Limbajul iubirii

Limbajul iubirii pare a fi un termen complex, greu de lămurit sau ușor de abandonat, deși, toată lumea dorește deslușirea lui. Ei bine, realitatea e mai accesibilă decât pare. Conform autorului Gary Chapman iubirea are cinci limbaje. Dacă ești dispus să înveți principalul limbaj al iubirii partenerului tău, atunci ai găsit soluția, căci, oamenii își exprimă și înțeleg iubirea prin cele cinci modalități.

Dacă limbajul iubirii tale e în engleză, de exemplu, iar al partenerei tale e în chinezește, indiferent de sentimentul profund dintre voi, relația nu va fi într-o stare bună de funcționare. E ca și cum ați fi amândoi într-un mall, însă unul e la un etaj și celălalt la altul, continuați să vorbiți, poate chiar să strigați, dar vibrația cuvintelor nu ajunge la urechile voastre.

Problema fundamentală a relațiilor? Partenerii își exprimă iubirea, dar mesajul nu este receptat. Rareori soțul și soția au același limbaj principal al iubirii!

În psihologie am învățat că iubirea e precum o plantă ce trebuie îngrijită și udată în fiecare zi. A te bizui, deci, pe simpla cunoaștere a limbii materne pentru a transmite iubire înseamnă să te rătăcești și îndepărtezi de persoana iubită. Dar, odată ce identifici și ești dispus să înveți limbajul principal al iubirii partenerului tău, ai descoperit cheia unei căsnicii de durată. Și asta ne dorim, nu?

În interiorul fiecărui copil, există un rezervor afectiv care de-abia așteaptă să fie umplut cu iubire.” În egală măsură, rezervorul de iubire al fiecărui adult are nevoie să fie umplut. Îndrăgostirea satisface temporar această nevoie. Însă după ce ieși din această euforie a îndrăgostirii te vei trezi cu nevoia de iubire din nou la suprafață. E o nevoie fundamentală a naturii umane, nimic de blamat.

„La baza existenței umane se află dorința de intimitate și de a fi iubit de cineva.”

Îndrăgostirea impresionează prin starea de fericire deplină pe care te face să o resimți, dar, precum spuneam mai sus, e temporară. Adevărata dragoste nu poate începe până ce îndrăgostirea n-a ajuns la final. Iubirea rațională voită este acea iubire pe care ne-au recomandat-o dintotdeauna înțelepții. Este o iubire asumată.

Iar această iubire asumată este o alegere. O alegere pe care o faci deliberat. Deci alegi să identifici limbajul iubirii (dorințele celuilalt) și să-l împlinești. Oamenii cred că totul se rezumă la a primi. A primi iubire, daruri și multe altele. Când de fapt totul se reduce la a oferi și a dărui iubire, afecțiune, atenție.
Vă aștept la următoarea întâlnire pentru mai multe detalii despre cele cinci limbaje ale iubirii.