chiar niciodată. Cu alte cuvinte, găsește un tip de job care necesită gândire, creativitate, intuiţie, inspirație, poate un pic de simţ artistic. Evită carierele construite strict pe calculul matematic rece sau pe munca fizică brută, domenii în care roboţii se simt oricum ca peştele în apă.

Te poţi orienta către o nouă carieră şi poţi deprinde tainele ei, mai ales dacă alegi să te inspiri de pe internet. Există numeroase platforme online unde poți învăța să faci practic orice. Dacă nu te împaci cu învăţatul de la roboţi, să ştii că sunt şi companii care oferă cursuri de pregătire, cu diplome recunoscute de autorități, în domenii pe care nici nu le visai azi dimineaţă.

Important e să nu te lamentezi că vin roboţii să-ţi fure jobul, de parcă ai fi un cotidian britanic specializat pe subiecte cu şi despre români. Trebuie doar să pui osul la treabă pentru a-ți asigura viitorul. Depinde doar de tine dacă reușești, nu de gradul de inteligență al roboților. Cu atât mai puțin de sistemul educațional din România. Succes!