Cele mai bune investiții pe care poți să le faci cu 1.000 de lei

O serie de studii recente arată că numai o treime dintre romani reușesc să economisească bani în mod regulat. Principala explicație a celor care nu reușesc să economisească este că au cheltuieli foarte apropiate sau chiar mai mari decât veniturile.

Pentru persoanele care se regăsesc în această descriere, o sumă de 1.000 de lei economisită într-un interval de timp oarecare este importantă. Pe de altă parte, aceleași persoane nu știu exact în ce mod să investească această sumă de bani și sfârșesc prin a cumpăra un telefon, un televizor sau alte produse electronice mai mult sau mai puțin utile care se devalorizează imediat după deschiderea cutiei.

În realitate, există o serie de investiții pe care le poți realiza cu sume mici de bani de pe urma cărora să ai beneficii directe.

Investește în cursuri de dezvoltare

Una dintre cele mai inspirate investiții pe care o poți face cu 1.000 de lei este să urmezi cursuri de specialitate într-un anumit domeniu. Poate fi un curs de perfecționare în domeniul în care activezi pentru a obține o promovare sau poate fi un curs care să te ajute să-ți schimbi cariera.

În plus, există o largă varietate de opțiuni: poți urma un curs offline, unde vei avea inlusiv oportunitatea să comunici cu alte persoane interesate de același subiect, sau să cumperi diverse cursuri online de pe platforme de e-learning precum Udemy, Udacity sau LinkedIn Learning.

Investește într-un produs care va genera venituri

Acest sfat poate fi comparat cu o idee generală: investește bani doar în lucruri sau experiențe prin care veniturile tale vor putea crește în viitor. De exemplu, asta înseamnă să nu investești sume mari într-un telefon mobil dacă vrei să-l folosești doar pentru Facebook și Instagram și, în general, să nu cumperi produse care se devalorizează din prima clipă în care ai deschis cutia.

Investește în fonduri mutuale

În prezent nu are aproape niciun sens să-ți stabilești ca obiectiv să investești într-un produs de economisire. Dobânzile la conturile de economii sau depozite bancare sunt în continuare foarte mici și nu acoperă rata inflației, motiv pentru care o alternativă este reprezentată de fondurile mutuale.

Avantajul este că fondurile mutuale permit inclusiv adeziuni minoră ca valoare, iar banii sunt investiți într-o gamă diversificată de active, inclusiv titluri de stat, obligațiuni și, desigur, acțiuni. Îți alegi tipul de fond potrivit În funcție de profilul tău de risc, iar principalul avantaj este că nu ai nevoie de cunoștințe avansate despre investițiile financiare. Randamentele variază puternic, însă șansele să obții un câștig care să acopere măcar rata inflației sunt destul de mari, chiar și în cazul fondurilor care investesc banii în titluri de stat sau obligațiuni.

Investește în analize medicale

Poate părea cumva contra-intuitiv, însă dacă ai amânat luni sau ani de zile anumite analize din cauza costurilor prea mari poate că este momentul să le dai o șansă dacă ai niște bani puși deoparte.

Este adevărat că o investiție în analize medicale nu va conduce la înmulțirea banilor, dar cel puțin vei evita unele cheltuieli pe care le-ai fi făcut dacă amânai vizită la medic până când era prea târziu.

Site de prezentare pentru un domeniu atractiv

Dacă te pricepi să faci ceva care se caută pe piața muncii și pe care îl poți exploata ca un hobby, o idee bună este să-ți promovezi serviciile pe internet prin intermediul unui site de prezentare.

1.000 de lei ar trebui să fie o sumă rezonabilă pentru cumpărarea unui domeniu și un hosting decent pe un termen rezonabil de timp, însă este adevărat că vei avea nevoie de fonduri mai mari pentru gestionarea propriu-zisă a unei firme sau a unui PFA pentru o astfel de activitate.

De exemplu, dacă te pricepi foarte bine la mașini (de fapt, toți ne pricepm la mașini și fotbal, nu-i așa?), poți încerca să oferi consultanță pentru achiziționarea de mașini second-hand. Eventual, ai putea să oferi consultanță atât pentru căutarea unor mașini care să respecte anumite cerințe, cât și pentru verificarea acestora din punct de vedere tehnic înainte de achiziție. Pe site-ul respectiv ai afișa serviciile oferite și preturile, pentru ca cei interesați să te contacteze.

Nu am 1.000 lei. Ce pot să fac?

Dacă nu ai niciun ban pus deoparte, există totuși câteva soluții interesante prin care poți progresa pe plan personal. Cel mai simplu este să cauți cursuri gratuite pe site-urile de specialitate pentru a acumula cunoștințe despre un anumit domeniu.

De exemplu, unul dintre exemplele pe care ți le pot oferi este să înveți despre Google Ads pentru a lucra în domeniul marketingului online prin intermediul serviciilor de publicitate oferite de Google. Poți obține gratuit certificările Google și există numeroase posturi pentru acest tip de job, chiar și pentru cei fără experiență în domeniu.

În schimb, nu îți recomand să joci la pariuri, la loto, pe platforme Forex sau, mai rău, la “păcănele” pentru a strânge bani pentru astfel de proiecte. Nu de alta, dar există șanse mari să pierzi și puținul pe care îl ai.