“Măcelarul din Siria” în fruntea armatei roșii – Cine este Generalul Aleksandr Dvornikov?

Vladimir Putin a numit un nou general în fruntea eforturilor de a resuscita invazia Ucrainei.

El a jucat un rol important în războiul din Siria, unde trupele de sub comanda sa au fost responsabile pentru numeroase atacuri asupra populației civile și au fost acuzate frecvent de crime împotriva umanității.

Generalul Dvornikov a fost descris ca un naționalist get-beget și un militar “de școală veche”. Un ofițer militar de carieră, a devenit comandant de pluton în 1982. Iar având în vedere vârsta lui, asta înseamnă că avea 20 de ani atunci. Comandant de pluton la 20 de ani înseamnă că era bun la meseria lui. A luptat în al doilea război din Cecenia și a ocupat diferite funcții de top în armata rusă. În 2015 a fost pus în fruntea trupelor rusești din Siria de Vladimir Putin însuși.

Aici și-a căpătat porecla de “Măcelar”. În timpul unui singur an, trupele rusești au atacat ținte non-militare, spitale, școli, civili, cartiere de locuințe din Siria, rezultând câteva mii de victime civile. Pentru serviciul său, Vladimir Putin l-a recompensat cu ordinul “Erou al Federației Ruse” în 2016.

Ce înseamnă pentru Ucraina prezența lui la cârma invaziei? Înseamnă, cel mai probabil, că vom mai vedea victime între civili. 

În urma retragerii trupelor rusești din preajma Kievului, agențiile de apărare occidentale spun că Rușii se regrupează în zonele de sud și est – unde Dvornikov deja era la comandă.

Se pare că toate eforturile Rusiei vor fi concentrate exclusiv în zonele de sud și de est, deci are sens punerea la cârmă a lui Dvornikov, el deja fiind familiar cu zona. Vladimir Putin consideră campania din Siria un succes, pierderile rusești fiind minime – de aceea l-a și numit pe Dvornikov Erou al Federației Ruse. Și de aceea l-a pus în fruntea a ce ar fi un nou val al invaziei. De fapt, să nu folosesc termenul ăsta, parcă ne-am săturat de valuri de la celălalt dezastru. Să îi spunem “etapă”. Urmează, deci, o nouă etapă a invaziei. Cu un expert militar nemilos în fruntea invadatorilor. Cu trupe în stare de tortură, cruzime, lipsite de umanitate. Ați văzut imaginile, nu vi le mai arăt și eu. Vă reamintesc, în schimb, că din 1944 până în 1958, armata sovietică a ocupat România. Ce au făcut în timpul acela puteți afla și singuri, dar cred că vă puteți imagina că soldații sovietici, bunicii invadatorilor de astăzi, nu au ajutat la grădinărit.

Generalul Aleksandr Dvornikov are o notorietate înspăimântătoare, ceea ce poate influența moralul în tabăra defensivă. Știm că este în favorurile lui Vladimir Putin. Mai știm despre el că este în stare să atace civili pentru a ajuta efortul militar. El a fost până acum în Ucraina, concentrat doar pe zonele de sud și de est, care, după cum ne amintim, au fost cucerite cel mai rapid. Știm despre Dvornikov că e priceput la meseria lui. Deci, există posilbilitatea ca numirea lui în fruntea invaziei să reprezinte o carte valoroasă pentru Vladimir Putin.

Mai e un aspect: din 24 februarie, când a început această invazie, trupele rusești din Ucraina nu au fost conduse de o singură persoană, iar analiștii militari consideră acest aspect unul din motivele pentru care atacul nu a avut succesul pe care îl dorea Putin. E oare posilbi ca situația să se întoarcă 180 de grade, odată cu venirea în prim-plan a Măcelarului din Siria? Rămâne de văzut.

Te invid să vizionezi clipul complet: