Review de film | A Clockwork Orange

Am văzut A Clockwork Orange pentru prima dată în timpul liceului. Recunosc că nu l-am înțeles pe deplin. Dar a avut un impact profund și mi-a rămas în memorie. Fiindcă este un film psihologic brutal despre psihologia deviantă a unor oameni foarte disfuncționali.

PSIHOPAȚI PUR SÂNGE

A Clockwork Orange se concentrează pe evenimentele din viața personajului lui Malcom McDowell, Alex. Un psihopat calculat, care este un mare fan a muzicii clasice și a violenței fără limite. Împreună cu gașca pe care o conduce, comit diverse atrocități printre care violuri, crime, ultraj și alte acte de „ultra-violență”, cum le numesc ei. Nu au un scop anume pentru care fac asta. Pur și simplu natura proprie le dictează astfel. Ori ei doar se supun chemării disfuncționale a geneticii lor anormale.  

BINELE CU FORȚA VERSUS NATURA UMANĂ

La un moment dat, acest personaj abominabil este prins de către autorități și supus condiționării psihologice. Adică folosesc anumite tehnici de tortură pentru a-l îmblânzi, și chiar reușesc să facă acest lucru. Dar deznodământul nu începe odată cu supunerea lui Alex la rigorile moralității  sociale. Tema principală a filmului ia amploare atunci când un individ blamează acest sistem de reabilitare forțată. El precizează că bunătatea ar trebui să vină din interior, nu să fie scrisă cu forța, precum un cod în creierul omului.

CE E TERAPIA PRIN AVERSIUNE?

Dacă nu sunteți la curent cu anumite metode de „manipulare” a creierului, condiționarea psihologică este atunci când „dresezi” creierul să aibă anumite reacții la anumiți stimuli. Fie ei de natură fizică, sub formă de miros, amintire, ori sunet. Ideea e că îl înveți la propriu ce să simtă.  

La fumat de exemplu, dacă tragi rapid și des din țigară, îți va veni greață. Creierul știe în ce condiții a survenit senzația neplăcută, și data viitoare când simți miros de fum, el îți va „spune” că nu prea e Kosher și că nu ar mai vrea ca tu să îl intoxici. Asta se numește terapie prin aversiune. Când faci sau îi faci altuia intenționat un lucru dăunător, ca să corectezi un anumit comportament. Dar nu suntem atât de înstrăinați acestui concept. Cu toții am crescut cu această filosofie. Palma la fund de la părinți era ruptă din Rai, nu?

Revenind și concluzionând, trebuie să vedeți A Clockwork Orange. Bineînțeles, dacă sunteți pasionați de filme psihologice, în care sunt dezbătute subiecte extrem de intrigante. Voi ce părere aveți? Credeți în binele cu forța, sau ar trebui să acceptăm comportamentul deviant în societate?