Patru motive pentru care să alegi o consolă Playstation 4

Când vine vorba de gaming, mereu încerc să rămân cât mai imparțial posibil. Deoarece viziunea mea este una extrem de simplă. Iubești gamingul? Și eu la fel. Dacă ar fi să te judec pentru că alegi un joc în fața altuia sau să susțin că doar o singură platformă e trimisă de Dumnezeu însuși sau să strig de pe cel mai înalt vârf de munte că restul sunt ca și cum nu ar exista, atunci nu aș fi decât un ignorant, ba chiar un troll. Eu voi susține mereu gaming-ul ca un fenomen complet, indiferent pe ce platformă îți poftește inima să joci. Chiar și pe mobile.

În prima parte am reușit să pun la punct toată treaba cu gama Xbox One și iată că acum a venit rândul celei mai iubite și bine vândute console din această generație, PlayStation 4. Spre deosebire de circumstanțele dubioase în care s-a lansat consola rivală, cei de la Sony au transmis publicului exact ce trebuia. Că au scos pe piață un produs menit pentru gameri, fără alte încercări eșuate precum transmisie TV și alte chichițe pe care nimeni nu le-a cerut. Dacă facem o comparație rapidă între ultimele două generații, aflăm că în mai bine de zece ani s-au vândut aproximativ 84 de milioane de PS3, iar în doar cei patru ani de viață ai săi, PS4 a reușit să ajungă la peste 70.6 milioane de vânzări. Dacă aceste cifre nu sunt destul încât să te impresioneze, ți-am pregătit cele mai bune motive pentru care ai putea alege o consolă din familia PlayStation 4.

PLAYSTATION NETWORK

Spre deosebire de Xbox One, PlayStation 4 are suport de România pentru shopul său online. Adică îți poți face un cont gratis și poți plăti direct în lei pentru produsele digitale, fără schimburi valutare, taxe și alte minuni. Dar pe lângă acest „privilegiu”, ai la dispoziție o sumedenie de beneficii dacă te abonezi la PlayStation Plus pentru suma de 269 Ron pe an.

În primul rând, primești cel puțin două jocuri gratis pe lună și mereu vei găsi unul să îți fie pe plac. Printre cele mai bune titluri din 2017 de pe PS PLUS se numără excelentul Tales of the Bordelands, shooterul online cooperativ Killing Floor 2 în care ai la dispoziție un arsenal întreg cu care să înfrunți hoarde de zombi alături de unul sau mai mulți prieteni, Until Dawn, un joc horror extrem de reușit și de captivant, Bound, care m-a vrăjit nu numai pe mine dar și pe iubita mea ,încă de la prima notă muzicală, sau Darksiders 2 care amintește că un joc nu trebuie să fie extrem de complex ca să te poți bucura de el. În concluzie, PS PLUS își merită toți banii și eu unul abia aștept titlurile care urmează să ne încânte și în 2018.

Mai mult de atât, ca abonat poți juca liniștit online, îți poți stoca salvările în Cloud, ca atunci când treci la o consolă nouă să ți se păstreze tot progresul. Poți arăta oricui cât de bine te pricepi la un joc sau îți poți lăsa prietenii să râdă puțin de tine live, prin streaming pe Twitch sau pe YouTube. Pe lângă online sharing, află că ai opțiunea de a înmâna virtual controllerul tău altui prieten care are la rândul său un PS4 și e abonat PS PLUS. Tot ce trebuie să faceți este să creați un party între voi și două-trei clickuri mai târziu și astfel unul dintre prietenii tăi se poate juca la tine pe PlayStation direct din sufrageria lui. Cel puțin mie mi se pare extraordinar acest lucru, deoarece te scutește de timp și efort atunci când nu ești hotărât asupra unui titlu. Aceste sesiuni sunt de o oră, dar nu te limitează la timpul total pe care îl poți juca. Doar că gazda trebuie să dea click pe Share Controller la fiecare 60 de minute.

JOCURI EXCLUSIVE

Pe cât de imparțial încerc să rămân mereu, nu voi putea fi înduplecat vreodată să îmi schimb părerea despre grandoarea exclusivităților Sony. Menționam în articolul anterior cum Microsoft a renunțat la ideea de jocuri pe care le găsești doar pe o singură platformă, în favoarea extinderii și pe PC. În tabăra Sony, japonezii au continuat pe acest drum al exclusivităților și slavă cerului pentru asta. Mașinăria de produs jocuri video doar pe PlayStation merge la turație maximă și în prezent, iar calitatea atinge cele mai înalte culmi din istoria industriei. Așa că pot spune împăcat și cu mâna pe inimă, că aproape nimic nu se compară cu farmecul, măiestria și inovația de care ai parte în jocurile video atunci când Sony se pune pe treabă.

REALITATE VIRTUALĂ

Playstation 4

Dacă nu ai încercat până acum vreun dispozitiv de realitate virtuală, te-aș ruga să o faci, deoarece experiența este uimitoare. Nici o explicație, descriere sau mărturisire nu te va face să înțelegi pe deplin ce înseamnă să ți se mute conștiința vizuală într-un alt mediu, separat de realitatea pe care o percepi. Vezi?! Exact cum spuneam, trebuie să încerci ca să simți. Și dacă vrei să le faci o mică bucurie părinților sau bunicilor tăi, lasă-i și pe ei să încerce. Apoi fă câțiva pași înapoi și pregătește-te! În cazul meu, puține lucruri m-au distrat atât de tare ca atunci când i-am pus bunicii mele un demo cu Jurassic Park pe Gear VR.

Înainte să întrebi de competiție, țin neapărat să îți spun că nu ai de ce sa îți faci griji. Pentru că atunci când vine vorba de performanță, PSVR este la fel de bun ca Oculus sau ca HTC VIVE. Dar ce îl avantajează cel mai tare și îl pune în fruntea competiției este prețul mult mai scăzut. Un Oculus Rift te-ar costa cam 2600 ron, un HTC VIVE 5200 ron, și asta pe lângă PC-ul necesar de vreo 1500 de euro. Soluția mai ieftină de la Sony poate fi găsită în magazine la prețul de 1800 ron, dar acum de sărbători poți găsi un PSVR și la 1400 ron.

Dar ce sunt performanțele și prețul scăzut dacă nu ai ce rula pe așa un dispozitiv, nu ? Ei bine, cu peste două milioane de PSVR vândute, locomotiva realității virtuale de pe PS4 prinde tracțiune și jocurile încep să răsară mai ceva ca iarba în timpul primăverii. Dacă îți făceai griji că nu sunt destule titluri, află că te poți pierde zeci, ba chiar sute de ore în jocuri excelente cum sunt Skyrim VR, Doom VFR, Gran Turismo Sport, Resident Evil 7, Until Dawn: Rush of Blood, Star Trek: Bridge Crew și alte zeci de titluri care abia așteaptă să le încerci.

GAMING ÎN 4K

Playstation 4

Apărut în urmă cu un an, PS4 Pro a deținut titlul de cea mai puternică consolă creată vreodată. Acum nu mai este cazul, fiind clar depășită de performanțele brute ale lui Xbox One X. Cea de la Microsoft este mult mai puternică și poate afișa fiecare pixel individual în 4K, iar PS4 Pro folosește anumite magii tehnologice și sare câte un pixel la fiecare doi. Dar sincer îți spun…nici nu contează, deoarece pentru ochiul unui utilizator normal nu va fi nici o diferență sesizabilă. Pe lângă schimbarea de rezoluție, mai sunt anumite jocuri precum Nioh care îți permit să sacrifici rezoluția pentru mai multă fluiditate, adică mai multe fps-uri.

Luând toate aceste lucruri în considerare, aș spune că singura diferență care contează este la preț. Un PS4 Pro îl poți găsi la 1800 ron, iar un Xbox One X la 2600 ron. Poate pentru elitiști se justifică diferența de 800 ron, dar pentru mine alegerea este una destul de simplă. Între jocurile gratis, ploaia constantă cu reduceri, exclusivitățile, realitatea virtuală și gaming în 4K, a fi fan PlayStation nu a fost niciodată mai incitant și entuziasmant.

Sper că toate acestea ți-au fost de folos și că acum te poți hotărâ singur ce consolă ți-ai cumpăra. Între timp îți urez spor la gaming!