De ce să alegi haine din lâna Merino

Lâna merino provine de la oile de tip Merinos, una dintre cele mai vechi rase de ovine din lume. Datorită calităților excelente, rasa a fost foarte puțin alterată de-a lungul timpului, datând din antichitate. Lâna acestor oi este foarte apreciată având calități deosebite și multe avatanje față de lâna obișnuită. Principalele motive pentru care oamenii se feresc de lână în general este legat de mirosul și senzația de mâncărime pe care o oferă materialul. Eu sunt dintre aceia alergici la lână și nu pot purta haine care au în compoziție mai mult de 15% lână. În plus, lâna merino oferă senzație de căldură atunci când temperaturile scad și răcoare și confort când temperatura crește. De aceea acest tip de lână este utilizat pentru confecționarea hainelor de iarnă, în special pentru cele care intră în contact direct cu pielea.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul Hohenstein din Germania, lâna merino oferă un control mult mai bun al căldurii și al absorției de umzează decâtfibrele sintetice. Pe lista avantajelor materialului natural în fața plasticului mai putem trece și protecția UV, mult superioară chiar și bumbacului. Unde mai pui că sunt ECO friendly! Deși poate ai fi tentat să spui că animalele sunt chinuite în procesul de obținere al lânii, ei bine, NU. Oile sunt tunse o dată sau de două ori pe an, iar dacă sunt crescute pentru blană fii sigur că sunt îngrijire corespunzător.

lâna Merino

Lâna oilor din rasa Merino se adaptează în funcție de temperaturi, astfel când temperaturile sunt ridicate și ușor de suportat foliculii de păr sunt ușori, subțiri și respirabili, iar atunci când temperaturile scad, firul devine mai lung și mai încrețit și astfel este creată o barietă termică ce protejează animalul de frig. Natura a învățat să se adapteze tuturor condițiilor, iar noi oamenii ne bucurăm de evoluție și progres folosind toate aceste aspecte. Astfel, echipamentele outdoor sunt fabricate după acest model. În plus, față de materialele sintetice, fibrele naturale precum lâna, nu rețin umezeala, ci au capacitatea de a neutraliza mirosurile neplăcute și cel mai important, respiră.

Spre deosebire de alte materiale care ori lasă umezeala să treacă, ori o mențin la nivelul pielii, lâna Merino o absoarbe și o transferă mai departe. Practic lucrează precum un burete care transferă umiditatea de la interior la exterior și invers. Totuși, nu este un material impermeabil și nici nu poate reține o cantitate imensă de lichid. Însă, poate reține lichid până la 30% din greutatea ei până să confere senzația de umed. Pin acest schimb de lichid și reglarea temperaturii, materialul nu permite nici supraîncălzirea și nici senzația de piele uscată.

Tuturor acestor avantaje care par desprinse din laboratoarele high-tech li se adaugă un avantaj major care-i face fericiți pe alergici și pe cei cu pielea sensibilă – Lâna Merino este foarte fină. Astfel, spre deosebire de lână de Bălțată, de exemplu, Merino poate fi purtată fără probleme direct pe piele fără senzație de asprime și fără mâncărimi. Cele mai bune fibre de Merino sunt unele dintre cele mai subțiri din lume, având un diametru microscopic chiar mai mic decât cel al firului de păr uman. Produsele din merino sunt confecționate din fibre cu o grosime curpinsă între 11.5 și 24 de microni. Cele groase sunt folosite îndeosebi pentru pături și hainele de exterior în timp ce pentru hainele care intră în contact cu pielea și pentru cele de înaltă calitate se folosesc fibrele cele mai subțiri.

Tot pe lista celor care spun un “NU!” hotărât lânii în general se regăsește și argumentul legat de miros. Lâna are un miros specific, natural, pe care mulți nu-l agreează. În plus, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, hainele din acest material capătă un miros chiar mai neplăcut. Nu este cazul lânii merino. Ca și în cazul mirosului pe care îl emani tu atunci când transpiri, și mirosul lânii este cauzat de bacterii. Însă, structura firului de lână merino împreună cu lanolina din interior previne apariția și dezvoltarea bacteriilor. Practic este un mediu neprietenos cu microorganismele. Și pentru că materialul absoarbe foarte bine transpirația, bacteriile nu se pot dezvolta, deci nu poate apărea mirosul neplăcut.

lâna Merino

Cum o îngrijești?

Evident că un material atât de high-tech mai are o capacitate specială. Anume? Fiind o fibră naturală, într-un anumit procent are capacitate de auto-curățare, deci produsele pot fi purtate de mai multe ori până să fie nevoie de curățare. Nu înseamnă că nu trebuie spălate, ori că le poți trata cu minimum de atenție. Este foarte important să le aerisești cât mai des, ba chiar într-un loc umed, iar pe timpul verii când le depozitezi să nu fie ținute în cutii or în zone uscate.

Dacă este nevoie de curățate, eu recomand să apelezi la o curățătorie, nu la spălătorie, iar dacă este neapărată nevoie să o faci tu, respectă cu strictețe intrucțiunile. Folosește neapărat detergenți speciali și evită clorul și balsamul, dar și temperaturile ridicate.