Pensii ocupaționale: ce sunt, cum sunt investiți banii și când îi poți retrage?

Începând din 7 februarie 2020, angajatorul tău îți poate oferi pensie ocupațională, asemănătoare cu pensia privată facultativă, prin care să îți crești veniturile atunci când vei ieși la pensie.

Situația demografică a României indică faptul că sistemul de pensii de stat va intra în colaps în preajma anului 2030, atunci când “decrețeii” vor ajunge la vârsta standard de pensionare, mai ales în contextul în care populația este în continuă scădere.

Pensiile private obligatorii și pensiile facultative au rolul de a ameliora această problemă prin obținerea unui venit suplimentar complementar pensiei de stat, însă acestea nu vor fi nici pe departe suficiente pentru asigurarea unui nivel de trai similar cu cel din perioada activă.

Iată însă că, începând din 7 februarie 2020, va intra în vigoare o nouă lege (Legea 1/2020) care va permite oricărui roman angajat cu carte de muncă să obțină o nouă pensie, care a primit numele de pensie ocupațională.

Ce este pensia ocupațională?

Pensia ocupațională este o pensie suplimentară care se adăugă pensiei de stat, pensiei private obligatorii și pensiei private facultative.

Pensia ocupațională este opțională și poate fi oferită doar de angajator, în timp ce angajatul are libertatea de a alege dacă acceptă sau nu o astfel de pensie. De asemenea, o altă prevedere importantă este că, dacă decide să ofere o astfel de pensie, angajatorul este obligat să o ofere tuturor angajaților.

Tot angajatorul este cel care stabilește suma pe care o virează lunar pentru pensia ocupațională a fiecărui angajat care a acceptat această formă de pensie. Totuși, angajatorul poate decide să aloce mai mulți bani pentru pensia unui anumit angajat, în funcție de o serie de criterii precum vechimea la locul de muncă sau vârstă.

Banii alocați de angajator pentru pensia ocupațională vor fi virați în contul unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după un model similar cu pensiile private facultative.

Cum sunt investiți banii din pensiile ocupaționale?

Suma maximă pe care angajatorul o poate vira pentru pensia ocupațională este de cel mult 33% din salariul brut lunar și, în același timp, nu trebuie să depășească jumătate din salariul net. În același timp, angajatul poate decide să suplimenteze suma oferită de angajator, cu condiția respectării celor două reguli de mai sus.

Potrivit articolului 96 din legea pensiilor ocupatile, banii alocați pentru pensiile ocupaționale pot fi investiți într-o gamă diversificată de instrumente financiară, apropiată de cea pentru pensiile private.

Astfel, banii pot fi investiți inclusiv în titluri de stat și, în principiu, cam orice alte instrumente tranzacționate pe o piață reglementată. Pe de altă parte, activele trebuie să fie diversificate pentru a evita dependența de un anumit emitent.

Nu în ultimul rând, investițiile în derivate (instrumente financiare mai complexe și mai riscantă) este permisă doar atunci când contribuie la scăderea riscurilor investiției.

Comparativ cu alte investiții de acest tip, cele realizate prin intermediul pensiilor ocupaționale prezintă un avantaj important: activele fondurilor sunt scutite de plata impozitelor. În mod obișnuit, statul impozitează profitul rezultat în urma investițiilor cu 10%.

Pe de altă parte, administratorul fondului are posibilitatea de a solicita un comision de cel mult 0.2% din activul net și/sau o sumă fixă suportată de angajator.

Când poți retrage banii din pensiile ocupaționale?

Cel puțin teoretic, pentru plata pensiei ocupaționale se aplică exact aceleași reguli ca la pensiile private. Prin urmare, pentru a avea dreptul la banii respectivi, trebuie să îndeplinești trei condiții:

  • să împlinești vârsta de 60 de ani
  • să ai cel puțin 90 de contribuții lunare
  • valoarea contului de pensie ocupațională să depășească un anumit nivel care urmează să fie stabilit prin lege.

Totuși, dacă ai împlinit deja 60 de ani, dar nu îndeplinești celelalte două condiții, vei primi suma acumulată în cont ca plată unică sau în mai multe plăti eșalonate, în funcție de preferințele tale.

Concluzii

Din multe puncte de vedere, pensiile ocupaționale se aseamănă cu pensiile private, iar acest lucru nu este deloc surprinzător, întrucât vorbim, desigur, tot despre o pensie privată, fără o influență directă din partea statului.

Apariția unei astfel de pensii este binevenită, întrucât are potențialul de a crește interesul pentru astfel de produse. Este posibil ca anumiți angajatori să ofere pensii ocupaționale cu scopul de a atrage anumiți angajați, comparativ cu firmele care nu oferă astfel de posibilități.