Cum să nu iubești camioanele?

Ei, cine nu a avut această primă dragoste cu camioanele? Mai țineți minte “Saviem-urile“? Scoteau fum mai ceva ca o termocentrală dar mirosul de motorină arsă îmi făcea fluturi în stomac.

Mi se părea meseria genială pentru atunci când o să mă fac mare. O să conduc toată ziua și-o să văd locuri minunate gratis. M-am sucit la un moment dat dar știu că-n viitorul apropiat voi avea ocazia să conduc un camion. Știu c-o să-mi placă. Îmi pare rău totuși că nu am permis pentru categoria C. Cum ți-ar fi sunat ca măcar o dată pe lună să punem aici, pe Cavaleria.ro, teste cu noul Actros sau seria FH de la Volvo? Zic să punem ideea deoparte și să ne apucăm de ea.

Citind însă tot mai multe în ultima perioadă despre camioane, am rămas surprins de cât de dotate sunt. Sunt adevărate apartamente pe roți. Iar noul Actros, de exemplu, vine cu conducere semi-autonomă, oglinzi digitale, Apple CarPlay și Android Auto. Volvo îți vinde nu doar motoare economice ci și frigidere, cuptoare cu microunde și saltele cu memorie, d-alea bune cum găsești doar în magazinele dedicate pentru somn.

În mod firesc, tehnologiile nu doar că aduc profit, dar scad prețurile de transport, coborând și prețurile pe care noi le plătim la rafturi. Plus că e cel mai bun loc de testat astfel de tehnologii, căci TIR-urile fac în medie 150.000 de kilometri pe an. Așa poți să perfecționezi tehnologia înainte s-o pui pe automobile. Și mai cred că pe camioane vom vedea pentru prima dată tehnologia autonomă.

Te las acum cu materialul meu dedicat celor mai noi tehnologii de pe camioane.