Pantofii – modele, materiale și stiluri

Într-un material anterior pe care-l poți citi aici, am vorbit despre costumul și cămașa de toamnă, dar nu am pomenit nimic despre pantofi. Pentru că sunt foarte multe de spus despre acest subiect, am ales să-i abordez separat, într-un material mai amplu și sper eu cât mai complet.

„Mai bine trec prin viață în picioarele goale, sau în șosete, invocând motive religioae sau furtul bagajelor, decât să fiu văzut în niște pantofi urâți“  – cam asta ar spune un pasionat de modă ori un colecționar de pantofi. Ce-i drept, puțin probabil să dețină vreo pereche de pantofi urâtă ori să nu aibă un model potrivit pentru orice ocazie. În orice caz, deși afirmația pare un pic exagerată, este cât se poate de adevărată. Și nu, nu mă refer la mersul desculț sau în șosete, ci la faptul că pantofii sunt atât de importanți pentru o ținută încât nu trebuie să faci niciodată rabat de la calitate și stil. Din punct de vedere vizual, pantofii reprezintă jumătate din ținută, cel puțin atunci când ești îmbrăcat în costum. În partea de sus este costumul, cu toate accesoriile lui, iar în partea de jos sunt pantofii. Deci ai o șansă din două să distrugi o întreagă ținută.

Cu această idee în minte, m-am gândit să vorbim un pic mai pe larg despre materiale, modele și stiluri de pantofi. Fii sigur că nu voi putea să acopăr mulțimea de modele existente, dar voi încerca să fiu cât mai aproape de adevăr.

Tipuri de pantofi

În primul rând, pentru a-i putea diferenția mai bine trebuie să știi că există trei tipuri mari de pantofi. Pantofi formali cu carâmbi închiși, cu carâmbi deschiși și pantofi fără șiret.

Pantofii cu carâmbi închiși

Pantofii cu carâmbi închiși au cele două laturi ale căputei (1) strânse de carâmbi și cusute sub partea din față a pantofului, acesta închizându-se deasupra unei limbi. Din punct de vedere stilistic, pantofii cu carâmbi închiși sunt mai formali decât cei cu carâmbi deschiși. În America, acest tip de pantofi mai sunt cunoscuți drept Balmorals sau, mai pe scurt, Bals. Cel mai cunoscut și mai formal pantof de acest tip este Oxford și datează din secolul al XVII-lea. Pantofii brogues, inspirați de încălțămintea tradițională scoțiană, au devenit populari în secolul al XIX-lea, fiind inițial adaptați pantofilor de femei. Mai târziu, modelul perforat s-a trasnferat pantofilor bărbătești, apărând forme hibride între pantofii Oxford și pantofii brogue. Vârful curbat este tipic pentru pantoful full brogue de aceea este cunoscut în SUA ca pantoful wingtip. Pantoful long wingtips sau long wings sunt pantofii brogues la care lateralele bombeului (2) se extind către călcâi, unde se întâlnesc.

Pantofii Oxford negri sunt cea mai formală încălțăminte bărbătească. Ei se pot purta la birou cu un costum în dungi subțiri și se potrivesc de asemenea cu un morning coat la recepții sau nunți. În schimb nu pot fi purtați la blazer, iar cei maro se potrivesc de minune unui costum de tweed și sacourilor sport.

Pantofii cu carâmbi deschiși

Spre deosebire de pantofii cu carâmbi închiși, la acest tip de pantofi părțile laterale sunt cusute deasupra părții anterioare. Partea pantofului care acoperă vârful și laba piciorului, numită căpută, se extinde spre spate, formând limba. Pantofii construiți după acest principiu sunt numiți Blücher sau Derbys. În cazul în care căputa nu este decorată, pantoful se numește Blucher cu vârf simplu, iar pantofii cu bombeu și carâmbi deschiși se numesc „Blucher“ cu bombeu. O combinație între pantofii brouges și modelul cu modelul de pe bombeu extins câtre călcâi sunt denumiți în SUA longwing Bluchers.

Pantofii fără șiret

Această categorie include atât mocasinii cât și diferite tipuri de pantofi loafer. Acest tip de încălțări sunt în general mai puțin formali decât cei cu șiret și sunt foarte ușor de încălțat. În America anilor 30 și-au făcut pentru prima dată apariția pantofii penny loafer. Ca multe alte trenduri, fanii tradiționalilor pantofi cu șireturi au privit cu neîncredere și dispreț acest nou tip de pantof. Aceștia erau asociați cu neglijența și au fost foarte mult în dizgrația amatorilor de ținute cu ștaif. Ușor, ușor, acești pantofi au devenit populari. Ori pentru că marii producători au început să îi fabrice la scară largă, ori pentru că o vedetă i-a purtat și astfel toți ceilalți au privit cu alți ochi această nouă găselniță din moda masculină. În ziua de astăzi, încălțările fără șiret sunt acceptate ca fiind clasice, însă ocaziilor cu adevărat formale se potrivec întotdeauna pantofii cu șiret.

Pantofii loafer cu canaf provin din același design pe care îl au astăzi pantofii de iaht. Șireturile sunt trecute o singură dată în jurul pantofului prin ochiuri și sunt legate de căpută printr-o fundă. La modelul original, capetele șireturilor erau decorate cu canafi de piele. Mai târziu, prin 1940, șireturile și canafii au început să primească doar rol decorativ, fiind cusuți direct pe pantof.

Mocasinii

pantofii

Deși mulți consideră acest tip de pantof ca fiind inveția italienilor, ei bine aceștia au fost de fapt doar adaptați după modelul american. După cel de-Al Doilea Război Mondial, designul noilor pantofi americani i-a inspirat pe italieni să creeze un model în întregime nou de pantofi moi și ușori care să se potrivească mai bine cu liniile inovative ale croitoriei italiene decât tradiționalii Oxford, Derby sau Brogue. Așadar, designul pantofilor în general este unul internațional, nicidecum italian, francez sau englez. Mocasinii sunt foarte populari în rândul bărbaților datorită faptului că sunt ușori, flexibili și foarte comozi. Totuși, din cauza tălpii foarte moi și subțiri, în acest tip de pantof piciorul obosește mai repede și nu sunt recomandați a fi purtați prea mult timp.

Pantofii cu catarame

pantofii

Nu-i de mirare că acest model de pantof este denumit monkstrap, de vreme ce sunt inspirați de sandalele călugărilor. La fel ca în cazul pantofilor loafer, această caracteristică i-a făcut foarte practici și ușor de încălțat, dar a atras și critici, mai ales din partea conservatorilor. Din punct de vedere obiectiv, nu există nimic de rău de spus despre acest model, cu două mici excepții. De pildă, pot afecta modul în care cad pantalonii, ale căror manșete se pot agăța de catarame sau să stea cu limbile ieșite în afară. Din categoria pantofilor cu catarame, cel mai popular model este double monkstrap, adică cel cu catarame duble.

Nu toată pielea este la fel

Pielea clasică pentru încălțămintea masculină este pielea de vițel sau boxul, denumită astfel după creatorul londonez de încălțăminte Joseph Box. Pielea de vițel este utilizată pentru producerea pielii moi și a celei întoarse. Pentru a obține pielea întoarsă, dosul este înăsprit mecanic pentru a se obține o textură ceva mai catifelată. Aceasta mai este cunoscută și drept velur sau piele de căprioară. Materia primă obținută de la antilopă poartă denumirea de șamoa, iar pielea de la capră se numește șevro. Deși sunt foarte rar întâlniți, există chiar și pantofi din piele de cal. Aceștia sunt printre cei mai scumpi, deoarece doar pielea de pe coapsa calului poate fi utilizată pentru producerea de pantofi. Pielea reptilelor a fost și ea mult timp utilizată și a fost încadrată tot în categoria celor scumpe. Majoritatea pantofilor sunt produși din piele de vițel gravată. Pe lista rarităților se mai încadrează pielea de struț, sturion sau rechin.

Concluzie

Democratizarea modei a dus la apariția multor modele de pantofi, multe dintre ele fiind combinații dintre pantoful clasic Oxford, loafer, mocasini, cu influențe englezești și așa mai departe. Cu greu mai găsești în ziua de astăzi un pantof care să se încadreze unui tipar și să poate fi considerat un model clasic autentic. Pentru conservatori, este o blasfemie să amesteci caracteristicile unui model clasic, dar pentru mine este de-a dreptul benefic. Astfel, în loc de cinci modele cu caracteristici clare, avem zeci de modele, care mai de care mai deosebite.