Nu te mai gândi la pensie, nu o vei prinde niciodată

Una dintre cele mai frecvente replici pe care le aud de la persoanele în vârstă este:

E bine că lucrezi, că îți merge pensia.

Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns. Sistemul național de pensii se îndreaptă încet, dar sigur, spre faliment. Nu numai în România, ci în întreaga Europă, iar motivul principal este scăderea natalității, care conduce la o creștere a ponderii pensionarilor în rândul populației.

Pensiile din România în 2015

În 2015, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5.3 milioane (PDF). Pensia medie lunară a fost de 892 lei, iar în total statul a plătit pensii de 54.7 miliarde lei. În același timp, în România erau 6.12 milioane de români (PDF) care câștigau bani, însă în această categorie intrau și cei care munceau la negru și care, implicit, nu au plătit taxe la stat. Salariul mediu brut a fost de 2.930 lei, iar 26.3% din venitul brut ajunge la stat sub formă de CAS (Contribuția de Asigurări Sociale, adică pensii). În total, românii au virat la bugetul de stat 36.57 miliarde de lei sub forma CAS-ului.

Sper că ai observat deja că veniturile din CAS au fost mai mici decât cheltuielile cu pensiile. Pentru a putea plăti pensiile, statul a acordat subvenții în valoare de 18.36 miliarde de lei într-un singur an, adică aproximativ patru miliarde de euro. Cu banii ăștia, germanii construiesc aproape 700 de kilometri de autostradă, la un cost de circa șase milioane de euro pe kilometru.

Pensiile din România în 2050

Raportul Pension Adequacy 2015 (PDF) al Uniunii Europene oferă o perspectivă sumbră pentru România anului 2050. Astfel, potrivit estimărilor oficialilor europeni, dacă în prezent persoanele de peste 65 de ani reprezintă 26% din numărul persoanelor de 20-64 de ani, în 2053 ponderea va ajunge la 56%. Cu alte cuvinte, numărul salariaților va fi mai mic, iar numărul pensionarilor din ce în ce mai mare, astfel că deficitul de pensii va fi semnificativ mai ridicat.

În tot acest context, singura întrebare este până când își va mai putea permite statul să finanțeze deficitul bugetului de pensii prin alocarea unor sume de bani din alte surse de venit sau prin împrumuturi. Pentru că, evident, aceste acoperiri de deficite din pix nu vor funcționa la infinit, mai ales că vor deveni din ce în ce mai mari.

Ce trebuie să înveți tu din asta

Nu are rost să ne batem capul cu răspunsul la o întrebare legată de strategia autorităților, dar îmi permit să-ți dau un sfat:

Nu te baza pe stat la bătrânețe!

Sfatul acesta are un dublu-înțeles pe care bănuiesc că l-ai intuit. Pe de o parte, nu trebuie să te bazezi că, la 65 de ani, vei începe să primești o pensie de la stat. Trebuie să începi să-ți schimbi această mentalitate pe care am moștenit-o cu toții de la părinți și bunici și să-ți construiești viața astfel încât la un moment dat să te poți retrage din activitate și să ai suficienți bani pentru a duce în continuare un trai decent. Pentru asta trebuie însă să economisești, să pui periodic bani deoparte pe care ulterior să nu-i “spargi” pentru a-ți cumpăra o mașină de zeci de mii de euro. Cu alte cuvinte, obișnuiește-te cu gândul că trebuie să te descurci singur.

Pe de altă parte, nu trebuie ca, după ce ajungi la vârsta teoretică a pensionării, să lenevești toată ziua în pat și să bârfești cu vecinii de aceeași vârstă la scara blocului. Este important ca, pe măsură ce te apropii de vârsta respectivă, să intuiești ce activități poți avea și după 60 de ani, activități din care să câștigi bani. De exemplu, un bărbat ajuns acum la 60 de ani poate să câștige bani cu ușurință din vânzarea unor polițe de asigurare RCA, gestionarea contabilității unei firme de mici dimensiuni sau chiar jurnalism. Desigur, până prin 2050 este posibil ca toate aceste joburi să dispară, însă sunt sigur că ai înțeles ideea.

După cum observi, am ales doar activități care pot fi practicate și independent, fără să fii nevoit să convingi o domnișoară de 20-25 de ani dintr-un departament de resurse umane că meriți un post chiar dacă ai părul alb. Pentru asta însă reține că trebuie să te menții într-o formă fizică cât mai bună și să ai grijă de sănătatea ta pe tot parcursul vieții.