Obiceiuri de îngrijire pe timp de iarnă

Iarna nu-i ca vara! Și după acest dicton celebru și plin de înțelepciune, hai să vedem ce obiceiuri de îngrijire trebuie să schimbi pe timp de iarnă. Pentru că, așa cum temperaturile, condițiile meteo, alimentația și în general toate obiceiurile diferă de la un anotimp la altul, așa trebuie modificată și rutina de îngrijire. Evident, nu într-un mod drastic. Mai degrabă trebuie adaptată condițiilor. Dacă ar fi să definesc scurt într-un singur cuvânt toate aceste schimbări aș spune – hidratare. Pune mult accent pe hidratare pentru că aerul uscat, frigul, vântul și în general vremea aprigă îți afectează mult pielea, tenul și părul.

Dușuri fierbinți… și nu prea


După o zi petrecută în frig, cu toții visăm la un duș luuung și fierbinte. Însă, dușurile fierbinți sunt recomandate doar în anumite cazuri. În primul rând, dușul de dimineață are un efect energizant dacă este făcut la temperatură mai joasă, iar dacă îl închei cu apă rece te vei simți cu atât mai bine. În schimb, un duș ori o baie fierbinte sunt recomandate doar în cazul în care ai probleme cu somnul, pentru că relaxează. Care este motivul? Imediat după un duș fierbinte, când organismul întâlnește aer rece, diferența de temperatură duce la schimbarea temperaturii corporale, ceea ce provoacă inevitabil o stare de calm, de liniște. Așa că, dușurile fierbinți lasă-le pentru seara înainte de culcare. Nu exagera cu temperatura! Apa fierbinte scade umiditatea pielii și în concecință o usucă, iar coroborat cu frigul și vântul despre care am tot vorbit, efectul final nu este deloc unul plăcut. Dacă nu poți renunța la dușurile foarte fierbinți, recomand o cremă care hidratează bine.

Hidratează-te

Mâinile, fața, picioarele și în general tot corpul. Așa cum am spus deja, pe timpul iernii este important să fii mult mai atent cu pielea și tenul tău, pentru că toți acești factori despre care am vorbit mai devreme nu fac altceva decât să-ți usuce pielea, iar tu să te alegi cu mâini, față și buze uscate. În perioada sezonului rece este recomandată folosirea unei creme hidratante de iarnă cu baza grasă, una mult mai hidratantă decât cea pe care o folosești pe timpul sezonului cald. În plus, dermatologii ne recomandă să folosim iarna creme care au la bază uleuri în loc de apă, pentru că acestea hidratează mult mai bine și pentru un timp mai îndelungat. Acordă o atenție sporită buzelor, mâinilor și picioarelor. Aceste zone sunt cele mai predispuse deshidratării. 

Nu ignora părul

Nu doar că are nevoie de hidratare în plus pe timpul iernii, dar și de o îngrijire mai atentă. În plus de asta, pe timpul sezonului rece tindem să purtăm mai des și pe o perioadă mai lungă ceva pe cap, deci părul este afectat. Motiv pentru care este nevoie de hidratare în plus, dar și de o îngrijire adecvată. Evită să-l speli des, nu freca puternic cu prosopul, nu folosi uscătorul de păr la temperatură mare și nu îl ține foarte aproape. Dacă ai părul mai lung, ori pur și simplu ai nevoie să folosești uscătorul de păr mai mult, asigură-te că aplici înainte un spray protector împotriva temepraturilor înalte. 

Evită alcoolul

Și nu, nu mă refer acum la alcoolul din băuturi. Cu acela este o altă discuție, dar nici el nu este indicat în exces pentru a te încălzi. Eu mă refer acum la produsele de îngrijire care conțin alcool. Pe perioada iernii îți recomand să le eviți pentru că alcoolul elimină umezeala din corp, deci deshidratare în plus. Găsești pe piață o mulțime de variante de aftershave fără alcool, pentru că sunt sigur că la acest produs ți-a zburat imediat mintea. Folosește o cremă fără alcool, un gel sau un ulei.