Review de joc – Concrete Genie

Concrete Genie este o nestemată de joc. De la stilul formidabil al graficii, la coloana sonoră magică, la povestea superb redată, experiența din joc este unică pe care nu trebuie să o ratezi. Mă rog, cel puțin dacă ești fan al jocurilor narative și nu joci doar Fortnite pe mobile.

În Concrete Genie intri în rolul unui adolescent retras, tipic vârstei, care are mult bun simț, un suflet curat, dar este bullied de către alți copii din orășelul său. Partea cu bullying-ul este foarte bine redată și evidențiază cruzimea celor care fac asta din tot felul de motive, cum ar fi lipsa de atenție și de educație de la părinți. În același timp, te face să empatizezi cu protagonistul și stârnește un anumit sentiment de milă față de el.

Dar acesta dispare odată ce începi să joci cu el, fiindcă, în mod tipic pentru o astfel de poveste, vorbim despre un erou în devenire, nu despre o victimă neajutorată. Refugiul său constă într-un caiet, în care așterne tot felul desene cu personaje ciudate pe care le-a imaginat de-a lungul timpului.

Image result for concrete genie ps4 1920 1080

La un moment dat, un eveniment… să-i spunem supranatural, face ca aceste desene să se desprindă din caiet și să prindă viață. De acolo începe și seria lui de aventuri unde încerci să deslușești puzzle-uri ca să progresezi.

Concrete Genie nu este un joc tipic. Nu știu cu ce alt joc aș putea să îl asemăn, fiindcă mi se pare unic din toate punctele de vedere. Mai mult sau mai puțin, toată povestea cu desenele care prind viață sunt modul în care personajul își construiește un refugiu fantasy prin care evadează din rutina zilnică a unui oraș infect.

Image result for concrete genie ps4 1920x1080 infection

Mă refer la propriu aici, fiindcă orășelul suferă de o infecție care ușor, ușor, începe să se răspândească prin infrastructură. Asta poate fi o altă alegorie în care răutatea oamenilor din oraș se răspândește fără oprire. Bineînțeles că misiunea ta este să combați infecția.

Grafica din joc este ceva de vis. Stilul artistic se pliază formidabil cu atmosfera și motivele literare ale jocului în care protagonistul evadează într-o lume fantastică prin desen, iar coloana sonoră face ca experiența să fie plină de emoție. Fie de încântare și minunare atunci când este pe un ton pozitiv, ori de neliniște și încordare atunci când scenele sunt mai întunecate.

Image result for concrete genie ps4 1920 1080

Timpul petrecut de mine alături de acest joc a fost pur și simplu încântător, ca să nu spun magic. Fiindcă povestea este atât de bine redată, nu mă axez pe partea de gameplay, care deși este foarte bună, nu reinventează roata. După cum am spus și la început, Concrete Genie este un joc video pe care îl recomand tuturor împătimiților de povești bune.