Prețul aurului crește spectaculos: explicații și efecte

Într-o perioadă în care moneda virtuală Bitcoin a depășit pragul de 10.000 de dolari pentru prima oară după o pauză de mai bine de un an, cel mai prețios metal a avut de asemenea parte de o creștere semnificativă, care nu a fost însă la fel de mult mediatizată.

Este vorba despre aur, care la sfârșitul săptămânii trecute a depășit pragul de 1.400 de dolari pe uncie (28.3 grame) pentru prima oară din septembrie 2013. De altfel, prețul aurului a crescut cu 10% de la începutul acestui an.

Dacă în cazul monedei bitcoin volatilitatea este una dintre caracteristile de bază, în cazul aurului o fluctuație majoră pe termen scurt reflectă în mare parte situația economică globală și sentimentul investitorilor. Practic, evoluția aurului ne poate oferi indicii cu privire la evoluția economiei la nivel global pe termen scurt sau mediu. Iar atunci când prețul aurului crește, veștile venite din partea economiei nu sunt deloc favorabile.

De ce crește prețul aurului?

Principala cauză pentru creșterea prețului aurului este reprezentată de sugestiile făcute de autoritatea americană Federal Reserve, potrivit cărora în cursul acestui an va reduce de două ori dobânda la dolari, care în prezent este de 2.25% – 2.5%. În cazul în care acest lucru se va concretiza, valoarea dolarului va scădea, iar investitorii vor prefera să-și plaseze banii în aur. Pe de altă parte, creșterea prețului aurului este justificată de creșterea numărului și, mai ales, a intensității conflictelor globale de natură economică și, într-o oarecare măsură, de natură militară.

De exemplu, războiul comercial dintre Statele Unite și China, care a culminat pentru moment cu interzicerea companiilor americane să lucreze cu producătorul de echipamente de rețea și telefoane Huawei, pune deja presiune pe prețul aurului de ceva timp. În ultima perioadă au apărut însă o serie de elemente noi care impulsionează la rândul lor valoarea aurului.

Cel mai elocvent exemplu este perspectiva unui conflict militar între Statele Unite și Iran. SUA au fost foarte aproape să lanseze un atac cu rachete după ce Iranul a doborât o dronă americană, însă pentru moment războiul este unul cibernetic: SUA au lansat o serie de atacuri cibernetice la infrastructura sistemelor de apare ale Iranului. Divergențele pot însă să escaladeze rapid și să transforme Orientul Mijlociu într-o zonă de conflict armat, iar investitorii se vor retrage din nou într-un bun cât mai sigur, așa cum este aurul.

Prețul aurului

Cum te afectează pe tine creșterea aurului?

Cu excepția cazului în care ai moștenit câteva kilograme de aur, creșterea aurului nu îți va aduce beneficii directe din perspectiva averii tale. În plus, achiziția directă de aur pe piața din România este posibilă, dar în același timp ineficientă: întrucât numărul de furnizori este scăzut, prețul cu care cumperi este semnificativ mai mare decât cel cu care vinzi, motiv pentru care prețul aurului trebuie să crească semnificativ doar pentru a-ți recupera investiția inițială.

În acest context, cel mai important lucru este să înțelegi că o creștere a prețului aurului semnalizează apariția unei perioade mai puțin prolifice din punct de vedere economic. Nu te lăsa păcălit de datele seci cu privire la creșterea economică a României, întrucât o analiză simplă dezvăluie că aproape toată creșterea economică este anulată de inflație.

Măsuri de precauție pentru tine

Pentru tine, pe plan personal, cel mai important este să adopți o serie de măsuri simple prin care să eviți acumularea de datorii, în special dacă investițiile pe care le faci nu generează bani. Această măsură este una de precauție pentru cazul în care previziunile cu privire la deteriorarea economiei se vor concretiza în viitorul apropiat.

Prin urmare, nu te aruncă să faci credit pentru orice, pentru produse precum mașini, televizoare, telefoane sau altele de acest gen care se depreciază rapid. De exemplu, nu cumpără un televizor mai mare pe credit doar pentru că vecinul de pe palier tocmai și-a cumpărat unul mai bun decât ce ai tu în prezent și vrei să ieși în evidență. În mare parte, vorbim despre bani aruncați pe fereastră.

Pe de alta parte, dacă jobul tău presupune să folosești zilnic un laptop performant, merită să investești bani sau să faci un credit pentru un astfel de produs, întrucât în timp îți vei recupera banii din câștigurile obținute.

Nu în ultimul rând, este util să pui niște bani deoparte, măcar pentru un fond de rezervă în care să ai echivalentul a trei sau șase salarii lunare. În acest fel te protejezi pe termen scurt de apariția unor probleme neprevăzute sau de un declin al economiei.