Hipster Fashion: Pantalonii bărbătești cu glezna la vedere

A plouat vara asta prin România cu replici răutăcioase precum „Mergi la pescuit?”, „Au venit inundațiile?” sau „Ți-au rămas pantalonii mici?” – iar dacă unele asemenea remarci s-au năpustit în direcția ta, probabil că știi deja cauza. Te numeri printre îndrăzneții bărbați care și-au pus pe ei pantaloni cu trei-patru centimetri mai scurți decât ar prevedea canoanele modei masculine și care s-au aliniat astfel trendului „mankle”. Un termen obținut din încrucișarea în laborator a substantivelor „man” și „ankle” și care a căpătat în 2016 pe câți fanatici, pe tot atâția hateri.

Mă număr cu mândrie printre experimentaliștii care și-au scos în 2016 gleznele la aerisit, fără legătură cu intemperiile sau cu vreun hobby practicat la margine de baltă. Am făcut-o la modul cel mai ortodox cu putință: am luat o pereche de foarfece și am tăiat gospodărește în pânză vie, cam cinci centimetri, și nu regret nimic, precum Edith Piaf. Briza verii mi-a bătut pe sub călcâie și aerul cald m-a mângâiat precum o iubită senzuală, dornică de o relație pe termen îndelungat. Ce poate fi mai frumos și cui îi mai pasă, în condițiile astea, de mârâitul unor detractori?

Trendul rămâne în vogă și toamna asta. Mai târziu, când vremea va fi mai capricioasă, o pereche de șosete colorate te va scoate din banal și evident o să îți țină și de cald. Am avut vreme să mă documentez de unde a apărut și cum a prins acest nărav al picioarelor bărbătești expuse. Am aflat că, prin 2011, cineva s-a gândit că arată cool blugii îndoiți în partea de jos, unde am zice noi că se află tivul. Americanii îi zic „cuff”, nu mă-ntrebați de ce. A fost, cel mai probabil, o măsură de urgență luată de cumpărătorii care au găsit la magazine jeanși numai buni pe talie, dar cam lungi la picioare. Marile companii producătoare nu se sinchisesc să potrivească dimensiunea pantalonilor pentru fiecare piață, deoarece proporțiile clienților diferă de la un continent la altul sau de la o țară la alta. I-au lăsat, deci, pe domni să se descurce, iar ei au găsit o soluție care mi se pare genială. Atât estetic, cât și practic.

De la îndoit pantalonii la tăiatul lor a mai lipsit un singur pas, pe care în 2015 tot mai mulți bărbați occidentali l-au făcut cu tupeu extrem. Casele de modă au consfințit existența acestui trend, prin colecțiile Dolce&Gabbana și Bottega Veneta pentru primăvară-vară, unde pantalonii care aminteau de stilul școlăresc „trei sferturi” au ocupat locul central. Conservatori cum îi știm, românii au îmbrățișat acest trend un an mai târziu, iar asta nu fără opoziție vehementă din partea cârtitorilor de serviciu.

001 002

În 2016, moda „mankle” a prins și mai mult la românii hipsteri. Asta, în vreme ce oamenii de afaceri occidentali deja nu mai căscau gura atunci când se trezeau la o negociere față în față cu un CEO ale cărui glezne fluturau în vânt precum cravatele pionierești de altădată. Nu prea flutură gleznele, că e imposibil anatomic, dar înțelegeți voi poanta. 2017, în schimb, cred că va marca noi izbânzi și noi redute cucerite de această ținută nonconformistă. Am putea să vedem atunci costume de ginere sau ținute business croite pe acest calapod, și, dacă vara devine insuportabil de caldă, poate chiar și uniforme de polițiști cu „mankle”.