Nu urma chiar toate trendurile de amenajare

Când începi să îţi decorezi locuinţa, te interesezi de ce se mai poartă, răsfoieşti cele mai bine cotate reviste de specialitate şi răstorni tot internetul pentru a afla care este reţeta succesului pentru a obţine o amenajare de excepţie. Totuşi, nu trebuie să aplici mot a mot toate trendurile pe care le vezi la alţii, fără să te gândeşti dacă vor funcţiona şi pentru tine sau pentru spaţiul tău. Dacă ţii cont doar de ce se poartă, fără să iei în considerare şi latura practică, vei obţine un o amenajare doar temporar la modă, care va părea prăfuită şi învechită într-un timp relativ scurt.

Finisaje la modă

În ultimii ani, a fost o explozie de cupru, rose-gold şi alamă cam în toate revistele destinate amenajărilor. Am zărit elemente cu finish metalic peste tot, de la componentele obiectelor de mobilier până la corpuri de iluminat care abordau aceste finisaje. Designerii salută acest mod de a adăuga puţin farmec amenajării dar te sfătuiesc să îţi alegi finisajele cu atenţie şi să nu te ghidezi doar după ce se poartă. Dacă ştii că îţi place un anumit model de tapet în mod special sau un finish metalic, introdu-l cu încredere în spaţiul tău, dar fă-o în aşa fel încât să nu fie doar o copie de pe Instagram. Totuşi, dacă te tentează anumite culori sau elemente care se poartă intens, dar nu vrei să investeşti sau să îţi dai casa peste cap, alege mai degrabă accesorii interesante care să se încadreze în acest trend.

Materiale preţioase şi sensibile

Investiţii pe care le vei regreta

Bineînteles că un blat de marmură ar transforma complet bucătăria iar mobilierul pictat din lemn de nuc ar aduce un plus de eleganţă. Inainte de a investi în materiale sau finisaje preţioase, gândeşte-te bine dacă poţi să le îngrijeşti aşa cum trebuie şi dacă ai un stil de viaţă care să nu le pună în pericol. Dacă obişnuieşti să dai multe petreceri, ai animale de casă sau copii mici ar fi mai bine să te orientezi spre obiecte mai rezistente şi mai uşor de îngrijit. Vei privi cu regret canapeaua de piele zgâriată de pisică sau tapetul mâgzălit de cei mici, aşa că optează pentru ceva mai durabil şi mai uşor de curăţat.  Totuşi, dacă ştii că poţi avea grijă şi că îţi doreşti să creezi ceva elegant, integrează cu încredere în amenajarea ta marmură, podele din esenţe interesante, mobilier spectaculos sau texturi interesante.

Rafturi în loc de dulapuri

Investiţii pe care le vei regreta

Înlocuirea dulapurilor cu rafturi este o metodă simplă şi relativ ieftină de a-ţi depozita lucrurile, dar asta nu înseamnă că efectul este neapărat unul bun din punct de vedere estetic. Dacă te bazezi doar pe rafturi, toate lucrurile tale vor fi expuse şi vor deveni o parte din amenajare. În multe reviste apar bucătării în care s-a renunţat la dulapurile clasice cu uşi în favoarea rafturilor iar amenajarea arată extraordinar tocmai datorită acestor rafturi şi a obiectelor frumoase amplasate, însă această abordare nu este pentru toată lumea. Când ai doar o cantitate rezonabilă de obiecte iar acestea fac parte din seturi elegante sau au un design deosebit, rafturile pot aduce un plus de eleganţă, dar dacă eşti dezordonat iar lucrurile tale sunt cam desperecheate, nu va arăta deloc bine.

E uşor să imiţi anumite trenduri care apar peste tot, însă atunci când îţi amenajezi locuinţa, trebuie să o faci într-un mod responsabil. Tocmai o atenţie sporită pentru detalii şi pentru latura practică a lucrurilor îţi vor transforma casa într-o amenajare cu farmec, în care să poţi trăi fericit.