Review de film – After Life de pe Netflix

After Life este o comedie întunecată din punct de vedere psihologic, care mi-a plăcut foarte mult. M-a făcut să râd deseori cu voce tare, fiindcă unele idei dezbătute din film încă le împărtășesc și eu. Iar faptul că este creat de către Ricky Gervais, un geniu al comediei, nu mă face decât să vi-l recomand.

Pe cât de amuzant poate fi uneori, tema principală a serialului este depresia. Anume, a personajului lui Ricky, care a început să sufere, după ce soția lui a murit de cancer. În diverse scene, vedem mesaje video pe care i le-a lăsat, despre cum să se descurce fără ea. Doar că, fiind copleșit de durere, Ricky face exact opusul. Dacă îi spune să rămână optimist, el merge pe drumul existențialismului. Dacă îi spune să facă oamenii să râdă, el îi insultă pe toți fiindcă spune exact ceea ce crede despre ei. Asta fiindcă el crede că umanitatea este o molimă, o specie dezgustătoare și egoistă, iar lumea ar fi un loc mai bun fără oameni.

Din punct de vedere „literar”, toate personajele din film intră într-o anumita tipologie de caractere umane care sunt menite să evoce părerile autorului despre societate. Ca de exemplu poștașul leneș care nu vrea să își facă treaba până la capăt, oamenii care susțin public o cauză și caută semnături, dar de fapt vor doar să își atingă țelul, iar cauza vine pe loc secundar. Ori tot soiul de situații în care îl putem regăsi atunci când interacționează cu societatea.

Atunci când i-a murit soția, nu a mai văzut vreun rost să fie drăguț și să respecte normele de bun simț pe care le-am adoptat cu toții în societate. În schimb, exprimă exact ce gândește, nu regretă nimic din ce spune și nu vede de ce nu ar face asta. Nu discriminează și privește totul cu o aură de negativism extrem. Societatea nu merită mai mult, fiindcă intrinsec toți sunt la fel de răi ca el. În cazul în care ajunge vreodată la un punct culminant din care nu mai poate da înapoi, spune că scăparea lui ar fi prin sinucidere. O numește chiar o super putere.

After Life merge deseori pe un ton întunecat, dar modul ironic în care Ricky își exprimă părerile despre oameni prin intermediul serialului m-a făcut să râd de m-au auzit și vecinii. Vă încurajez să îl urmăriți până la ultimul moment, fiindcă personajul său nu rămâne plat, ci are parte de o evoluție care pe mine, cel puțin, m-a binedispus.  Vă urez, spor la vizionat!