Istoria ținutelor cu stil de la Jocurile Olimpice de iarnă

epa06508204 Team Romania with flag bearer Marius Ungureanu arrives during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Olympic Games at the Olympic Stadium, Pyeongchang county, South Korea, 09 February 2018. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Vineri, 9 februarie 2018, a avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă. Anul acesta, țara gazdă este Coreea de Sud, mai exact orașul PyeongChang, iar evenimentul a debutat sub semnul păcii și al gerului. Doar vorbim despre jocuri de iarnă, nu? La ceremonie au defilat echipele celor 92 de țări ce vor fi prezente la competiții, România fiind prezentă cu 27 de sportivi.

PyeongChang a avut trei tentative pentru a aduce Jocurile Olimpice în Coreea de Sud. Candidatura localităţii a fost respinsă în 2003 şi 2007, iar patru ani mai târziu a obţinut dreptul de organizare fără a mai avea nevoie şi de un tur doi. În cadrul programului sunt programate 102 evenimente la 15 discipline, iar întrecerile Jocurilor Olimpice sunt găzduite în 12 baze sportive. Ediția de anul acesta include șase probe noi, printre care Snowboard “Big Air” feminin și masculin, Curgling pe echipe mixte, patinaj viteză și schi alpin pe echipe.

Campionii absoluți la numărul de medalii câștigate de-a lungul istoriei sunt norvegienii cu 329 de medalii cucerite la precedentele 22 de ediţii. Prin comparație, alteții noștri au reușit să cucerească o singură medalie de bronz prin echipajul de bob două persoane, iar asta ne clasează pe poziția 45 în clasamentul all-time pe medalii.

Printre marii absenți se numără Rusia, care a fost suspendată de CIO din cauza dopajului, însă 168 de sportivi din Rusia vor participa la întreceri sub steagul olimpic. Având în vedere tensiunile politice existente la nivel mondial dintre SUA şi Coreea de Nord, sloganul competiției este “Olimpiada Împăcării”, iar delegațiile celor două Corei au purtat un singur steag unificator.

Dacă pentru pasionații sporturilor de iarnă olimpiada este un bun prilej pentru a-și susține idolii și pentru a se bucura de competiție, pentru mine este ocazia perfectă pentru a analiza ținutele și aparițiile sportivilor. De la echipamentele sportive de înaltă performanță până la costumele purtate la ceremonia de deschidere, există multe lucruri pe care le putem analiza și admira. Este un bun prilej de-a ne aminti cum și ce se purta de-a lungul anilor, ce elemente vestimentare ne doream mulți dintre noi, dar și ce trenduri hidoase au fost îngropate cu anii.

În această idee, m-am gândit să trecem puțin prin vremurile de demult dar să vedem și ținutele ceva mai moderne de la Jocurile Olimpice de iarnă de anul acesta.

Bjorn Daehlie, 1998
Bill Johnson and Doug Lewis, 1984
Cthmar Scheider, Zeno Colo, and Christl Fravda, 1952
Jocurile Olimpice de iarnă
Rolland Collombin, Bernhard Russi, and Heinrich Messner, 1972
Shaun White, 2014
Echipa Statelor Unite
Shaun White, 2014
Dick Button, 1952

 

Echipa Statelor Unite, 1984
Echipa Rusiei, 1992