A venit, a venit toamna, acoperă-ți livingul cu ceva…

Pentru mulți, toamna înseamnă doar ploi, vânt şi frig umed, însă destui sunt cei care adoră acest anotimp şi care se lasă imediat cuceriţi de paleta incredibilă de culori, de abundenţa fructelor şi de răcoarea binemeritată după arşiţa verii. Indiferent dacă adori acest sezon sau dacă îl urăşti cu patos, îţi poţi face mai plăcută tranziţia spre iarnă cu doar câteva idei inovative de amenajare, clădite pe aspectele frumoase ale toamnei. Până la urmă, acest anotimp ar trebui să însemne confort și relaxare pe fundalul schimbărilor fascinante prin care trece natura.

Bineînţeles că te așteaptă falimentul, dacă ai încerca să redecorezi complet locuinţa odată cu schimbarea de anotimp. Poţi, totuși, obţine o atmosferă intimă și călduroasă, inspirată de natură, cu doar câteva accesorii minore bine plasate. Pe multe le ai deja prin casă și tot ce ai de făcut este să le reinterpretezi. Pentru rezultate spectaculoase, cu efort minim, te poţi ajuta şi de lucruri pe care le găseşti în natură, în piaţă sau în buticurile cu antichităţi.

Culori tomnatice ieşite din comun

textile inspiratie toamnă

Cu toţii ştim că acest anotimp vine la pachet cu mii de nuanţe de portocaliu, condimentate cu pete de roşu şi de galben, dar nu trebuie să îţi transformi casa într-un univers ruginiu. Dacă îţi place mult portocaliul, adaugă câteva accente pentru un plus de culoare, dar dacă îţi doreşti să ieşi din tipar, alege câteva obiecte sau accesorii textile în nuanţe de auriu, bej sau din lemn natur. Poţi fura inspiraţie şi de la fructele coapte și să integrezi pete de bordo, de galben auriu, de mov prună sau, de ce nu, de maro intens, precum cel al castanelor.

Textile pentru un plus de căldură

Dacă în timpul verii pătura era ultimul lucru la care te-ai fi gândit, acum a venit momentul să o scoţi din dulap sau să dai o raită prin magazinele de specialitate. O pătură moale în culorile de mai sus poate spori semnificativ senzaţia de căldură din living, iar dacă o accesorizezi şi cu câteva perne cu print boho, deja ţi-ai creat refugiul perfect. Dacă vrei ca spaţiul să pară mai confortabil şi mai primitor, acoperă podelele cu niște covoare cu print oriental, în culori de toamnă, sau cu o selecție de carpete împletite din cârpe.

Profită de natură

toamna deco inpisratie natura

Toamna, Mama Natură îşi face de cap în cel mai creativ mod cu putinţă, așadar de ce să nu profităm de lucrurile frumoase din jurul nostru? Strânge un mănunchi de frunze frumos colorate din parc, când nu te vede nimeni, adună câteva castane, conuri sau ghinde şi crează propriile aranjamente. Dacă le ai deja, doar îmbunătăţeşte-le. Poţi pune toate aceste comori în boluri, în fructiere sau în jurul unor lumânări pentru a crea zone de suprem bun-gust în cameră. Bineînţeles, dovlecii sunt extrem de trendy în acest anotimp şi te poţi folosi de câţiva, mai mici sau mai mari, pentru a decora un colţ pustiu. Dacă nuanţa lor naturală nu e chiar pe gustul tău, poţi vopsi dovleceii în nuanţe de auriu, alb sau argintiu.

Materiale şi texturi calde

Într-unul din paragrafele anterioare, vorbeam despre faptul că accesoriile textile pot îmbunătăţi aspectul spaţiului și să-i dea un aer primitor, cald şi tomnatic. Totuşi, nu toate ţesăturile şi pânzele sunt potrivite pentru anotimpurile reci. Cel mai în vogă material în anul 2017, pe care-l consider perfect pentru toamnă, este catifeaua. Anul acesta, canapelele din acest material, în nuanţe de smarald, galben muştar, mov închis sau bordo au apărut în toate revistele şi în toate proiectele, tocmai datorită faptului că sugerează eleganţă şi confort. Pânza ca de sac este un alt material popular în acest anotimp, pentru că ne duce cu gândul la recolte bogate şi la viaţa rural-patriarhală. Lemnul natur, cu aspect nefinisat, este un alt material care sugerează căldura şi care te aduce mai aproape de regnul vegetal.

Oricum, chiar dacă ești un entuziast al toamnei, trebuie să recunoşti că vremea poate fi uşor deprimantă şi că nu ţi-ar strica o atmosferă mai primitoare şi mai confortabilă în locuinţă, una care să te cucerească pe loc atunci când ai trecut pragul. Până la urmă, “acasă” este locul menit să te protejeze de lumea exterioară, să fie un spaţiu sacru pentru relaxare, confort şi fericire.