Trei căi de a descoperi și înțelege limbajul iubirii

Articolul anterior se încheia cu un citat concludent: „ceea ce face ca o persoană să se simtă iubită nu este întotdeauna același lucru cu ceea ce face ca o altă persoană să se simtă iubită.” Prin urmare, descoperirea limbajului principal al iubirii partenerului este o etapă esențială dacă dorești să-i păstrezi rezervorul de iubire plin. Dar înainte de toate trebuie să-ți cunoști propriul limbaj al iubirii.

Unii dintre voi instantaneu își vor da seama care dintre acestea îi reprezintă și care este cel al partenerului: cuvintele de încurajare, timpul acordat, primirea de daruri, serviciile, mângâierile fizice. Pentru alții, în schimb, nu va fi atât de ușor…

Autorul Gary Chapman sugerează trei căi de a-ți descoperi limbajul principal al iubirii, și anume:
1. Ce îți provoacă cea mai mare suferință din ceea ce face sau nu face partenerul. Opusul a ceea ce te face să suferi este, probabil, limbajul iubirii.
2. Ce i-ai cerut cel mai adesea partenerului? Lucrul pe care i l-ai cerut cel mai des e posibil să fie exact lucrul care te-ar face să te simți iubit.
3. În ce fel îți exprimi de obicei dragostea față de partener? Felul în care îți exprimi iubirea ar putea indica faptul că același lucru te-ar face să te simți iubit.

Pe o scară de la zero la zece, la ce nivel se află rezervorul iubirii partenerului tău? Întreabă-l: „cum aș putea să-l umplu?“ Dacă replica ei, de pildă, sună astfel: „ceea ce mi-ar plăcea cel mai mult ar fi să speli tu vasele în seara asta.“ Atunci, asta să faci, chiar dacă nu îți place. Dacă nu o faci, înseamnă că nu ai înțeles limbajul iubirii soției tale. Nu uita, iubirea asumată e o alegere. Ai ales s-o iubești pe ea.

Dacă de pildă limbajul tău este mângâierea fizică și mai ales relația sexuală din căsnicie, atunci, trebuie să înțelegi că iubirea pe care o resimți când soția ta își exprimă dragostea mângâindu-te este egală cu cea pe care o resimte soția ta când tu speli vasele. Când bărbatul a înțeles cum stau lucrurile cu rezervorul de iubire, respectiv, limbajul iubirii, a spus: „Am să spăl vasele în fiecare seară, dacă asta te face să te simți bine. “

Satisfacerea nevoii de iubire și umplerea rezervorului de iubire al partenerului este o alegere zilnică. Precum spuneam în partea dintâi a acestei trilogii, iubirea adevărată e cea asumată. Se întâmplă atunci când se termină îndrăgostirea. Ea este o alegere, iar când alegi să-l iubești pe celălalt atunci ai grijă să satisfaci nevoia sa de iubire. Imaginează-ți ce lume frumoasă ar fi dacă cu toții am face acest lucru? Până la urmă cu toții am primi iubire, căci, e reciproc. Dacă cu toții am oferi, de fapt, cu toții am primi. E un circuit.

Alina Ștef – psiholog și psihoterapeut de familie și cuplu