Pe lângă alegerea unor haine fabricate 100% din materiale naturale, un alt mod de-a te apăra de frig pe timpul iernii este să te îmbraci în straturi. Da exact, ca ceapa. Înceacă să uiți de vremurile acelea în care purtai un pulover peste care puneai o geacă groasă și asta era tot. Dacă porți haine prea groase și nepotrivite, te vei încinge prea tare, vei transpira și vei simți un mare disconfort. Totodată, alegând să porți haine mult prea subțiri și sintetice, sperând să nu transpiri, ai putea îngheța de frig. Soluția? Îmbracă-te în straturi, dar nu oricum.

De la cine putem să luăm cele mai bune sfaturi, dacă nu de la salvamontiști. Aceștia ne recomandă să ținem cont de “regula celor trei straturi“.

 • Stratul de bază
 • Stratul intermediar – de izolație
 • Stratul exterior

Stratul de bază

Stratul de bază îți oferă senzația de căldură și confort, în timp ce îți păstrează pielea uscată, de aceea este foarte important să fie compus din fibre 100% naturale și să te simți foarte confortabil în ele. Pentru ținutele de oraș, alege o bluză ori un tricou de corp din bumbac. Dacă alegi să faci sport trebuie să eviți bumbacul, deoarece transpirația se va îmbiba și pielea ta va sta tot timpul udă, fapt deosebit de periculos pentru sănătatea ta. Astfel, stratul de bază trebuie să absoarbă umezeala și să o transfere către exterior, păstrând pielea uscată.

Stratul intermediar

Responsabil cu păstrarea unei temperaturi confortabile pentru corpul tău este stratul intemediar care are rolul de izolator. În acest strat se încadrează puloverele, cardiganele, jaheta de puf, jacheta sintetică, chiar și sacoul. Puloverele din lână, cașmir sau bumbac au avantajul de-a ține de cald însă au și un dezavantaj, acela că dacă se udă, se usucă foarte greu. O alegere foarte bună o reprezintă jacheta cu puf. Avantajul major al acestui articol este acela că este foarte călduros, iar dacă este purtat ca strat intermediar, se comprimă și devine mai puțin călduroasă dar mai confortabilă.

Stratul exterior

Acest strat nu are neapărat rolul de a menține căldura corpului în interior, ci mai degrabă de a funcționa ca un scut împotriva intemperiilor. Acest strat te protejează de vânt, ploaie sau ninsoare. Asta nu înseamnă că nu are și un rol în menținerea căldurii în interior, așa că nu alege haine cu perforații sau cu inserții din bumbac. Optează pentru materiale impermeabile, piele sau fâș. Pentru stratul exterior poți alege paltonul, gabardina, parka, jacheta lungă matlasată ori un pardesiu.

Eu am ales să port o ținută formată din bluză de corp neagră, maletă, sacou din bumbac cu lână și palton matlasat cu fulgi de pinguin. Am accesorizat ținuta cu un fular din mohair și mănuși din piele cu bumbac. Pantofii de piele întoasă au fost tratați cu soluție impermeabilă pentru a nu se uda.

Ținuta mea: bluză de corp Polo Ralph Lauren, maletă,sacou, fular și mănuși Zara, palton Tommy Hilfiger, pantofi Emporio Armani

You Might Also Like

2 Comments

 1. 1

  Ai văzut mai demult la Brainiacs faza aia cu îmbrăcatul în condiții de ger? Un tip „îmbrăcat” cu căciulă, mănuși și ghete (și atât) a stat mult mai mult în frig decât când era îmbrăcat cu geacă, pantaloni…și atât. Extremitățile sunt cele mai importante. Așa că, deși sunt de-acord cu straturile de haine, nu sunt de acord cu papuceii ăia prin zăpadă și frig. O căciulă ar fi bună, dar moda ne interzice oricum, nu? Chiar azi am mers până la medic să duc niște acte și era sala plină de bolnavi care tușeau. Un adolescent era îmbrăcat cu o geacă și niște pantalonași. Desigur, adidași din ăia subțiri și fără șosete…vedere la gelznă, ce mai. Vorbim peste ceva timp când o să înjuri moda. Eu am ani buni de când n-am mai fost bolnav și să trebuiască antibiotice și toate cele. Dar na, moda e modă.

  • 2

   Salut. De acord cu tine. Extremitățile sunt importante și am precizat asta în articolul dedicat accesoriilor de iarnă. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.