Războiul mecanismelor | Ceas mecanic sau quartz?

Te-ai gândit vreodată care este diferența dintre ceasurile quartz și cele mecanice? Sigur aceasta este una dintre primele întrebări care îți vin în minte atunci când ai de gând să îți cumperi un ceas pe care să îl porți pe încheietura mâinii câțiva ani. Înainte de a-ți răspunde la această întrebare, facem un pas în urmă și disecăm ce înseamnă, de fapt, un mecanism. Pentru că mecanismul este creierul ceasului, cel care măsoară și care afișează ora curentă. Iar de aici începe partea cu adevărat interesantă.

Aşa cum probabil oricine poate intui, mecanismul quartz îşi datorează precizia şi ritmul unui mic cristal de quartz, care vibrează cu o frecvenţă anume la aplicarea unei tensiuni electrice. Această proprietate permite o acurateţe aproape inegalabilă la măsuratul timpului: ceasurile cu acest mecanism au o abatere care nu depășește o jumătate de secundă pe zi. Mecanismul a fost inventat pentru prima dată la sfârșitul anilor 60, când această tehnologie era destul de costisitoare. Acum, aceste mecanisme au devenit cele mai ieftine şi sunt utilizate la scară largă.

Un ceas mecanic, pe de altă parte, are la bază un sistem mai complicat, format din sute, ba chiar din mii de piese minuscule care lucrează împreună, propulsate de energia stocată într-un resort fizic. Eliberată, acea energie potenţială se transformă în energie cinetică şi mişcă acele înainte. Ceasurile mecanice nu sunt niciodată alimentate de baterii și funcționează, de obicei, atâta timp cât sunt purtate pe încheietura mâinii. Pentru foarte mulți purtători de ceasuri, măruntaiele dintr-un ceas mecanic pot fi mai fascinante decât o operă de artă din Luvru. Aceste ornice sunt de cele mai multe ori construite manual şi, dacă le întreţii, te pot ţine toată viaţa. Uneori, chiar şi două-trei vieţi.

Ceas mecanic sau quartzPartea incomodă la un ceas mecanic este faptul că performanţele sale sunt influenţate de temperatură, de presiunea atmosferică şi, cel mai important, se opresc dacă le scoţi de pe încheietură. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ştii ora exactă, nu trebuie să-l dai jos. La ce e bun un ceas, dacă nu ne ajută să fim punctuali?

În principiu, punctualitatea ţi-o oferă fără rezerve şi un ceas pe quartz, fără prea multe eforturi financiare. Mai mult, întreţinerea unui orologiu cu un astfel de mecanism este mai simplă decât a unuia mecanic. De partea cealaltă, ceasul mecanic este un simbol ar rafinamentului şi al bunăstării. Alegerea depinde de gusturile fiecăruia, precum şi de buget. Indiferent pe ce opţiune mergi, caută să porţi o marcă de prestigiu, pentru că ea îţi oferă prestanţă.