VIDEO – Cum să te îmbraci corect la Ski sau Snowboard

Știu că iarna aceasta ți-ai propus să te urci și tu pe o placă sau pe schiuri. Ți-a propus un prieten că te învață, sau îi vezi pur și simplu pe amicii tăi cât de fericiți sunt după ce coboară de pe pârtie și vrei să guști și tu din bucuria lor. În plus poate ți-a călcat deja pe frica că îți vei rupe picioarele, că tu ești deja om mare și nu mai ai ce trebuie să practici sporturi de iarnă.

Ultima afirmație este total greșită, treci pe pârtie pentru că îți promit că o să te distrezi mai tare decât ai făcut-o în toată viața ta până acum. În plus, dacă nu te urci în vârful muntelui din prima și stai pe pârtia aia plată pentru începători chiar nu ai ce să pățești. Garantat.

Și un ultim sfat înainte să își spun cum să te îmbraci, dacă ai un copil mic, urcă-l pe schiuri și de la doi ani. Îți va mulțumi toată viața pentru asta. Va avea ce face toate iernile de acum încolo, și crede-mă, microbul acesta este molipsitor. Acum, hai cu sfaturile! Ce ai nevoie ca să nu te uzi și să nu mori de frig pe pârtie. Voi explica pe larg piesele de echipament pentru începători, avansații sper că știu deja aceste lucruri și le respectă.

Protejează-ți capul!

Nu e nici o rușine să ai cască, ba chiar e semn că gândești și vrei să continui să gândești în continuare. Orice cască e bună dacă ești începător și chiar dacă nu urci pe pârtie. Mai sunt alți începători pe lângă tine, iar o placă de snowboard are margini destul de ascuțite. Nu le vrei înfipte din greșeala altuia, în căciula ta de blană. Desigur, cu cât mai scumpă e casca, și cu cât vine de la un producător mai de renume, magazinele de profil știu asta, cu atât va fi mai bună. E ca la motociclete, un echipament bun îți salvează pielea.

Nu ai neapărată nevoie de căciulă, mai ales dacă porți cască. Ține și de cald. Dar ai nevoie de o cagulă sau de o protecție pentru gât și față. Sunt de multe tipuri, dar orice merge ca să nu îți bată vântul prin gulerul semi-deschis al gecii. Pe acolo intră frigul când ești pe pârtie, mai ales dacă atingi vreo 50 de kilometri la oră :) Dar despre asta vorbim când numai ești începător.

Protejează-ți ochii!

O pereche de ochelari buni îți poate salva și viața pentru că îți vor permite să vezi corect pe pârtie tot ce mișcă. Și sunt mulți alți schiori pe lângă tine care mișcă, unii mai puțin experimentați decât ceilalți.

Nici aici nu fă rabat la calitate și la preț, mai ales că nu ai nevoie să îi schimbi o perioadă lungă. Ia o pereche de ochelari cu protecție UV, o lentilă reflectorizantă mai ales. Zăpada reflectă foarte multă lumină iar dacă e soare și nu ai ochelari sau sunt foarte slabi, ai pus-o. La propriu. Nu mai vezi nimic.

Lentila trebuie să fie dintre bucată și cât mai wide posibilă. Se va integra frumos ca design cu casca și vei avea și vederea periferică la activ.

În plus, ochelarii de ski trebuie să și respire, pe cât de mult posibil. Altfel ți se vor aburi în prima secundă când i-ai pus pe cap și nu ai rezolvat nimic.

Geaca de ski/snowboard

Dacă plănuiești să practici acest sport pe termen lung, și ai gustat deja din plăcerea de a alerga pe pârtie nu te zgârci. O geacă bună de ski/snowboard costă vreo 100 de euro sau mai mult. Îți dau însă un pont, lichidările de stoc sunt în ianuarie și februarie (dacă mai prinzi ceva) Cam atunci se termină sezonul și poate mai prinzi ceva. Geaca mea a costat vreo 25 de euro cu tot cu transport. La reducere de 85%. Inițial trecea de 150 de euro, dar am luat-o la început de ianuarie.

Aici vine și o parte puțin mai tehnică, dar e importantă. Respirabilitatea și impermeabilitatea sunt importante. O să găsești termeni ca Breathability și Impermeability și niște cifre. 2000/2000 5000/5000 sau chiar 10000/10000. Desigur, cu cât valorile sunt mai mari cu atât geaca este mai bună, și e recomandată pentru sporturi de iarnă. Aceste valori indică cât de multă transpirație lasă să iasă din material, de la interior la exterior, și cât de puțină apă de la zăpadă sau chiar ploai lasă să intre la interior. Practic cu o geacă de 10.000/10.000 ai putea sta intins pe zăpadă zeci de minute până când începe să treacă apa prin material.

Un ultim lucru, geaca trebuie să aibe fustă de zăpadă. La interior, există o prindere cu scai sau capse, care împiedică zăpada să intre sub geacă și în pantaloni. Ai neapărată nevoie de ea. Altfel, o să cazi și vei aduna zăpadă sub geacă care îți va ține rece la spate. Sau dacă te dai atât de bine, o să intri în zăpadă afânată care automat tot sub geacă va ajunge.

A, încă un lucru, geaca are nevoie de fermoare de aerisire. O geacă bună va avea întotdeauna așa ceva la subraț, ca atunci când te opreși și faci o pauză la baza pârtiei să le deschizi rapid și să lași transpirația afară. E important să pleci cu ele închise altfel vei răci imediat.

Pantalonii de ski/snowboard

Te rog să nu mergi la ski în blugi. Te rog mult de tot. Este rețeta perfectă ca să răcești, să te lovești și să stai ca un castravete murat și ud după primul moment în care ai ajuns cu fundul pe zăpadă. Extrem de importanți și ei, și nici aici nu e cazul să te zgârcești. Tot un minimum de 100 de euro va trebui să scoți din buzunar pentru ei, dacă vrei unii de calitate. Se aplică aceleași reguli ca la geacă legat de specificațiile tehnice, acea respirabilitate și impermeabilitate. Mai sunt însă câteva elemente la care trebuie să fii atent.

Din nou, buzunarele de aerisire sunt importante, foarte importante din același motiv menționat mai devreme. De obicei la pantaloni acestea sunt pe interior.

Mai au nevoie de bretele, sunt super utile ca să stea pe tine mai ales dacă sunt mai largi. Cureaua nu te ajută la ski pentru că te va strânge de burtă, iar hainele trebuie să fie puțin largi. Pantalonii nu ai voie să îi iei strâmți, pe corp, pentru că îți vor limita foarte mult mișcările. Mai ales la ski, mai puțin la snowboard. Desigur, dacă vrei mulați pe fund, atunci mergi doar să te uiți la ceilalți și nu să te și dai cu placa.

Pantalonii de ski sau snowboard trebuie să fie mai largi la bază, sau să dețină un fermoar. Asta ca să îți încapă clăparii sau bootsii sub ei, și au nevoie de asemenea de o fustă de zăpadă care se închide bine cu elastic peste clăpari. Din același motiv ca la geacă. Pantalonii mei de exemplu au un material termoizolant, acesta argintiu, care izolează perfect chiar dacă există zăpadă în acea zonă. Și crede-mă, va exista. Acolo se strânge toată după primii zece metri pe pârtie.

Pantaloni și bluză de corp

Cred că aici greșește foarte multă lume. Pe pârtie, atunci când faci efort nu ai voie cu bumbac. Nici tricou, nici chiloți nici izmene de bumbac. Bumbacul se îmbibă cu transpirație și ține rece. Se usucă foarte greu, de obicei abia când ai ajuns în cameră și deja când se instalează răceala. BUMBACUL ESTE INTERZIS! Nici măcar în chiloți, mai ales acolo.

Ai nevoie de o pereche de pantaloni și o bluză de corp cu mânecă lungă din poliester. Sunt subțiri, elastice, nu îți împiedică deloc mișcările și se usucă foarte repede. Acesta este trucul magic. Transpirația pleacă repede de pe piele și ești gata de o nouă tură la viteză maximă. Da, se vor împuți repede, după maximum două zile de ski dacă nu le aerisești bine, dar se pot spăla și foarte repede fără detergent, în apă călduță și atât. Îți recomand câte două din fiecare pentru câteva zile pe pârtie.

Dacă e destul de frig afară, peste acestea merge o bluză de polar sau ”fleeece” tot din material plastic. Este esențial să te îmbraci în straturi pe munte pentru că fiecare din ele reține la rândul său căldura corpului, și dacă ai nevoie să mai dai ceva jos de pe tine nu o vei face până la piele.

Șosetele

Caută șosete speciale de ski/snowboard. E important ca să nu faci bătături și să nu rămână ude. Din nou, BUMBACUL ESTE INTERZIS. Caută șosete de ski pentru că acestea sunt mai groase și îți vor ține piciorul mai bine în boots sau în clăpari. Eu de asemenea o întăritură la degete și la călcâi, sunt gândite la fel, să respire și să nu rețină umezeala, și cel mai important au cusăturile diferite. Multe dintre ele sunt de tip ”tube” adică țesute dintr-o bucată, fără nici un fel de cusături. Este foarte important pentru că atunci când strângi clăparii, sau bootși de snowboard, clemele sau întăriturile acestora să nu îți provoace răni din cauza cusăturilor șosetelor. Magie curată :)

Mănușile

Mâinile sunt din nou foarte importante, ai grijă de ele mai mult decât crezi că este nevoie. Nu cred că mai e nevoie să îți spun să te dai cu cremă, deși, dacă ești băiat încă este nevoie. Noi nu facem asta nici obligați, nu ne place crema de fel. Pe lângă asta, pe pârtie ai nevoie de alte mănuși decât cele pe care le porți la palton în oraș. Cu frigul nu e de glumă, și o pereche de mănuși proaste îți va afecta în mod negativ starea de bine pe care ar trebui să o ai când te dai cu placa.

Folosește două perechi de mănuși, unele subțiri din neopren sau polar, de preferat cu degete. Asta ca să ai mobilitate atunci când scoți telefonul din buzunar și să nu îți înghețe mâinile. În rest, mănușile de exterior le recomand pe cele gen ”mittens” cu un singur deget. Țin mai bine de cald tocmai pentru că vei avea degetele apropiate la interior, și astfel se va crea mai multă căldură.

Mănușile exterioare au nevoie de un stat protector în palme, și de o rezistență ridicată la apă și zăpadă. Mâinile nu transpiră atât de mult, și nu este nevoie să fie ventilate.

Ce pui în picioare?

Picioarele vor sta în mare parte în bootși sau în clăpari deci nu e mare bătaie de cap. Dacă ai nevoie totuși de încălțîminte ca să conduci (nu conduce în bootși de snowboard sau în clăparii de ski, îți vei pune viața în pericol pentru că sunt prea mari și lați ca să apeși corect pe pedale) poți folosi o pereche de ghete sau mai bine, apres-ski. Acestea sunt niște ghete mai moi, făcute să reziste la frig și zăpadă cu talpă mai înaltă. Te vor ajuta să îți relaxei picioarele după o zi de stat pe pârtie.