Review de film – The Hustle sau Ticăloasele

Ticăloasele poate fi un film perfect la care să te duci la o întâlnire, cu o condiție. Să îți suprimi instinctele de a înjura modul leneș în care acest monument fenimist a fost gândit și realizat.

În primul rând, Ticăloasele este o copie a filmului Dirty Rotten Scoundrels sau Ticăloșii din 1988, cu Steve Martin și Michael Caine în rolurile principale. Vă puteți da seama cât de puțin efort s-a depus în a aduce ceva original versiunii noi, doar dacă faceți o comparație între trailere. Vă pot spune din start că în afară de unele schimbări minore și timpul în care are loc, acțiunea, personajele, intriga, motivele umorului și finalul sunt absolut identice cu varianta sa originală din ’88.

Related image

Originală sau mai bine spus „patriarhală”. Fiindcă acum vedem minunatul curent feminist vestic care își spune cuvântul. Anume, în loc de doi protagoniști, regăsim două protagoniste. Care deseori scapă replici cu un mesaj clar post-modernist, cu intenția de a denigra anumite tipuri de bărbați. Care anume, nu precizează, dar cu cât mai mulți, cu atât mai bine, presupun. Lăsând frustrarea mea față de post-modernism deoparte, revenim la filmul nostru.

Acesta urmărește povestea a două femei care trăiesc din escrocherii, dar sunt diametral opuse. Prima este jucată de către Anne Hathaway, iar personajul ei este sexy, rafinat, plin de eleganță și boem. Cea de-a doua este Rebel Wilson care îi ia rolul lui Steve Martin. Aici, ea este întruchiparea unei balene eșuate, este împiedicată, grobiană, repugnantă, fără nici un strop de eleganță. Practic serverște ca anti-teza lui Hathaway și de aici răsare umorul la care râdea majoritatea oamenilor din sala de cinematograf.

Image result for the hustle

În filmele de genul acesta există o regulă generală care funcționează. Iei două extreme, le pui una lângă cealaltă și le dai drumul în sălbăticie. Trebuie să iasă ceva comic. Deseori asta este adevărat, dar mai ales dacă te uiți la un film din 1988 când aceste idei erau proaspete atunci. Dar dacă iei un public care a văzut mai multe de cinci filme cap-coadă, deja probabil a dat peste unul cu structură similară și nu mai poate fi impresionat de tipica femeie grasa, repulsivă care nu poate sta zece minute fără să facă ceva forțat ori previzibil doar de dragul umorului. Acestea fiind spuse, dacă într-adevăr nu ai văzut multe filme de genul acesta, sunt sigur că poate stârni câteva râsete din tine.

Image result for the hustle

Firul narativ presupune că cele două se întâlnesc printr-o coincidență și fiind atât de opuse, cea rafinată încearcă să scape de grasa lipsită de maniere. Doar că nu e atât de ușor, fiindcă blonda cu gușe supra-etajate o șantajează că o va da în vileag. Hathaway îi propune un pariu. Prima care poate escrocheri o „țintă” de 500.000$, părăsește insula. De acolo urmează o serie de întâmplări copiate cu matrița din filmul original. Toate duc la concluzia inevitabilă pe care o veți afla dacă tineți atât de mult la fata aceea, din pricina căreia vă sacrificați timpul și nervii să o duceți la acest film.

Ori poate cine știe, sunt eu prea ursuz, feminismul toxic nu există de fapt și totul are loc în închipuirea mea cinică. În orice caz, dacă îl vedeți vă aștept părerile în comentarii. Vizonare plăcută!