Iarna 2017 – Ne întoarcem la palton și moda din perioada interbelică

Perioada dintre cele două războaie mondiale, cunoscută drept perioada interbelică, a fost una zbuciumată în care, pe fondul unei păci fragile, conflictele mocneau în stare latentă. A fost perioada în care se cristalizau ideologiile criminale ce au schimbat fața lumii, adică fascismul, nazismul și comunismul. Anii de după conflict au fost deosebit de grei, mai ales pentru fostele Puteri Centrale, care pierduseră războiul. Cel mai dificil a fost pentru Austro-Ungaria care se destrăma și pentru Germania, împovărată cu plata despăgubirilor pentru distrugerile rămase în urma conflagrației. Nici pentru celelalte state situația nu a fost mai ușoară, pentru că războiul le-a lăsat devastate.

Moda în perioada interbelică

Totuși, perioada interbelică a fost una de emancipare culturală, cu schimbări majore ale moravurilor și ale modei. Este epoca jazz-ului și a romanțelor, perioada în care se dezvoltă arta cinematografică, teatrul de stradă, radioul și toate artele în general. Chiar și în România, grija pentru vestimentație era, de fapt, etalonul modernității, care s-a născut odată cu această perioadă. Cele mai multe povești cu iz de romantism și intrigă au apărut atunci, iar presa locală scria, pe lângă altele, și despre tendințele vestimentare, extravanganța și rafinamentul din moda ce era în plină ascensiune. A fost perioada în care atât femeile, cât și bărbații, citeau cu deosebit interes toate revistele din străinătate și-și comandau haine în funcție de moda din partea vestică a Europei.

Bogații purtau costume croite din materiale scumpe, multe aduse din vest și din orient, în timp ce plebea se îmbrăca de la magazine de mâna a doua. Nu era deloc o raritate să vezi aceleași haine transmise din generație în generație. Românii mai norocoși aveau o soție ori o mătușă pricepută la croit și astfel puteau trece mai ușor drept nobili.

perioada interbelică

Așa cum spuneam, în perioada interbelică emanciparea a dus și la apariția unor reguli clare în modă. Totuși, stilul a migrat spre comoditate, iar bărbații au început să renunțe la costumul rigid, cu guler și manșete de catifea, cu poale lungi la vestă, au abandonat monoclul, bastonul și ceasul purtat la brâu. Costumul, pantofii sau ghetele și neapărat căciula sau pălăria, în funcție de anotimp, făceau parte din ținuta zilnică a unui domn bine văzut. 

Un domn bine nu ieșea niciodată în oraș cu capul descoperit, fără cravată și fără haină, chiar dacă era vară și caniculă. A fost perioada de glorie a magazinelor de pălării, a pantofarilor și a croitorilor. Printre accesoriile emblematice ale epocii se regăseau ghetele de lac, în stilul Al Capone, respectiv pieptenele de argint sau de os.

perioada interbelică

În ciuda tendinței de simplificare a ținutelor spre direcția comodității, în perioada interbelică s-au menținut totuși costumul de protocol fracul și redingota. Ținuta de stradă era formată din pantalonii largi, care și-au conservat croiala în timp, însoţiţi de vestă și sacou. Gulerele cămășilor au suferit modificări și cele ascuțite le-au luat locul gulerelor rotunjite. Cravata era nelipsită, iar bărbații din înalta societate purtau mănuși subțiri din piele, de diferite culori. Orice domn respectabil ieșea din casă doar accesorizat cu baston și pălărie.

Dacă domnii de la oraș preferau costumele clasice în tonuri simple, fără imprimeuri colorate, bărbații mai extravaganți, în special tinerii actori și scriitorii, purtau cămăși colorate, haine în carouri, pantofi roșii sau galbeni, lavalieră și pălărie albă.

Paltonul – vedeta sezonului rece 2017

Toamna anului 2017 readuce parfumul anilor 1920 în atenția modei masculine, prin materiale, texturi și culori. Vedeta sezonului, cel puțin când vine vorba de ținute elegante, este paltonul. Acesta este printre cele mai importantele elemente ale ținutelor din sezonul rece, pe lângă pantofi sau ghete, pentru că este primul care se vede.

perioada interbelică

În funcție de preferințe, poți alege unul mai lung, de exemplu, un Chesterfield sau un Loden, iar dacă preferi ceva mai scurt, poți opta pentru un Pea Coat. Există mai multe modele demne de atenţie, dar acestea sunt cele mai cunoscute și mai versatile. Primul lucru după care trebuie să te ghidezi în alegerea unui pardesiu de calitate este materialul. Acesta trebuie să conțină între 80-100% lână sau un material natural și, pe cât posibil, cât mai puțin material sintetic. Trebuie să fii foarte atent în momentul în care îți alegi un astfel de element vestimentar, pentru că modul în care acesta se așează pe corp creează impresia de ansamblu. Așa cum spuneam, în sezonul rece, la prima vedere o ținută trebuie musai formată din pantofi și pardesiu. Dacă trenciul este prea larg, are umerii căzuți ori este prea strâmt, automat întreaga ținută este compromisă. În materie de culori, ai la dispoziție o gamă largă de produse, de la clasicele bleumarin, negru, gri sau camel, până la nuanțe mai îndrăznețe de cărămiziu, roșu ori galben muștar.

Chiar dacă un palton de calitate are un preț ceva mai ridicat, fii sigur că un model clasic te va ține cel puțin trei-patru sezoane. Așa că, pentru un plus de stil, te sfătuiesc să alegi unul de calitate. Îți recomand, de pildă, magazinul online BMan, pentru servicii de consiliere și pentru produse de calitate. Ține minte, în 2017 paltonul este produsul-cheie, la care materialul principal trebuie să fie lâna.