Cum sunt plătiți zilierii? Taxele vor crește semnificativ

Le-ai observat frecvent în centrele comerciale, hypermarket-uri și alte zone comerciale tranzitate constant de un umăr mare de persoane. Cele mai multe sunt studente, câțiva sunt studenți, dar toți fac același lucru: promovează achiziționarea de produse de la un anumit brand.

Acest post este cunoscut cel mai des sub numele de promoter, iar serviciile de acest gen s-au dezvoltat puternic în ultimii ani, pe măsură ce brandurile au decis să aloce bugete de marketing în această direcție. Până spre sfârșitul anului trecut, postul de promoter era unul foarte avantajos atât pentru “angajați”, cât și pentru branduri. Studenții aveau posibilitatea de a câștiga bani ca zilieri fără să se angajeze full-time, pentru a putea astfel să-și continue și studiile. De cele mai multe ori, studenții își primeau banii la sfârșitul fiecărei zile de muncă și își alegeau campaniile în care doreau să se implice, în funcție de zilele în care erau disponibili.

La rândul lor, brandurile aveau avantajul că pot colabora rapid și punctual cu tineri pentru diverse campanii, iar costurile erau mai reduse decât în cazul unui contract de muncă: angajatorul reținea doar impozitul pe venit de 10%, iar zilierii primeau 90% din venitul brut.

Promoterii, pe cale de dispariție?

La finalul anului trecut, Guvernul a anunțat celebra taxă pe lăcomie, care între timp a fost “coafată” atât de puternic încât nu a mai rămas aproape nimic din ea. Pe lângă numeroasele taxe, ordonanța a inclus o modificare majoră la legea care reglementează munca zilierilor. Astfel, domeniile în care pot fi angajați zilieri a fost redus drastic la numai trei, și anume agricultură, silvicultură și pescuit. Brusc, activitatea de promoter nu a mai putut fi realizată ca zilier, astfel că brandurile au fost nevoite să încheie contracte de muncă.

“Eroarea” a fost recunoscută rapid de autorități, însă ordonanța de urgență care “repară” problema a fost adoptată de Guvern abia în 18 aprilie, la aproape patru luni de la “greșeală”. Va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, însă companiile care mizau pe revenirea la situația anterioară au avut parte de o veste neplăcută.

Cum sună o taxă de 25%?

Astfel, serviciile de publicitate vor intra din nou în categoria domeniilor în care se pot folosi zilieri. Vestea mai puțin plăcută este că angajatorii vor fi obligați să plătească și contribuția pentru pensii (CAS) de 25% din venitul brut, pe lângă impozitul pe venit de 10%. Anterior, contribuția pentru pensii era opțională, la fel ca și contribuția pentru sănătate de 10%.

Practic, în urma acestei decizii, firmele vor avea două opțiuni. Pentru ca zilierii să aibă aceleași venituri nete, angajatorii ar trebui să mărească venitul brut, adică să-și crească costurile cu serviciile de publicitate. Alternativa este să ofere același venit brut, ceea ce se va traduce printr-o scădere a venitului net obținut de zilieri.

Ce venituri vor avea zilierii?

Conform legislației, plata pe oră pentru un zilier este cel puțin egală cu venitul pe oră al unui angajat full-time plătit cu salariul minim pe economie. În prezent, salariul minim brut este de 2.080 lei, iar un angajat full-time lucrează aproximativ 168 de ore pe lună (câte 8 ore pe zi, 21 de zile lucrătoare). Prin urmare, un angajat plătit cu salariul minim pe economie câștigă circa 12.4 lei brut, iar acesta este și venitul minim brut pe oră al unui zilier.

În prezent, din venitul brut de 12.4 lei, angajatorii rețin doar impozitul pe venit de 10%. După intrarea în vigoare a noii ordonanțe de urgență, angajatorii vor plăti și contribuția la pensii de 25%, pe lângă impozitul pe venit de 10%. Este important de precizat că, în acest caz, contribuția de 25% se aplică venitului brut, în timp ce impozitul pe venit de 10% se va aplica diferenței dintre venitul brut și contribuția pentru pensii.

În schimb, pentru ca zilierii să primească în continuare același venit net pe oră, angajatorii ar trebui să acopere contribuția la pensii de 25% și să mărească astfel venitul brut pe oră.

Concret, iată cum se calculează în prezent venitul minim pe oră al unui zilier și cele două scenarii de lucru viitoare. Scenariul 1 ia în calcul că angajatorul nu va mări venitul minim, ceea ce înseamnă că zilierul va suporta costurile cu CAS-ul, în timp ce scenariul 2 prespune că angajatorul va mări venitul brut pentru a acorda zilierului același venit net.

Așa cum se poate observa, în cazul în care angajatorul nu va mări venitul brut, venitul net al zilierului va scădea de la 11 lei la opt lei pe oră, adică cu circa 33%. În schimb, pentru ca zilierul să primească același venit net, angajatorul ar trebui să plătească ora de lucru cu 16 lei în loc de 12 și să-și mărească astfel costurile cu circa 33%.

Concluzii

Deși în principiu este binevenită pentru că reglementează mai bine activitatea zilierilor, noua ordonanță de urgență include o schimbare radicală prin care taxarea muncii zilierilor va crește semnificativ. Prin urmare, zilierii sau angajatorii vor suporta costurile, iar acestea nu sunt deloc neglijabile.

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, iată un exemplu și mai elocvent: pentru un venit brut de o sută de lei, un zilier primește în prezent un venit net de 93.5 lei, iar după noua lege va primi doar 67.5 lei.

Pe de o parte, este puțin probabil ca angajatorii să decidă să suporte integral costurile cu CAS-ul, poate doar dacă vor reduce numărul de promoteri și/sau campanii. Poate va exista un compromis prin care costurile suplimentare să fie împărțite cât mai echitabil între zilieri și angajatori, dar asta va depinde de fiecare angajator în parte.