“Mie îmi convine că voi putea retrage banii din pensia privată. De ce să aștept până la 65 de ani?”, “Cu ce mă afectează pe mine că băncile vor plăti o nouă taxă?” sau “E bine că prețul la gazele naturale a fost plafonat”.

Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile pe care le-am auzit în ultimele zile după publicarea deja-celebrului proiect de ordonanță de urgență care vizează modificarea Codului Fiscal cu numai câteva zile înainte de intrarea acestuia în vigoare. Am auzit astfel de lucruri inclusiv după “miercurea neagră” de pe Bursa de Valori București, când indicele principal a scăzut cu 11.21% și a pierdut practic tot ce câștigase pe parcursul a 11 luni și două săptămâni.

Din păcate, aproape toate taxele mărite sau nou-impuse prin Codul Fiscal te vor afecta inclusiv pe tine, cel care citești aceste rânduri, indiferent că ești corporatist sau agricultor, ospătar sau programator. Și indiferent de ceea ce spun inițiatorii ordonanței. Iată de ce.

Pensia privată dispare

O parte din contribuția la pensii pe care angajatorul o plătește lunar pentru tine ajunge într-un cont de pensie privată despre care până recent știam că va fi accesbil la vârsta pensionării. Noua ordonanță schimbă însă această lege. Fiecare dintre noi își poate retrage banii după cinci ani de contribuții, iar din acel moment contribuțiile pentru pensii din salariu vor fi direcționate exclusiv către pensia de stat.

În plus, administratorii fondurilor de pensii private sunt obligați să aducă un capital de 800 de milioane de lei, adică dublu decât banii obținuți din comisoane în cei 11 ani de existență ai Pilonului II. Acest pachet de măsuri va conduce practic la dispariția fondurilor private de pensii în câteva luni de la implementarea ordonanței.

Prin urmare, la ieșirea din câmpul muncii te vei baza exclusiv pe pensia de la stat și, eventual, pe economiile personale, fără nici un sprijin din partea unei pensii private. Chiar dacă estimările arătau că oricum pensia privată urma să fie doar circa o treime din pensia de stat, aceasta reprezenta o sursă suplimentară de venit.

Creditele vor fi mai scumpe

Trecem peste faptul că impunerea unei taxe pe activele bancare în funcție de valoarea ROBOR-ului nu are logică și ne limităm să spunem că introducerea taxei pe “lăcomie”, așa cum apare inclusiv în textul oficial al ordonanței, va obliga băncile să plătească statului jumătate din profitul înregistrat în acest an.

Băncile vor recupera acești bani de la clienți, adică de la noi toți, în primul rând prin creșterea dobânzilor la credite. Pe de altă parte, politicienii au avut grijă ca în aceeași zi să dea o lege pentru limitarea dobânzilor la creditele imobiliare sau de nevoi personale. Dacă această ultimă lege va intra de asemenea în vigoare, este posibil ca activitatea de creditare să nu mai fie rentabilă, ceea ce se traduce printr-o reducere a ofertei de credite.

Înainte să te bucuri de răul băncilor, imaginează-ți că atunci când vei dori să cumperi o casă, o mașină, electrocasnice sau alte bunuri pentru care nu ai lichidați nu vei mai putea face împrumut la bancă sau, dacă vei putea, dobânzile vor fi mai mari decât acum.

Facturile la utilități vor fi mai mari

Până în 2022, producătorii care au activități de extracție și vânzare a gazelor naturale din România sunt obligați să vândă la un preț de 68 lei/MWh. Trecem din nou peste faptul că într-o economie de piață este ilogic să impui prețuri companiilor private și ajungem direct la consecințe: producătorii nu mai au motive să extragă gaze naturale din România, așa că îl vor importa din Rusia, care va avea tot interesul să impună prețuri mai mari. În plus, prețul energiei electrice a crescut cu 14% în “miercurea neagră”.

Servicii de telecomunicații mai scumpe

Companiile care activează în domenii precum energia și telecoumnicațiile vor plăti o taxă de 3% din active. Desigur, acest lucru va conduce la o creștere a costurilor percepute clienților finale. Prin urmare, trebuie să te aștepți la creșterea prețurilor la internet, televiziune și telefonie mobilă, și asta ca să enumerăm doar cele mai banale scumpiri care vor urma.

Orele suplimentare nu mai sunt plătite

Această lege este valabilă doar pentru angajații din sectorul bugetar, care cu această ocazie ar putea înțelege că nici măcar ei nu vor fi feriți de furtuna economică.

Concret, ordonanța prevede că orele suplimentare și munca prestată în zile de sărbătoare națională nu vor mai fi plătite. Totuși, faptul că angajații vor primi zile de concediu la schimb s-ar putea să fie suficient pentru a fi în continuare mulțumiți.

Cum te pregătești pentru perioada neagră?

În concluzie, este momentul potrivit să te pregătești moral și financiar pentru o perioadă cu creșteri generale de prețuri. Încearcă să reduci cheltuielile inutile și să eviți investițiile proaste sau riscante, pentru că perspectivele pentru anul 2019 nu sunt deloc favorabile.

Dar despre asta vom discuta pe larg săptămâna viitoare.

You Might Also Like

4 Comments

 1. 1

  Am sa las si eu un comentariu negativ la acest articol, deoarece va urmaresc de cand ati aparut.
  Din ce vad eu pe pagina Cavaleria.ro, aceasta are urmatoarea structura: Auto, Fitness, Bucatarie, Stil, Ingrijire, Relatii, Calatorii, Tech, Deco, Gaming. Asadar nicaieri nu apare in aceasta structura Stiri si/sau Politica si/sau educatie financiar bancara etc.
  Nu zic ca nu este o stire care sa fie citita sau care sa ne influenteze pe viitor, dar noi cei ce va urmarim fidel de atata timp, nu dorim ca pe acest site sa citim astfel de lucruri. Acest lucru il fac alte site-uri de profil, noi cei stransi aici dorim altceva, exact acel atceva ce l-ati produs pana acum iar acest aspect denota din marea majoritate a comentariilor de mai sus.
  In speranta ca ati prins ideea, va doresc spor in toate si un an 2019 fara stiri si fara politica pe acest site !!!

 2. 2

  Salut ,

  Eu zic sa te mai documentezi pentru ca ce ai zis mai jos nu mai este valabil ( inca nu a aparut in monitorul oficial ).

  “Fiecare dintre noi își poate retrage banii după cinci ani de contribuții, iar din acel moment contribuțiile pentru pensii din salariu vor fi direcționate exclusiv către pensia de stat. “

 3. 3
 4. 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.