Merită să cumperi aur? Argumente pro și contra

“Cumpără aur. Aceasta este cheia succesului” – Franz Pick, analist internațional pe piața valutară.

România este una dintre țările în care interesul pentru obiectele din aur este ridicat, element evidențiat și de numeroasele bijuterii din acest metal prețios pe care oamenii le poartă la vedere. În plus, interesul românilor pentru aur a crescut inevitabil după controversatul proiect de lege care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze tot aurul pe care îl are depozitat în străinătate.

Totuși, atunci când privești aurul strict ca pe o metodă de investiție, trebuie să-l cumperi sub formă de lingouri sau monede. Caută lingourile de aur de aur cu statutul de Good Delivery, care garantează starea livrării, valoarea și calitatea aurului. Lingourile cu acest statut sunt produse de producători acreditați de Asociația London Bullion Market (LBMA) și au o puritate de minim 99.99%.

Argumente pro

Care sunt însă principalele argumente în favoarea achiziționării de lingouri și monede de aur ca metoda de investiție?

În primul rând, aurul este considerat una dintre cele mai sigure investiții din lume, datorită faptului că, într-o perioadă economică relativ stabilă, își păstrează în mare parte valoarea de achiziție, fără să înregistreze scăderi majore de preț.

În al doilea rând, în perioadele în care apar crize economice, de cele mai multe ori valoarea aurului crește semnificativ, întrucât mulți investitori vând acțiuni și cumpără aur, pentru o mai bună stabilitate.

În al treilea rând, aurul este ușor de vândut în aproape orice colț al lumii. Metalul prețios este cunoscut și apreciat din Europa până în Asia, Africa și America de Sud, pe când acțiunile la o companie, euro sau dolarii ar putea avea reacții de indiferență în anumite colțuri ale lumii.

În prezent, pe piața din România există doar două bănci care oferă la vânzare lingouri sau monede de aur: Banca Comercială Română (BCR) și First Bank (care până de curând s-a numit Piraeus Bank). Acestea sunt practic cei mai siguri furnizori de aur, însă există și o serie de furnizori mai mici care vând aur sub formă de lingouri și/sau monezi pe propriile canale sau prin intermediul unor magazine online cunoscute.

Argumente contra

Totuși, înainte de a începe să cauți cel mai bun furnizor de aur, merită să-ți atrag atenția că există o serie de argumente în defavoarea achiziționării acestui metal prețios, în special a celui sub forma lingourilor și monedelor.

În primul rând, costurile de achiziție sunt ridicate comparativ cu prețul standard al aurului. De exemplu, la BCR, valoarea indicativă a unui gram de aur este în prezent de 161 de lei. În schimb, un lingou de aur de 2 grame costă 452 de lei, adică echivalentul a 226 de lei pe gram. La fel, un lingou de aur de 10 grame costă 2.016 lei, adică 201 lei pentru un gram. Chiar și în cazul în care ai cumpăra un lingou de 1 kg ai plăti peste 193.000 de lei, adică peste 193 de lei pentru un gram.

Cu alte cuvinte, pleci din start cu un dezavantaj major: în cazul unui lingou de 10 grame, plătești cu 25% mai mult decât valoarea de referință a aurului. Practic, prețul aurului trebuie să crească cu 25% pentru ca investiția ta să se amortizeze, astfel că vei face profit doar după ce creșterea prețului aurului trece de 25%.

În al doilea rând, vânzarea lingourilor de aur nu este nici pe departe atât de simplă pe cât este promovată de vânzători. De exemplu, BCR cumpără aur doar de la clienții care au ales să păstreze aurul în custodia băncii, sub pretextul că nu poate verifica autenticitatea lingourilor din alte surse, nici măcar a celor care au fost vândute direct de bancă.

În al treilea rând, prețul cu care banca îți va cumpăra aurul este semnificativ mai mic decât cel de achiziție. De exemplu, First Bank menționează pe propriul site că derulează operațiuni de cumpărare a aurului sub formă de lingouri și că oferă de la 160 de lei pe gram. Prin urmare, apare aceeași problemă: pentru a obține un mic profit, prețul aurului trebuie să crească semnificativ.

În al patrulea rând, dacă alegi să păstrezi lingourile de aur acasă vei avea anumite riscuri de siguranță, similare cu cele despre care am vorbit cu privire la păstrarea banilor cash “la saltea”. Poate că nu te gândești că ai putea fi victima unui jaf, dar există riscuri naturale care nu pot fi anticipate. În funcție de zona în care locuiești, aceste riscuri naturale se referă la cutremure, inundații, alunecări de teren sau incendii.

Concluzii

În loc să ofer o concluzie simplă, prefer să te las pe tine să analizezi argumente pro și contra achiziției de aur sub forma fizică de lingouri și monede.

În acest fel îți vei da seama cel mai ușor dacă merită să investești o parte din economiile tale în această direcție sau dacă este de preferat să păstrezi economiile sub alte forme, inclusiv cash (aici mă refer inclusiv la depozite bancare) sau sub formă de investiții în acțiuni, imobiliare sau alte forme de investiție.